用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳寶盈花園德寶幼稚園N1 (2007-08年度) ...
go

將軍澳寶盈花園德寶幼稚園N1 (2007-08年度) [複製鏈接]

將軍澳寶盈花園德寶幼稚園N1 (2007-08年度)

Hello! 我囝囝將會响今年8月入讀N1班呀,有無其他小朋友都係呀? :

Re: 將軍澳寶盈花園德寶幼稚園N1 (2007-08年度)

有呀~ 我囝囝9月入讀 PG班, 因為佢係0508出世.

幫佢揀左國際班. 但見到2個外藉老師係 "鬼仔"  

你囝囝讀 N1 係咪 = K1 呀? 佢地好似叫 K1做 N1.

Re: 將軍澳寶盈花園德寶幼稚園N1 (2007-08年度)

Hi 你好呀!我囝囝係0501出世,所以要讀兩歲班 ,唔係K1呀。同埋係讀上午(半日)主流班。

namb

我囝囝讀 am class 國際班, 本來揀主流班的, 因為囝囝由出世由工人湊,佢主要講英文, 所以想囝囝初初返學易適應d,所以揀國際班,當佢返 pg.

你洗唔洗返工嫁? 我8月會做全職媽喇.

moonychan,

我要返工嫁,好羡慕你呀,可以做全職媽咪。咁你會唔會自己帶Daniel返學呀?因為要返工,所以我唔可以自己帶返學放學。

Namb

我都係膽粗粗試下自己湊嫁咋, 我本住, 工人都湊得掂, 我點會唔掂呀~!! 至於收入小左, 算啦, 搵多洗多, 又會亂買野, 而家慳 d 囉. 我唔信唔掂. 真係唔掂先搵 part time 做囉.
因為工人呢家野. 當然想唔用啦. 養佢貴過養我呀~ keke

我會自己帶daniel返學呀~ 跟住就有3個鐘私人時間.

該用戶已被刪除

hello fanfan

係呢, 你地 interview 時, 有冇發覺 d miss都幾young 呀?

Hi fanfan,

我囝囝都係0501出世,佢都係今年讀n1主流,不過係am class,所以唔會同班lu。

moonychan,

我都覺得interview時d Miss 好young,以我所知,佢地個校長都好似好young架 ,不過唔緊要la,我都係諗住比B仔玩o下,唔好响屋企咁悶啫
該用戶已被刪除

namb

係呀~ 我本來in左樂緻 & 康樂, 都收左嫁喇, 康樂仲比左成千蚊學費 (連書包校服), 但最後都揀左 德寶. 因為由我家行去康樂都幾吊腳, 冇遮擋, 好曬, 上到平台又多暗位, 老公話怕危險. 樂緻就得 fullday or pm, 冇am class, 所以都冇揀.

我個仔去到德寶, 見到咁多野玩, 冇喊冇扭計要走 (佢之前去in其他 d 學校, 成日要拉我走)

佢地個園長幾nice, 好好人.

又有個小小露天位比 d 小孩玩下水 都唔錯.

你地收到信買校服未呀? 會唔會考慮買 2nd? 我問緊一d媽咪, 都有人肯讓, 都好新淨 (睇相), 如果本住唔想浪費既心態, 都係好事, 但都要問準老公先.

Fanfan,

哦!原來係咁,我都唔知添 。嘩,原來你囝囝係元旦出世,咁幾好喎,咁佢一定會係班裏面的大哥哥,我囝囝係9號出世,我開初仲諗住我囝囝會係最大添。
該用戶已被刪除

moonychan,

其實我都in左幾間am class都收左,如麗港城迦南 - 不過搭校車要成45分鐘,所以交左留位費都唔讀;樂緻 - 原來無校車,步行去太遠,搭地鐵又唔方便,所以唔讀; 救世軍明德 (full day) - 六月中才通知我收囝囝,但我已在德寶交左一個月學費,所以唔讀。而寶盈德寶環境幾好幾大,又有校車,車程唔會太耐,所以最後就揀左呢間囉。

我囝囝有得玩就開心,所以佢去到邊間學校都好開心,玩到唔肯走

我問過德寶,佢話會七月寄信比家長買校服,所以未買呀。我都想買2nd hand,因為o的校服好貴,夏天要$500左右,冬天要成$1,000

Fanfan,

佢地o的校服真係好貴 ,所以我都打算搵o下有無2nd hand。

Nam-nam好多野講,不過唔係講得好正,佢好鍾意同o的大過佢小小ge小朋友玩架,希望可以同你囝囝同班la,有個伴ma。

namb & fanfan

e.....你地 d b就快2歲寧8個月喇喎, 點解唔直接讀 k1 既? 咁咪會幾 "side" 錢囉.

嘩, 救世軍明德叫我唔洗 apply 呀, 話2004年出世果 d 都未入到學, 我就冇apply喇.

其實都有問過翠茵 & 綠茵, 但我唔鍾意個校舍於商場, 所以揀左寶盈德寶, 富康果間好似話大d嫁, 但就舊d~

寶盈德寶美中不足就係對面有 d chair, 好多亞伯響到打等 & 有陣味. 唔知乜野味. d friend 話係商場廁所味......好在入到校園就唔難聞~ 但話時話, 我見咁多間幼稚園, 間間既廁所都係有陣味嫁. 可能真係咁多廁格於室內, 清潔得幾密都會有味. hehehe, 我睇學校都係睇下環境 & 活動空間 & 佈置嫁咋.

namb & fanfan

e.....你地 d b就快2歲寧8個月喇喎, 點解唔直接讀 k1 既? 咁咪會幾 "side" 錢囉.

嘩, 救世軍明德叫我唔洗 apply 呀, 話2004年出世果 d 都未入到學, 我就冇apply喇.

其實都有問過翠茵 & 綠茵, 但我唔鍾意個校舍於商場, 所以揀左寶盈德寶, 富康果間好似話大d嫁, 但就舊d~

寶盈德寶美中不足就係對面有 d chair, 好多亞伯響到打等 & 有陣味. 唔知乜野味. d friend 話係商場廁所味......好在入到校園就唔難聞~ 但話時話, 我見咁多間幼稚園, 間間既廁所都係有陣味嫁. 可能真係咁多廁格於室內, 清潔得幾密都會有味. hehehe, 我睇學校都係睇下環境 & 活動空間 & 佈置嫁咋.

moonychan,

到讀小學
‹ 上一主題|下一主題