用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我想問bb幾多個月唔識講野才評定為有語言障礙? ...
go

[聽/語障] 我想問bb幾多個月唔識講野才評定為有語言障礙? [複製鏈接]

我個仔19個月,但仲未識講野,連爸爸媽媽都未識叫,有些人就話男仔係遲d才講野,健康院叫我仔仔2歲時再返去觀察,因為我同老公都要返工,bb係俾婆婆湊,屋企得佢一個小朋友,對語言發展會唔會有影響呢?但其實仔仔係完全明白我地大人講咩,叫佢做咩都識,叫佢攞野俾我地,佢識得去拿俾我,叫佢俾野媽媽或者婆婆,佢又識得俾,但就係唔肯講野,咁算唔算有語言障礙呀?要唔要去睇醫生?定還是等佢2歲都唔講野才去做評估呢?應該點好呢?
   0    0    0    0

我個仔0既情況同你仔仔好似啊,我都好擔心 宜家16個月,有時會听到佢話"媽",一個字,或"爸",但我唔知佢系咪叫緊我地,定系自己講0既外星話,系屋企平時得我同奶奶兩個,奶奶成日同佢講鄉下話,因為奶奶唔識講廣東話,其他人都同仔仔講廣東話0既,唔知有無影響呢?我阿仔都系明我地講咩0架,但系叫佢講野佢就系唔肯開口,點算呢?我系度諗,會唔會有語言障礙啊?

我的女同CARMAN 的仔一樣. 完全明白大人的指定, 就是不肯講野. 急死我的.

我的教她講野, 她又肯跟. 但是講 成句句子就講唔到. 担心死我的. 人家的小朋友講好多野. 我的女21 月, 但只是單字.

你好! 請不要太worry. 作為言語治療師,其實有很多cases與仔仔相似,只要小朋友的智能正常,沒有其他阻礙發展的問題 (例: 自閉),一般可以在短時間進步神速.
可以回應以下問題,再作建議.
1) 仔仔可以發出什麼聲音?
2) 仔仔有否看英語dvd習慣?
3) 仔仔最愛玩什麼?
原帖由 carmenleung 於 07-11-8 21:34 發表
我個仔19個月,但仲未識講野,連爸爸媽媽都未識叫,有些人就話男仔係遲d才講野,健康院叫我仔仔2歲時再返去觀察,因為我同老公都要返工,bb係俾婆婆湊,屋企得佢一個小朋友,對語言發展會唔會有影響呢?但其實仔仔係完全明白 ...

可以教仔仔用手指著目標再命名,例: 指著媽媽說「媽媽」
在此階段只用單字命名

原帖由 vickybb 於 07-11-9 16:29 發表
我個仔0既情況同你仔仔好似啊,我都好擔心 宜家16個月,有時會听到佢話"媽",一個字,或"爸",但我唔知佢系咪叫緊我地,定系自己講0既外星話,系屋企平時得我同奶奶兩個,奶奶成日同佢講鄉下話,因為奶奶唔識講廣東話,其他 ...

Usually kids start speaking simple common word(s) like "pa", "mum" & "ma" around 12-m0nths and sometimes boys may start a bit later.  A kid should say his/her first word not later than about 18-24 months old.  Some kids start late because different reasons, like IQ, autism自閉症, etc. If not, they may lack language stimulations.  This type of cases are more common.
Adults may try to 1/keep 1-language  environment i.e. usually only Cantonese OR only English. it will be more easy for your kids.  2/give no-pressure environment for your kids to speak i.e. don't hold your toy/food until he say a perfect clear word.  3/praise your kids when he says anything or tries to make a sound 4/play imaginary toys like kitchen, doll house, play mobile (junior types) with them at ease
Hope this info will help a bit
‹ 上一主題|下一主題