用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血幼稚園 跑馬地寶血幼稚園家長會Part 2
go

跑馬地寶血幼稚園家長會Part 2 [複製鏈接]

各位我地開左Part 2 啦,我係Part 1發表唔到

心花花

聽日係咪取消左"玩水"呀
   1    0    0    0

轉新版咁耐,依家終於俾我搵番這個主題了
我對新版面還不太熟悉,還要慢慢摸索.
最近已經忙到死,囡囡畢業有很多嘢攪,又要準備去旅行,頭都大晒.

無人留言,是放晒暑假,還是找不到這個topic呢?

新版面真係好麻煩呀。

上星期六多元智能的結業禮,在一片混亂之下終於完成,可能我有份做義工媽咪,所以覺得有些混亂。見囡囡在台上表演,真係好開心,覺得囡囡大個左好多。

開家長會時,見到有些家長對學校依依不捨,有些傷感.
好彩我還有三年在學校.

各位寶血媽咪,
你地好~我想幫我囡囡都下年k1讀寶血呀.我有些資料想問下你地.呢兩年寶血派去咩小學多呢?
因我睇寶血個web, 佢地剩係update到05年咋. 咁06 & 07係咪派得唔好,所以咁耐都唔update上去??

醒目開學勳章

06年度资料来自我地高班填既问卷。

我地交回问卷无几耐, 主要用来六月尾比低班家长开报小一家长会看, 老虎狗太太同心花花应该有一份。。。我都想八下呀!再过多一排,尘埃落定0西, 就会upload上网。

07年度高班都未开学, 系唔会甘快有资料架。

原文章由 pamila 於 07-7-11 17:50 發表
各位寶血媽咪,
你地好~我想幫我囡囡都下年k1讀寶血呀.我有些資料想問下你地.呢兩年寶血派去咩小學多呢?
因我睇寶血個web, 佢地剩係update到05年咋. 咁06 & 07係咪派得唔好,所以咁耐都唔update上去??

醒目開學勳章

多谢老虎狗太太开art 2!

原文章由 老虎狗太太 於 07-7-4 12:09 發表
各位我地開左Part 2 啦,我係Part 1發表唔到

心花花

聽日係咪取消左"玩水"呀

[ 本文章最後由 YongXin 於 07-7-12 12:33 編輯 ]

原文章由 pamila 於 07-7-11 17:50 發表
各位寶血媽咪,

以我所知,今年派得唔錯,詳細我都想知道.

我印象中都好似派得唔錯,但都要返去睇番先

原文章由 vanyau 於 07-7-12 15:57 發表

以我所知,今年派得唔錯,詳細我都想知道.

轉左版真麻煩,搵你哋搵到頭都大,終於可以重聚

我有些舊校服想送出,不知道有沒有人有興趣呢?

冬季:
1.運動外套(24碼)兩件(只剩一件)
2.運動衫(看不清楚,但幾大件)(已送出)
3.運動褲(22碼)(已送出)
4.kl粉橙色衫(15碼)(已送出)
5.k2粉綠色衫(碼數看不清)兩件
6.k3白色衫(碼數看不清)兩件
7.吊帶一條

有興趣pm我.

[ 本文章最後由 vanyau 於 07-7-17 09:51 編輯 ]

再過多1個多月,仔仔就返學,好期待
原文章由 vanyau 於 07-7-16 13:01 發表
我有些舊校服想送出,不知道有沒有人有興趣呢?

冬季:
1.運動外套(24碼)兩件
2.運動衫(看不清楚,但幾大件)
3.運動褲(22碼)
4.kl粉橙色衫(15碼)
5.k2粉綠色衫(碼數看不清 ...

唔好意思, 我好想比個女讀寶血k1, 因為覺得環境, 教師同教學質素都好好, 但係我本身係佛教徒, 聽人講寶血的宗教意識好強, 一定會令到小朋友信教, 我本身都好尊重天主教, 但係有d 唔係好想個女的宗教信仰同我地一家人唔同, 因為始終會有d衝突, 你地會遇到同我一樣的問題嗎 ?

為子女德育及學業著想, 我建議先把宗教這大課題放下.
另外天主教並不是那些 hot-sale 人入教的宗教, 對比基督教 hot-sale 得多.
再者, 一搬佛教的中小幼學校大多不及天主教和基督教的好.
最後, 宗教自由, 只要是正派的, 道人向善的, 就讓他們自己領悟和選擇吧!

原文章由 mimi1102 於 07-7-16 17:31 發表
唔好意思, 我好想比個女讀寶血k1, 因為覺得環境, 教師同教學質素都好好, 但係我本身係佛教徒, 聽人講寶血的宗教意識好強, 一定會令到小朋友信教, 我本身都好尊重天主教, 但係有d 唔係好想個女的宗教信仰同我地一 ...
BUZZ = kwkkcy

醒目開學勳章

你真係識揀。

0甘話得係一间天主教学校,就梗係重视宗教培育:日日祈祷,教聖经故事,去教堂,認識天父。

我本身無宗教信仰,所以觉得宗教培育都好吖,係德育培养一種;就算阿女日後要信天主教,我都会尊重她的决定。

我自己讀宝幼 --〉宝小 --〉聖保禄,讀了十幾年聖经,我都無信天主教,仲一路都有跟阿妈去拜神拜祖先。

信仰係好多因素影响既,但係宝幼就真係不会“一定令到小朋友信教“。

原文章由 mimi1102 於 07-7-16 17:31 發表
唔好意思, 我好想比個女讀寶血k1, 因為覺得環境, 教師同教學質素都好好, 但係我本身係佛教徒, 聽人講寶血的宗教意識好強, 一定會令到小朋友信教, 我本身都好尊重天主教, 但係有d 唔係好想個女的宗教信仰同我地一 ...

非常同意

原文章由 kwkkcy 於 07-7-16 18:35 發表
為子女德育及學業著想, 我建議先把宗教這大課題放下.
另外天主教並不是那些 hot-sale 人入教的宗教, 對比基督教 hot-sale 得多.
再者, 一搬佛教的中小幼學校大多不及天主教和基督教的好.
最後, 宗教自由, 只 ...

原文章由 老虎狗太太 於 07-7-17 11:29 發表
非常同意

多謝大家意見呀 !!

醒目開學勳章

校網有好多新相同新資料呀!

畢業旅行, 家長義工聚餐, 06小一派位成績等等.

thanks
我都想知06小一派位成績
原文章由 YongXin 於 07-7-19 09:58 發表
校網有好多新相同新資料呀!

畢業旅行, 家長義工聚餐, 06小一派位成績等等.
‹ 上一主題|下一主題