用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 天水圍激活幼稚園
go

天水圍激活幼稚園 [複製鏈接]

請問有冇就讀小朋友家長可否給點意見嗎??? 我想了解多D.
老師有愛心嗎?
教學如何?
英語水評好嗎?
什費多唔多(全日班)
   0    0    0    0

今個星期六(11月10日)有open day, 不妨去參觀吧!

原文章由 chunwai_315 於 07-11-7 14:06 硐表
今個星期六(11月10日)有open day, 不妨去參觀吧!

唔該晒, 請問係幾點到幾點呀? 妳是否住附近呀! 小朋友是否在此就讀呢?

我都想知天水圍激活幼稚園既資料呀??

開放日時間係 2-4:30pm

我有個朋友個女好多年前喺嗰度讀,因為佢女女之前係讀迦南,所以k3轉所去激活就覺得好free,冇咩功課做. 

學校今年話申請咗轉非牟利(但係待批),所以課程上唔知會唔會有改動.所以,我都打算開放日問清楚d.

但呢間學校一定係比較玩多,但ENG應該係會好,因為佢哋小學部係都係英小!

www.gigamind.edu.hk

P.S.我個仔今年要報幼稚園,所以都睇緊學校!

原文章由 chunwai_315 於 07-11-8 12:00 硐表
開放日時間係 2-4:30pm

我有個朋友個女好多年前喺嗰度讀,因為佢女女之前係讀迦南,所以k3轉所去激活就覺得好free,冇咩功課做. 

學校今年話申請咗轉非牟利(但係待批),所以課程上唔知會唔會有改動.所以,我都打算開放日問清楚d. ? ...

Thank you for your information.

我見佢地寫.."主要採用母語(廣東話)授課,透過系統的閱讀訓練及口語訓練,幫助兒童建立溝通和邏輯思維的基礎。我們亦施行英語及普通話課程,以提高兒童學習語言的興趣及溝通技巧"...錦係咪分開英文班同中文班呀?? 你係咪住TM?? TSW好似好遠呢~~~

我仔仔n班是讀激活的,之後k班轉了出九龍讀,而我女女現在讀緊迦南,
我見三間學校中,老實講我最鐘意就是激活,佢地地方乾淨,每個節日又有一些親子活動,又在天水圍運動場舉行運動日,夏天又可以游水玩沙,程序又安排得好好
在學校的規舉指示又好清楚
老師又好好
每日都有一位外籍老師教約半小時的英文班,
整體來說我都好滿意

原文章由 hello_mimi 於 07-11-8 13:15 硐表

Thank you for your information.

我見佢地寫.."主要採用母語(廣東話)授課,透過系統的閱讀訓練及口語訓練,幫助兒童建立溝通和邏輯思維的基礎。我們亦施行英語及普通話課程,以提高兒童學習語言的興趣及溝通技巧"...錦 ...
[img align=left]http://ad94.no-ip.com/boss/image/signature.gif[/img]

原文章由 timma 於 07-11-8 19:05 硐表
我仔仔n班是讀激活的,之後k班轉了出九龍讀,而我女女現在讀緊迦南,
我見三間學校中,老實講我最鐘意就是激活,佢地地方乾淨,每個節日又有一些親子活動,又在天水圍運動場舉行運動日,夏天又可以游水玩沙,程序又安排得好好 ...

很多謝你的回覆!

由於學校轉咗非牟利, 所以我覺得課程上可能會有d改動! 所以真係要問清楚!

其實我心目中首選都係迦南, 但b爸唔鍾意. 我哋遲d都會考kln的學校.你仔仔返kln tong會唔會好辛苦ar? 因為我問過褓姆車, 由屯門出kln tong, 如果於某一個地點上, 落車, 車程各2小時! 所以, 考到又係煩, 家陣仲要多找一間學校做back up!

原文章由 hello_mimi 於 07-11-8 13:15 硐表

我見佢地寫.."主要採用母語(廣東話)授課,透過系統的閱讀訓練及口語訓練,幫助兒童建立溝通和邏輯思維的基礎。我們亦施行英語及普通話課程,以提高兒童學習語言的興趣及溝通技巧"...錦 ...

Hi Hello_mimi,

係呀! 我係住tm ga, 但係由於我哋係住比較近元朗嗰邊, 所以返天友圍都尚可, 冇計啦! 屯門唔係未找到一間合心意的學校.

p.s. 以前悅湖oscar舊址會開返新學校. 不過我估都係私學居多.

原文章由 chunwai_315 於 07-11-9 07:44 硐表

Hi Hello_mimi,

係呀! 我係住tm ga, 但係由於我哋係住比較近元朗嗰邊, 所以返天友圍都尚可, 冇計啦! 屯門唔係未找到一間合心意的學校.

p.s. 以前悅湖oscar舊址會開返新學校. 不過我估都係私學居多. ...

Thanks Chunwai_315

我都睇到其他Mama講(以前Oscar會開番), 我都有興趣睇睇, 其實我會send個女去新一代讀IN1, 不過都想睇下其他有英文班既幼稚園...不過我以為激活係International School, 所以有興趣知下~~

chunwai
     忘了講,是激活n班的梁老師很好,由於我地己搬往九龍住,梁老師在我們搬後,仲寄了兩封信給仔仔,一封是相片,另一封是聖誕咭,非常有心

原文章由 chunwai_315 於 07-11-9 07:36 硐表

很多謝你的回覆!

由於學校轉咗非牟利, 所以我覺得課程上可能會有d改動! 所以真係要問清楚!

其實我心目中首選都係迦南, 但b爸唔鍾意. 我哋遲d都會考kln的學校.你仔仔返kln tong會唔會好辛苦ar? 因為我問過褓 ...
[img align=left]http://ad94.no-ip.com/boss/image/signature.gif[/img]

Hi Timma,

原來大家都係”孟母”,我都諗住如果阿囝教到kln的school,我哋都會搬返出kln住. 

Hi All mama,

咁你哋會唔會去聽日的open day呀?不如之後返嚟再discuss有咩comment啦.

See you!

原文章由 chunwai_315 於 07-11-9 17:06 硐表
Hi Timma,

原來大家都係”孟母”,我都諗住如果阿囝教到kln的school,我哋都會搬返出kln住. 

Hi All mama,

咁你哋會唔會去聽日的open day呀?不如之後返嚟再discuss有咩comment啦.

See you! ...

哦...原來你會send你個仔出Kln讀書...我都覺得TM既學校做得唔係太好,就好似語文方面...係呢...你自己心儀邊間呀?? 其實近近地青衣學之園也不錯...聽日我要睇下D時間去唔去到激活Open day,如果去唔到,就等你地既sharing啦~~

我聽日都去OPEN DAY呀, 到時見你地

原文章由 hello_mimi 於 07-11-9 17:59 硐表

哦...原來你會send你個仔出Kln讀書...我都覺得TM既學校做得唔係太好,就好似語文方面...係呢...你自己心儀邊間呀?? 其實近近地青衣學之園也不錯...聽日我要睇下D時間去唔去到激活Open day,如果去唔到,就等你地既sharin ...

原文章由 hello_mimi 於 07-11-9 17:59 硐表

哦...原來你會send你個仔出Kln讀書...我都覺得TM既學校做得唔係太好,就好似語文方面...係呢...你自己心儀邊間呀?? 其實近近地青衣學之園也不錯...聽日我要睇下D時間去唔去到激活Open day,如果去唔到,就等你地既sharin ...

學之園的口碑很好, 相對上學費比較貴(對我嚟講 ), 但有時真係物有所值ga! 好在乎你looking for d咩嘢! 最主要係你希望小朋友喺學校可以得到D咩!

由於我哋心儀嗰間學校喺何文田(係小學部的附屬幼稚園), 但要到一月才知RESULT, 但據聞今年係9個人爭1個位, 所以我哋都唔敢寄望會考到 !

希望你找到一間心儀的學校!

原文章由 chunwai_315 於 07-11-10 07:20 硐表

學之園的口碑很好, 相對上學費比較貴(對我嚟講 ), 但有時真係物有所值ga! 好在乎你looking for d咩嘢! 最主要係你希望小朋友喺學校可以得到D咩!

由於我哋心儀嗰間學校喺何文田(係小學部的附屬幼稚園), 但要 ...

係呀...學之園的口碑很好, 但係學費較貴, 我而家簡個間我都覺得貴架...我都希望物有所值啦!

希望一齊找到一間心儀又好既學校啦!

激活收我個女,有冇其他小朋友都已經收咗架

依家唔知仲去唔去in德怡

我個仔想出年讀n1
依家報名遲唔遲呢?
‹ 上一主題|下一主題