用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 三字經
go

三字經 [複製鏈接]

比 3yrs 小朋友會唔會悶同深.  佢有聽開唐詩, 都背到幾首, 佢又覺得幾得意.

我只睇過 GC demo, 有無其他介紹 ??? thanks
   1    0    0    0
親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

GC三字經

我仔仔三歲多才開始閃, 就黎閃晒, 開始講故事階段。
個人而言, 睇下仔的目的係乜先﹖如果係鍾意三字經的內文, 想小朋友多個文化基礎(我估第時d後生仔唔會知乜野係文言文, 唔識欣賞詩詞的美麗lu), 佢都係一個幾好的選擇, 但係仲要睇埋小朋友係鍾意動態定靜態學習, 及你能否定時同小朋友閃, 唔好以為每日3分鐘好易做, 好多因素會影響你閃唔到.....
但如果你的目標係識字的話, 咁你的選擇就多喇, 如在家中各個地方貼字卡(即係幼稚園的全語文學習法)、自制字卡同小朋友玩遊戲、青田教育的「我自己會讀」系列都唔錯, 因為每一套都有12本書、字咭、一本學習本同一隻國粵語的cd(係中國的國語, 唔係gc的台灣國語, 呢方面我好注重, 小朋友學壞音好難改架)﹗
所以睇下你想要乜喇﹖﹗

我好多時會當玩遊戲咁同仔仔玩三字經接龍, 我一句佢一句, 差不多都背晒全文架, 當係個一日閃唔到卡時的溫習囉, 認唔認到字就.....

[ 本文章最後由 libby 於 07-7-26 03:27 編輯 ]

我都有用,每日都係閃三次,因BB仲好細,我真係未知會有特別效果。不過如果你想玩閃卡,你就要知道目的係訓練速讀和記憶,而且三字經係其中一種啊! 我反而覺得CD同書會幾好,因為我都有開始比BB睇,因為閃到幾十組可以睇書啦,我每2日都有播兩次CD,我當比BB聽故事,我就暫時靜係聽普通話,因為我都係閃普通話,CD我可以肯定係普通話,因為我聽得出,我老公係南京人,佢都話cd好好,"唸得蠻標準",而且都問過GC,佢地話d套係香港GC自己出版,如過係台灣人錄音我都唔買架,我都唔會比台灣d國語同英文比BB學,實在太過唔正中。

其實libby講得好o岩,你最重要知目的係乜,我都有d朋友做唔到閃卡,因為BB太大啦!兩歲幾真係做唔到呀,我就好彩d,因為我個仔七個月就開始用,所以我就閃卡閃得幾好,再過多個月,妹妹兩個月大我就幫佢閃埋啦。

你話深唔深?我諗都係深,不過如果當故仔聽唸口黃就應該得,但真係要明晒我諗就無可能!

原文章由 bebeyan 於 07-7-22 00:51 發表
比 3yrs 小朋友會唔會悶同深.  佢有聽開唐詩, 都背到幾首, 佢又覺得幾得意.

我只睇過 GC demo, 有無其他介紹 ??? thanks
我有兩個小魔怪--大哥哥基基7/7/2006出生,重3.4kg妹妹詩詩剛剛31/5/2007年出世了.重3kg

bebeyan,
三歲開始讀3字經呀, 好似早左少少播, 你既小朋友明吾明白每一段既解釋呀, 同埋要記住d 古字都有一定難度.
我既小朋友從5歲開始 (k2下學期)教佢弟子規, 到而家佢識諗27編, 每日都有同佢講解, 重覆又重覆, 到而家差不多半年啦, 佢既明白內容亦識背半本書啦, 有時佢好累我都吾會迫佢諗, 只同佢溫前果幾編, 因為弟子規係複雜過三字經架, 所以我教佢難果本先, 再拎本三字經出黎同佢講, 呢本句句三個字, 好易咋, 編編都有故仔講, 佢依家期待既先完成弟子規, 開始三字經. 我吾知我既決定係岩或錯, 但起碼而家佢既品德真係有改進, 所以我都讚成你同你既小朋友去諗呢一方面既教材.

我最近都想買三字經教阿仔, 有冇好介紹?

請問有冇人用過GC三字經?

原文章由 sugarjade 於 07-8-16 23:59 發表
bebeyan,
三歲開始讀3字經呀, 好似早左少少播, 你既小朋友明吾明白每一段既解釋呀, 同埋要記住d 古字都有一定難度.
我既小朋友從5歲開始 (k2下學期)教佢弟子規, 到而家佢識諗27編, 每日都有同佢講解, 重覆又重 ...

Kuromiq,
hello 呀, 我未聽過GC三字經播, 乜野黎架? 我用緊小樹苗既三字經同弟子規, 細細本可以袋出街, 同埋吾貴, 好似吾過$20/本, 你係咪想搵普話老師呀, 我而家轉左果位好掂呀, 已介紹左比四位小朋友, 家長都話老師有耐性, 每上一堂我都要求老師教埋弟子規既普話, 一舉兩得, 你有需要搵老師就打電話比我啦.

原文章由 Kuromiq 於 07-8-17 08:47 發表

請問邊度有廣東話(粤語)三字經買?

你想買VCD/CD? 定係書本呀?

原文章由 heiheima咪 於 07-8-17 10:49 發表
請問邊度有廣東話(粤語)三字經買?

sugarjade

可唔可以pm普通話老師資料給我!thanks!

Thanks  大家回應.  我覺得 3 字經都幾意思都幾深...,2.5 yr 開始一直集中教唐詩, 依家識諗7,8首, 意思佢大概明白. 因為隻 cd 有講解. 所以諗下3字經會唔會岩.  閃卡以前有玩,不過不是玩3字經,是日常用字. 不過2yrs 後 成效很差, 佢唔肯睇, 所以停了. 現在都是認圖唔認字....

其實想比佢試3字經目的是比想佢聽下一些有意義的故事,類似唐詩甘....等佢有左印象,到遲一步再認字

sugarjade

小樹苗的有沒有 cd, 我想有 cd 可姒聽下. 聽下聽下就會諗,再識字. 講真我自己都唔懂, 我都要聽熟下再同個女慢慢玩

mimitam,

你大的小朋友幾大 ? 肯玩閃卡真係 very good......, 我同個女 3個幾月開始玩,玩下停下, 至差不 2yrs 真係唔肯再睇......, 佢太活躍,不喜歡看字卡,但看圖睇書講故事就很喜歡

[ 本文章最後由 bebeyan 於 07-8-17 23:27 編輯 ]
親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

bebeyan,
小樹苗得本書買咋, 我係其他大型書局見過有連cd 賣架, 不過只見過普通話版本, 如果我行開書局見到有廣東話既就講你知啦.

bebeyan ,
你如果真係想要資料既話, 我星期一pm 比你呀, 不過你既小朋友仲好細, 佢上堂既專注力最多係15分鐘, 呢個係我既經驗, 之前我亞女跟第一位上門教既老師係四歲3個月, 因為我要亞女先要認識多些中文字先叫老師教佢普話點讀, 自己要同亞女備課, 所以如果依你既小朋友年紀, 我覺得我呢位老師吾多岩你喎, 你可以搵一d 大班既普話堂比佢試下先, 唱下歌仔, 玩下遊戲, 我諗佢吾會甘悶,
同埋學費都會平d, 我而家既老師係$200/小時, 一個月四堂, 你自己衡量下先, 如有需要再講我知, 我會轉介你比老師.
:

原文章由 sugarjade 於 07-8-17 23:54 發表
bebeyan ,
你如果真係想要資料既話, 我星期一pm 比你呀, 不過你既小朋友仲好細, 佢上堂既專注力最多係15分鐘, 呢個係我既經驗, 之前我亞女跟第一位上門教既老師係四歲3個月, 因為我要亞女先要認識多些中文字先 ...

sugarjade,

想搵普通話老師不是我, 是另一位網友.  我諗這半年我都重點放在英文,廣東話,  佢學校都是比較注重英文.  普通話唔係唔學, 但會以多聽和為主先. 我怕2樣一起反而把進度拉慢.  而且正如你所講, 請人教,暫時佢專注力弱 law, 所以最快明年睇佢進度再睇下如何.

我個小朋友而家先13個幾月,玩閃卡都係由7個月就開始啦!我最先玩數點先,之後先加三字經。妹妹剛剛出世,而家就來兩個月啦,我先得閒加埋睇三字經圖書,我有埋CD比佢聽,而家就淨係比廣東話佢聽,閃晒下過round就會再用普通話閃,暫時都可以...

quote]你大的小朋友幾大 ? 肯玩閃卡真係 very good......, 我同個女 3個幾月開始玩,玩下停下, 至差不 2yrs 真係唔肯再睇......, 佢太活躍,不喜歡看字卡,但看圖睇書講故事就很喜歡
[/quote]
我有兩個小魔怪--大哥哥基基7/7/2006出生,重3.4kg妹妹詩詩剛剛31/5/2007年出世了.重3kg

Kuromiq,

我覺得都幾好,不過我主力係玩閃卡,本書同cd都係剛剛開始,我覺得都ok,本書d字好大隻,比較好睇,因為有廣東話同普通話兩隻cd,ok啦1

原文章由 Kuromiq 於 07-8-17 08:47 發表

[ 本文章最後由 mimitam 於 07-8-20 15:00 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題