用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 想問下有冇咁o既情形呢?
go

想問下有冇咁o既情形呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章

教囝囝計數, 佢而家已經係中一生, 開始計正負數, 當我用傳統數式計法教佢時, 佢會突然用另外一個數式話返俾我聽可以咁計, 而事實真係計得出相同答案, 但哩個數式係冇人教過佢(我亦從來冇諗過), 佢係腦裏突然叮出嚟, 其實哩個情形喺小五, 小六已經發生過, 計分數, 百分率, 用傳統計法教佢時佢又係會有佢自己諗出嚟o既數式, 又係可以計得到個答案, 哩啲全部都唔係書本上o既數式.

我捉摸唔到佢o既思路, 但又唔可以否定佢o既想法, 會唔會佢有啲talent係我發現唔到o既呢? 因為我大嗰個計數不嬲都係因循軌道, 同囝囝唔同, 唔會有哩啲情況發生. 但囝囝喺其他方面唔算太突出, 尤其是要死記死背嗰啲科目.  想問下大家身邊多唔多咁o既情形出現呢? 還是只係好普遍o既事呢?
   0    0    0    0
[img][/img]

醒目開學勳章

原文章由 christf 於 07-9-18 17:43 硐表
It is just so normal. You feel amazing just because your own Maths level is too low!!!

係呀, 係low ga, 就係low先要問, 咁low o既問題你都答, 你個level都唔高得去邊啦!:tongue::tongue:
[img][/img]

醒目開學勳章

原文章由 christf 於 07-9-18 17:43 硐表
It is just so normal. You feel amazing just because your own Maths level is too low!!!

仲有, 我哩個topic唔歡迎啲扮高o既人ga, c開啦!

[ 本文章最後由 DoReMi媽媽 於 08-2-18 21:30 編輯 ]
[img][/img]

christf 呢個人好黑人増, 時時批評人, 我諗佢係自卑心作遂

醒目開學勳章

網絡世界,家長只想係樹交流心得,扁低人地黎抬高自己,iq幾高都無用,eq低極難同人相處.

<<It is just so normal. You feel amazing just because your own Maths level is too low!!!>>打埋晒的咁架野,口舌招尤犯眾憎 無品

[ 本文章最後由 bettylam 於 07-9-20 00:20 編輯 ]

醒目開學勳章

大家生活環境各有不同, 所聽所聞皆不儘然, 各人自必有其優點及長處, 當然亦有其匱乏的一面. 網上討教, 互補不足, 本亦平常, 但狂妄如斯, 損人若此, 於己又有何得着? 大智的人會虛懷若谷, 只因見識到世界之大, 宇宙之無限, 更覺自己之渺小; 只有目光如豆, 見識短淺的人, 才會狂妄自大, 視一己之小我為天下之大我! 誠可憐亦可笑更可悲!

對真心賜教者, 我會虛心受教, 但對滋事挑釁者, 我亦不會客氣! 再者, 狂妄之人想必也有求人賜教的時候吧! 哈哈哈

[ 本文章最後由 DoReMi媽媽 於 07-9-20 17:27 編輯 ]
[img][/img]

醒目開學勳章

原文章由 doracmon 於 07-9-19 22:00 硐表
christf 呢個人好黑人増, 時時批評人, 我諗佢係自卑心作遂

佢自卑都唔可以作為攻擊人o既藉口啩, 不過我相信好多人都冇同佢計較, 咁佢就沾沾自喜, 自以為好了得吧!:tongue:
[img][/img]

醒目開學勳章

原文章由 bettylam 於 07-9-20 00:13 硐表
網絡世界,家長只想係樹交流心得,扁低人地黎抬高自己,iq幾高都無用,eq低極難同人相處.

打埋晒的咁架野,口舌招尤犯眾憎 無品

其實而家哩個世界, 任你學歷幾好, iq幾高, eq低同人相處唔到都好難成功, 難道一生人就活在自己的世界裏嗎? 待後世o既人嚟發掘你o既成就?

[ 本文章最後由 DoReMi媽媽 於 07-9-20 17:29 編輯 ]
[img][/img]

唔好咁勞氣啦, 佢冇品係佢o既事, 激親自己c咗d細胞就唔抵啦~

醒目開學勳章

原文章由 babyoush 於 07-9-20 16:15 硐表
唔好咁勞氣啦, 佢冇品係佢o既事, 激親自己c咗d細胞就唔抵啦~

謝謝你的忠告, 嗰刹那係有小小o既, 問下啫, 駛唔駛咁呀! 不過post咗哩個圖之後, 自己都忍唔住笑咗出嚟, 邊有咁貼切ga! 再講, 都係一個不相干o既人啫!

[ 本文章最後由 DoReMi媽媽 於 08-2-18 21:29 編輯 ]
[img][/img]

原文章由 DoReMi媽媽 於 07-9-20 17:26 硐表

謝謝你的忠告, 嗰刹那係有小小o既, 問下啫, 駛唔駛咁呀! 不過post咗哩個圖之後, 自己都忍唔住笑咗出嚟, 邊有咁貼切ga! 再講, 都係一個不相干o既人啫! ...

唔洗客氣, 因為我成日都提住自己, 為d冇謂人而浪費自己o既細胞唔抵, 你知啦, 我地d細胞好緊要架嘛, 用嚟對住d小魔怪

醒目開學勳章

原文章由 babyoush 於 07-9-22 23:54 硐表

唔洗客氣, 因為我成日都提住自己, 為d冇謂人而浪費自己o既細胞唔抵, 你知啦, 我地d細胞好緊要架嘛, 用嚟對住d小魔怪

你講得啱呀, 與其啲細胞俾無謂人浪費, 不如留返俾我哋啲小魔怪仲好
[img][/img]

‹ 上一主題|下一主題