用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問耀中小學小朋友多數訂飯定帶飯?
go

請問耀中小學小朋友多數訂飯定帶飯? [複製鏈接]

請問耀中小學小朋友多數訂飯定帶飯?

如題。
thanks
該用戶已被刪除

Re: 請問耀中小學小朋友多數定帶飯?

Thanks E&M, 請問是初小or高小?

Any other response, for 初小?

該用戶已被刪除

thanks E&M
I don;t know whether it is rare for my kid to 帶飯 then. Any other response?

thanks

唔駛擔心,事實係通常都會有半班孩子係帶飯,或者點少極,都會有三份一,或四份一係帶飯。
我經驗係,小一反而係最多人帶飯,因為家長都緊張 d ,怕食物唔合口味。

Thanks YC-mom for your info. Then I am now 放心了。請問小朋友是否用保溫飯壼?知否邊隻好?小朋友需帶水和snacks嗎?

thanks
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

ggiy,
如果帶飯,可以選擇上午上學時,讓孩子一起帶飯回學校,
亦有很多家長,會在午飯時間前,派傭工送到學校 ( 午飯時間每級唔有少少唔同,應該係 12:15 或 12:45,開學時,學校會出通告,話比家長知要幾點前送飯 )。不過即使係午飯前才送飯,都當然要用保溫飯壺了,除非你會比孩子吃凍食 ( 如日式冷麵,壽司,沙律等 )。
我經驗係飯壺/飯盒,要有兩份/套,因為即使媽媽自己接送孩子,都難免會有時,忘記取會飯壺回家。
市面有多隻飯壺,可以到百貨公司公司看看,大致都係離不開那幾個日本或毆美品牌吧。
他們有 snack time,可以帶少少健康小吃,
學校有很多 "水機",不過差不多個個小朋友都習慣會帶自己的水壺。

哈哈 ! 好大反應呀 !
我有說你講的不是事實嗎?
難到係我要講大話?
咁,我講大話的目的係乜呢?

我說的係:
"通常都會有半班孩子係帶飯,或者點少極,都會有三份一,或四份一係帶飯"
這個說法,跟你講根本的沒有抵觸。
我講的,係我孩子讀耀中多年見到的情形,係 "通常" 出現的情形。
你講的,係你孩子的那班的情形,

每年都係小一好多人帶飯,因為孩子不竟都係細,家長都怕學校飯菜不合孩子口味;
到小二小三,會多 d 人訂飯 ( 有 d 係家長開始不再那麼緊張,有 d 係家長開始懶做飯,有 d 係孩子本身想試吃學校的飯 );
到小五小六,又會多 d 人帶飯,因為孩子都有自己的主意,很多高年級的,都說學校的飯很難吃 ( 這個,可能跟現在香港的孩子都太寶貝有關,孩子喜歡隨自己心意,想吃甚麼便要家長 pack 甚或給他,而且,香港孩子都常出外吃,變得愛吃濃味的食物 )。
我看過學校的飯,雖然冇試食過,但看來配搭不錯,營養亦很均衡,不過現在的孩子們太淹尖麻煩,也是事實。

我一向唔會用數據來根家長們討論,反正個別數字,意義不大,反正大家信亦好,不信也罷。不過既然你愛說數據,我亦可以講,我孩子今年那班,只有 5 個訂飯。

你先前話 "以我女兒所讀的班級計, 九成是訂飯的 ",但後來卻說  "我小孩就讀的班別, 21人當中只有4人帶飯 "。
我數學差,只知道 17個人在 21個人中,點計都唔係九成。

Hi YC-MOM
thanks for your info and suggestion. I will go to 百貨公司and take a look.
----------------------------
ggiy,
如果帶飯,可以選擇上午上學時,讓孩子一起帶飯回學校,
亦有很多家長,會在午飯時間前,派傭工送到學校 ( 午飯時間每級唔有少少唔同,應該係 12:15 或 12:45,開學時,學校會出通告,話比家長知要幾點前送飯 )。不過即使係午飯前才送飯,都當然要用保溫飯壺了,除非你會比孩子吃凍食 ( 如日式冷麵,壽司,沙律等 )。
我經驗係飯壺/飯盒,要有兩份/套,因為即使媽媽自己接送孩子,都難免會有時,忘記取會飯壺回家。
市面有多隻飯壺,可以到百貨公司公司看看,大致都係離不開那幾個日本或毆美品牌吧。
他們有 snack time,可以帶少少健康小吃,
學校有很多 "水機",不過差不多個個小朋友都習慣會帶自己的水壺。
‹ 上一主題|下一主題