用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 上完蒙特梭利指導員培訓班(9/10月)嘅同學入嚟繼續傾呀 ...
go

上完蒙特梭利指導員培訓班(9/10月)嘅同學入嚟繼續傾呀 [複製鏈接]

大家好, 我係 Alice (BB 快1歲 果個),

我見好多媽媽都有上開 Baby kingdom, 不如我哋到繼續share.
   0    0    0    0

Hi! i'm Kit.

Hi Alice

我係用教具講故事個個
應該同你一切坐過MTR返屋企ga

我仲未得閒整理D Note
你地約左做實習未

[ 本文章最後由 evan01 於 07-11-9 16:17 編輯 ]
:-) 我愛這個家

Hi Evan, 你好,

我未約做實習, 可能12月啦.
都係未開始整理d notes.
我驚我會拖到最後一刻先做功課. (希望唔會啦).

我報咗啟思n1, 收到信今個月24日要interview, 感覺好funny.
bb只不過1歲, 都唔知到時佢會比d乜嘢反應個老師.

原文章由 evan01 於 07-11-9 16:15 硐表
Hi Alice

我係用教具講故事個個
應該同你一切坐過MTR返屋企ga

我仲未得閒整理D Note
你地約左做實習未

Hi Kit,

I have told my husband about Dr. Howard. We are still thinking if we need to bring BB to see him.

原文章由 kitjoseph 於 07-11-9 16:14 硐表
Hi! i'm Kit.

Hi, 我係阿水同學呀, 通常坐係daisy 隔離果位呀.  我要坐咁前, 先聽到嘢入腦.

另外, 我已介紹左朋友帶佢的小朋友去睇 DR. HOWARD, 初步睇, 話可以接受大概四到五次的治療就可以. 當然, 佢地都有小小保留, 不過, 又不用食藥, 都係摸下摸下 (唔好意思, 用的字眼唔係太專業, 請不要見怪呢), 又唔係太貴.  SO, 佢地都會試下, 睇下小朋友, 有無咩改善.  第日有消息, 再同大家匯報.

最近, 我忙緊搬屋, 搬入林村, 加上自己病左, 真係超級疲累, 希望搬好左, 就可以set up montessori 的環境俾小豬, 最重要就係practical life .  死啦, 我都未約實習呀.

[ 本文章最後由 crystal888 於 07-11-12 16:25 編輯 ]

大家好 ! 我係Rozanna呀, 女女而家11個月大喇 !

最後兩堂請左假冇黎上, 因為屋企人去旅行冇人幫我睇女, 要11月尾同12頭至補返 !  唔知last兩堂有d咪好野我miss左呢, DR HOWARD係關於咪野呢 ??

原文章由 crystal888 於 07-11-12 16:21 硐表
Hi, 我係阿水同學呀, 通常坐係daisy 隔離果位呀.  我要坐咁前, 先聽到嘢入腦.

另外, 我已介紹左朋友帶佢的小朋友去睇 DR. HOWARD, 初步睇, 話可以接受大概四到五次的治療就可以. 當然, 佢地都有小小保留, 不過, 又 ...

dear crystal888,

sorry to interrapt. would u mind advising what aspect Dr. Howard is in? and the contact infor? I wonder if he can my friend's kid. million thanks!

hello 各位,
我係sharon呀, 坐係亞水隔離. 我最近忙著睇樓搬屋,所以都好忙. 未有時間睇反d note. :tongue:

阿水同學,

你好返未呀? take care.

搬入村屋對小朋友真係好, 正如daisy話- 吸收日月精華.

你朋友睇完dr. howard, 話我知個情況.

原文章由 crystal888 於 07-11-12 16:21 硐表

另外, 我已介紹左朋友帶佢的小朋友去睇 DR. HOWARD, 初步睇, 話可以接受大概四到五次的治療就可以. 當然, 佢地都有小小保留, 不過, 又 ...

Hi bakusensei,

How are you?

FYI, Dr. Howard is 脊醫.

原文章由 bakusensei 於 07-11-12 18:39 硐表

dear crystal888,

sorry to interrapt. would u mind advising what aspect Dr. Howard is in? and the contact infor? I wonder if he can my friend's kid. million thanks!

原文章由 bb@wonderland 於 07-11-14 11:08 硐表
Hi bakusensei,

How are you?

FYI, Dr. Howard is 脊醫.

o i c.

million thx [email=bb@wonderland]bb@wonderland[/email] :)

Hi 我是PENNIE(成日話小學生好有問題的同學)
我想問吓脊醫得唔得呀?我最近背都是成日painful.好惨呀!
我都没有时间看notes,但我已上了一堂实习,都不错,我很惊讶有的小孩好专注,可以玩一个多小时Jelic盒,佩服佩服!
Sharon,你最近忙搬家呀?搬到哪里呢?

原文章由 bakusensei 於 07-11-14 14:33 硐表

o i c.

million thx bb@wonderland :)

我對蒙特梭利的教學法都好有興趣,想問吓這是什麼類型課程,上課時間要多久?費用?上課模式?在哪裏上....唔該。

原文章由 pennietky 於 07-11-18 00:40 硐表
我想問吓脊醫得唔得呀?我最近背都是成日painful.好惨呀!
我都没有时间看notes,但我已上了一堂实习,都不错,我很惊讶有的小孩好专注,可以玩一个多小时Jelic盒,佩服佩服!
Sharon,你最近忙搬 ...

Hello Pennie,

我都打算睇脊醫呀. 不過宜家未有時間.
原文章由 pennietky 於 07-11-18 00:40 硐表
Sharon,你最近忙搬 ...

真不好意思, 忙了幾個星期, 公司又唔方便上來,update 唔到.
先講返dr. howard 先, 其實, 佢係一位脊醫, 聽落好似幾神奇, 就係佢有特別的技巧, 幫小朋友, 執返好個頭的骨的位置.  死啦, 我會唔會講得好唔pro 呢.  目的係, 另到好似腦壓方面有問題的小朋友, 執返正.

我有朋友, 帶左小朋友上去, 佢的小朋友係學習上係有d遲緩, 不過, 係唔係同腦壓方面有無關, 我都唔識, 不過, dr. howard 講左幾點, 好似都同佢小朋友的出生情況, 影響到個頭骨有關, 好似有d嘢未通咁.

朋友, 會安排小朋友, 遲d去俾佢摸下個頭 (不好意思, 唔知用咩pro d 既字眼好), 不過, 因為要食訓覺藥, 暫時未配合到, 如有多一d 的消息或進展, 再同大家分享呀.

[ 本文章最後由 crystal888 於 07-11-28 23:43 編輯 ]

Hi all,

long time no chat la.... Have you arrange the practical lesson yet.  I haven't done anything, busy at work recently.   What's the timeline to complete the practical lesson?

Hi Crystal,  How's your new home?

原文章由 crystal888 於 07-11-28 23:42 發表
真不好意思, 忙了幾個星期, 公司又唔方便上來,update 唔到.
先講返dr. howard 先, 其實, 佢係一位脊醫, 聽落好似幾神奇, 就係佢有特別的技巧, 幫小朋友, 執返好個頭的骨的位置.  死啦, 我會唔會講得好唔pro 呢.  目 ...
[url=][/url]

Hello 咁多位同學

ops:" />我都未做過任何野
因為我又上緊另一個short course...係有關財經的
要明D內容真係幾辛苦

我諗要1月先可以約時間做實習
吾知遲吾遲呢

SMM 得閒可以call我傾下計
阿水同學 你間新house 一定好正
人間天堂同學  你決定租  我覺得係好一流的決定
幼稚園方面煩完未?  可吾可以做大仔咁咪吾趕law...
我去過任永賢  幼兒班的Miss Chan 真係好nice

[ 本文章最後由 evan01 於 07-12-9 17:21 編輯 ]
:-) 我愛這個家

我就昨日上埋個補課堂, 又見到博愛的老師同校長. 真係想講聲, 佢地好有心去上堂, 為左我地的下一代呀.

我自己都有兩個小朋友,對蒙特梳利好有興趣,可唔可以話我知你地在哪裏上堂,費用、大約的課程內容、上課地點及讀完個course是否可以做指導員或有什麼証書?

真是好想知,唔該
anc

原文章由 bb@wonderland 於 07-11-9 15:56 發表
大家好, 我係 Alice (BB 快1歲 果個),

我見好多媽媽都有上開 Baby kingdom, 不如我哋到繼續share.
‹ 上一主題|下一主題