用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 四歲小朋友, 哪裡有得驗眼??
go

四歲小朋友, 哪裡有得驗眼?? [複製鏈接]

我仔K2, 老師說他眼睛可能有遠視, 叫我地帶他去驗眼, 以為普通眼鏡舖就可以驗到眼睛, 但原來他太細, 要去特定診所至有得驗, 請問有無人知道在哪裡及收費?? 有勞!! 謝謝!!
   0    0    0    0

原文章由 ptm_sarah 於 07-10-29 11:06 硐表
我仔K2, 老師說他眼睛可能有遠視, 叫我地帶他去驗眼, 以為普通眼鏡舖就可以驗到眼睛, 但原來他太細, 要去特定診所至有得驗, 請問有無人知道在哪裡及收費?? 有勞!! 謝謝!! ...

政府健康院你足4歲就可預約專業視光師驗眼.

去私家眼科醫生就得喇,驗眼唔會好貴的,唔好等呀,眼睛事大

Check out polyvision.  My son took eye test there.  they are professionals for kids.

3lamma

原文章由 hongchung 於 07-10-29 12:33 硐表
去私家眼科醫生就得喇,驗眼唔會好貴的,唔好等呀,眼睛事大

謝謝各位比咁多資料我, 等我打電話去問下.
THANKS!!

3lamma,
請問你邊位医生幫你仔仔check過呀!WHERE?旺角中心定油麻地?

有冇其他MUMMY聽過"香港盲人輔導會眼科中心"石硤尾OKAY嗎?  普通幫小朋友CHECK眼唔知得唔得呢?

原文章由 NAT媽 於 07-10-29 15:56 硐表
3lamma,
請問你邊位医生幫你仔仔check過呀!WHERE?旺角中心定油麻地?

有冇其他MUMMY聽過"香港盲人輔導會眼科中心"石硤尾OKAY嗎?  普通幫小朋友CHECK眼唔知得唔得呢? ...

我有朋友都介紹我去"香港盲人輔導會眼科中心"睇, 好似講都得架!!  我都打算問下的.

知唔知要BOOK期嗎?  大約普通童驗眼大約幾多錢?

原文章由 ptm_sarah 於 07-10-29 16:25 硐表

我有朋友都介紹我去"香港盲人輔導會眼科中心"睇, 好似講都得架!!  我都打算問下的.

4歲時候係要返健康院做視力測驗,健康院話我小朋友應該有遠視,於是轉介去明愛醫院睇,係要滴眼藥水放大瞳孔,跟住做左一輪test之後,就話比我聽我小朋友左眼大約幾度,右眼又大約幾度,但又無講個實數比我,佢叫我去配眼鏡時候自己再驗一次喎:tongue: ,但原來唔係間間眼鏡鋪都有得幫咁細個小朋友驗到眼,後來都搵到一間,都係要放大瞳孔做,仲幫小朋友驗埋眼底,佢地都係理工的視光師.

te]原文章由 ptm_sarah 於 07-10-29 11:06 硐表
我仔K2, 老師說他眼睛可能有遠視, 叫我地帶他去驗眼, 以為普通眼鏡舖就可以驗到眼睛, 但原來他太細, 要去特定診所至有得驗, 請問有無人知道在哪裡及收費?? 有勞!! 謝謝!! ... [/quote]

可以去呢度問下,果度d人好nice,價錢亦不算貴!
http://www.o-pshk.com/chi/main.htm

原文章由 NAT媽 於 07-10-29 16:32 硐表
知唔知要BOOK期嗎?  大約普通童驗眼大約幾多錢?

我還未打電話去問, 等我這幾天收集多d資料先一齊問.

原文章由 ericbobo 於 07-10-29 17:43 硐表
4歲時候係要返健康院做視力測驗,健康院話我小朋友應該有遠視,於是轉介去明愛醫院睇,係要滴眼藥水放大瞳孔,跟住做左一輪test之後,就話比我聽我小朋友左眼大約幾度,右眼又大約幾度,但又無講個實數比我,佢叫我去配眼鏡 ...

ericbobo,
我仔在健康院排到明年1月尾至有得睇, 時間唔知有無得改早d, 明天打電話去問下先.

我囝囝一年前(3歲)係polyvision到驗,都係$380,咩都驗晒,仲有,佢話小朋友有遠視係正常,一路大就會正常番喎~

原文章由 ptm_sarah 於 07-10-30 11:01 硐表

ericbobo,
我仔在健康院排到明年1月尾至有得睇, 時間唔知有無得改早d, 明天打電話去問下先.

when my son was 2yrs 11 months i took he to went to hong kong vision in won kok and the cost is 380 (4 times a year),

Can I know where is polyvison? Is it same as http://www.o-pshk.com/chi/main.htm? Thanks!

原文章由 pmjleung 於 07-10-30 11:18 硐表
我囝囝一年前(3歲)係polyvision到驗,都係$380,咩都驗晒,仲有,佢話小朋友有遠視係正常,一路大就會正常番喎~

Can I know where hong kong vision is? Is it in Nathan Road close to Prince Edward? Thanks!

原文章由 drinkamilk 於 07-10-30 13:17 硐表
when my son was 2yrs 11 months i took he to went to hong kong vision in won kok and the cost is 380 (4 times a year),

香港盲人輔導會眼科中心

$135

d醫生好細心~好好~打去問下~~

深水步~27781772

元朗~24701818

唔該晒各位, 我仔昨天在健康院驗了眼, 但原來佢的遠視太深了(右550, 左750), 我等唔切立即同佢去法國醫院睇, HK$450.- D醫生都幾鈿心.
請問那裡有咁細小朋友的眼鏡配, 法國醫院就無, 醫生說好少地方有得配的.

原文章由 bobo-mama 於 07-10-31 04:45 硐表
Can I know where is polyvison? Is it same as http://www.o-pshk.com/chi/main.htm? Thanks!

polyvision係有好多間架,佢地都有專業驗眼和配眼鏡服務,ops係其中一間,你可以去呢個網度睇下!
http://www.polyvision.hk/members.htm#2877-8849

[ 本文章最後由 yu_baby 於 07-11-11 20:37 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題