用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 急! 有無人試過:香港學童輔導中心做:香港兒童智能檢查 ...
go

急! 有無人試過:香港學童輔導中心做:香港兒童智能檢查 [複製鏈接]

各位家長, 你好:

1. 請問有無小朋友曾於香港兒童輔導中心做:"香港兒童智態能檢  查"呢?  效果如何? 報告是否詳細, 有重點嗎? 收費如何?

2. 如已於政府兒童體能測試中心做評估, 是否較上述之檢查較全面呢? 是否再籍得再做此檢查呢?

Tks!
   0    0    0    0
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

我也想知道 ...

我沒有到過'香港兒童輔導中心'做評估,但覺得在政府兒童體能測試中心做的評估不能盡信,所以我的孩子後來也在外面再做過評估,然後再send回給評估中心

有做呀,剛收到報告,我想知係咪個個都咁高分? 因我個女好高分呀,都唔知係咪個個都係..........?

stellat,may I ask what's the score for yr child???My son also do the same test and he also got high score(I think!).But I felt the test is not so reliable as the enviornment is not good enough.Many distraction for the children when they did the test.

我的兒子也在政府的下葵涌智力測驗中心做了智能評估,那兒是用韋氏智力测驗,不過,测試結果是沒有總分的,只評我的兒子是中上至優異智能。

原文章由 stellat 於 07-11-22 00:57 發表
有做呀,剛收到報告,我想知係咪個個都咁高分? 因我個女好高分呀,都唔知係咪個個都係..........?

Dear stellat,

請問是在何處做的?如何申請及費用如何?也想知您的女兒多大年齡,為何您會想到去做測試呢?我囡囡現讀P.1,好動,注意力唔集中,每日要用好多時間做家課,好粗心大意,不過反應幾快,有朋友提議我同佢check下IQ,我正考慮緊,請多多指教,謝謝!

pingpingping

我都想知[香港學童輔導中心]是不是私人機構, 或是政府機構?  可信嗎?

剛從報章上看到, 為一個學童進行"學童多元智能檢查" (收費$450), 便可協助教師及家長普遍了解學生的八項智能能力:分別為:語言智能、數理邏輯智能、視覺空間智能、音樂智能、身體運動智能、人際關係智能、自我認識和自然智能. 而且, 所有完成測試之參加者均獲頒發檢查報告及證書,針對個人的八項智能作出詳細及客觀的分析,並提出針對性的建議,報告長達10頁(幼童)至30頁(學童)。

但是, 從報名表所列的測試時間選擇, 測試時間只有三十分鐘, 真是懷疑是否足夠, 可準確地評估八項智能這麼多.

有興趣的家長, 可到以下網址一看.
   ####/index.htm

如有家長對[香港學童輔導中心]有認識, 請多多提供相關資料, 謝謝.

不知何故, 網址 ... 變了.  故更新如下:

有興趣的家長, 可到以下網址一看.
  http://####/index.htm

原文章由 Ben2004 於 07-12-18 23:18 發表
我都想知[香港學童輔導中心]是不是私人機構, 或是政府機構?  可信嗎?

剛從報章上看到, 為一個學童進行"學童多元智能檢查" (收費$450), 便可協助教師及家長普遍了解學生的八項智能能力:分別為:語言智能、數理邏輯智 ...

唔, 我覺得mama 地!:-| :-|

亞仔 11/11 做過一次, 雖然好高分, 但正如您所講, 時間短, 參加ge人好多好多, 雖然平, 但5全面又睇5到比在d mug paper 佢地做, 私人機構又好政府又好, 今次我5會比亞仔再join lu!!

原文章由 stellat 於 07-11-22 12:57 AM 發表

我都想知多d呀, 可否 e-mail 給我
[email protected]

Thanks ~~

超級版主 醒目開學勳章

今期東周,資優兒童評估掠水局---
"香港學童輔導中心"!

該中心收費只須幾百元,但測試報告不被國際認可!(原來只供內地小學作為入學試之用)

原文章由 yypoonyy 於 08-1-14 17:14 發表

我都想知多d呀, 可否 e-mail 給我
[email protected]

Thanks ~~

[ 本文章最後由 wong2323 於 08-1-16 18:12 編輯 ]
唵嘛呢叭咪吽
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

我女女上年都係11/11做呀!係呀!勁高分囉,135,不過如果佢地用D咁問題去測試,我諗香港就會有好多資優兒童囉~
問下你姓乜名乜住係邊一忽、比張三隻腳的動物相佢睇問下少D乜、 叫佢做下D簡單動作,例如跳高拋波、最難都係聽完佢講一個故事,然後答番佢D問題。
你的小朋友又有幾分呀?
‹ 上一主題|下一主題