用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 45綱派到第幾志願分享吓.
go

45綱派到第幾志願分享吓. [複製鏈接]

45綱派到第幾志願分享吓.

派到第2志願
:-) :-( :-D ;-) :-o :-D :-( :-D ;-) :-o 8-) :-? :-P :-x :hammer: :weapon: :adore: :weapon: :adore: :verycold: :party: :lalala: :wave: :ranting: :weapon: :-D :-) :-? 8-) :pint: :hammer: :angryfire: :idea: ?-( :cheeze: :sm: :sick: :lalala: :mrgreen: :-| :wave: :yawn: :wth: :yawn: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party:

醒目開學勳章

Re: 45綱派到第幾志願分享

終於有人講45網啦, 好開心呀!

我個女派到第1志願嘉諾撤(新蒲崗)    

Re: 45綱派到第幾志願分享�.

sasami_i,
恭喜你, 你就好啦! 我都幫囡囡揀嘉諾撤(新蒲崗) - 第1志願
但派唔到, 派左去聖博德天主教(蒲崗村), 有D失望!
不過都會試下叩門, 唔知機會大唔大!!

sasami_i
恭喜恭喜
sasami_i 寫道:

:-) :-( :-D ;-) :-o :-D :-( :-D ;-) :-o 8-) :-? :-P :-x :hammer: :weapon: :adore: :weapon: :adore: :verycold: :party: :lalala: :wave: :ranting: :weapon: :-D :-) :-? 8-) :pint: :hammer: :angryfire: :idea: ?-( :cheeze: :sm: :sick: :lalala: :mrgreen: :-| :wave: :yawn: :wth: :yawn: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party:

琳琳B媽
聖博德天主教(蒲崗村), 都唔錯呀.你係第幾志願.有d朋友派到較後志願而唔開心.
琳琳B媽 寫道:
sasami_i,
恭喜你, 你就好啦! 我都幫囡囡揀嘉諾撤(新蒲崗) - 第1志願
但派唔到, 派左去聖博德天主教(蒲崗村), 有D失望!
不過都會試下叩門, 唔知機會大唔大!!

琳琳B媽,
係第二志願, 不過一心想入嘉諾撤(新蒲崗), 所以都幾down!
係呢, 你派第二志願即係邊間呀?  你D朋友又派左邊間呀?
其實我選聖博德天主教(蒲崗村), 主要係因為佢係活動教學同用普通話教中文及新校舍, 其他就不太了解..
.
請問有無人有小朋友在聖博德天主教(蒲崗村)就讀, 知唔知間學校校風好唔好及功課多唔多, 可否分享下?
謝謝!

學校校風好! 功課就唔算多, 英文科沒有教科書, 用一本本的英文故事書教的.我仔仔讀得幾開心.
我的廚房 - 午餐盒http://hk.myblog.yahoo.com/decemlmk

Decem,
真是很高興看到你的回應, 因為好似唔係太多人認識這所學校, 所以有些擔心這間是不是好學校! 所以很多謝你的回應..
你仔仔讀幾年班呀? 你可否與我分享多些學校生活, 如:
.
你覺得這學校的師資如何及老師友善嗎?
家長是否需要花很多時間在小朋友的功課或PROJECT上, 還是部分在放學前已能完成呢?
學校是否真的用全普通話教中文, 成效大嗎, 你仔仔的普通話是否進步很多?
學校的宗教旁意念是否很重?
.
唔好意思, 好似好多問題咁! 不過真的很想了解這所學校多一點... 萬分感謝!!

琳琳B媽
唔好意思咁遲先覆你, 我仔仔囡囡都讀這學校, 囡囡上年畢業, 仔仔現讀四年班, D老師有心機教同好友善, 用不用花太多心機在功課或PROJECT上, 就要睇家長的要求, 我本人就覺得不用花太多啦. 因為我要求唔高.    . 功課他放學後自己可完成. 我仔仔不是普通話班. 因他入學時學校只辦得兩班普通話班. 但是仔仔的普通話都OK! 講多樣野你知, 囡囡都冇讀過普通話班, 但現在讀的中學都是用普通話上中文堂的, 她也應付自如呢! 不用太粗心. 學校的宗教是天主教, 本人冇宗教, 所以唔清楚重唔重.
我的廚房 - 午餐盒http://hk.myblog.yahoo.com/decemlmk

請問有無人有小朋友在慈雲山天主教就讀, 知唔知間學校校風好唔好及功課多唔多, 可否分享下?

我原本派左間不知名45網, 當知道時, 氣憤到想即刻撕爤張註冊証, 跟住即刻走去搵學校, 因我將要搬去慈雲山, 所以就坎左去學校村搵, 先報左聖博德, 佢約左我星期四面試, 跟住去左慈天, 佢話冇報名表, 只要即睇成績, 冇問題就會收, 咁佢睇左我小朋友d成績就即刻收左, 連註冊証都比埋佢, 但我今日都走左去嘉諾撒取報名表, 諗住試一試, 如呁好彩收, 我有會轉.

謝謝!

sasami_i
係啦點解45綱咁小人傾計呢?
恭喜你派第一志願

請問今年入到嘉諾撤(新蒲崗)既bk友. 有20分今年是否一定入到此校?

hi all
我囡囡係第一輪派到嘉諾撒(San Po Kong),原本應該好開心既,但係聽聞呢間學校功課比其他小學深,勁多功課,以我女兒的程度,怕跟唔上;加上我地要返工,可能比以前更辛苦唔定...我知有些家長說要催俗小朋友,但我唔想佢讀得唔開心,日日喊咁口回來...

琳琳B媽,
其實我之前參觀完聖博德天主教(蒲崗村)都好鍾意.不過因路程問題我才選其他先.聖博德擺左第4志願.如果住得近學校村就好.學校村的天主教都好.但係如果2間比較我會選聖博德.其實2間校舍一樣咁靚.設施又好.但係真係要睇你個仔女性格.我諗聖博德會讀得開心d.慈天可能嚴d.可以睇埋其他因素再諗諗因為個個人要求唔同.個個小孩都有獨特的性格
琳琳B媽 寫道:
琳琳B媽,
係第二志願, 不過一心想入嘉諾撤(新蒲崗), 所以都幾down!
係呢, 你派第二志願即係邊間呀?  你D朋友又派左邊間呀?
其實我選聖博德天主教(蒲崗村), 主要係因為佢係活動教學同用普通話教中文及新校舍, 其他就不太了解..
.
請問有無人有小朋友在聖博德天主教(蒲崗村)就讀, 知唔知間學校校風好唔好及功課多唔多, 可否分享下?
謝謝!

Icycream 寫道:
請問今年入到嘉諾撤(新蒲崗)既bk友. 有20分今年是否一定入到此校?

我就唔知,我都係只得5分,撞彩入到,還有是跨區的...

qqwong
我都聽聞係咁.除左孩子有壓力媽媽都有
qqwong 寫道:
hi all
我囡囡係第一輪派到嘉諾撒(San Po Kong),原本應該好開心既,但係聽聞呢間學校功課比其他小學深,勁多功課,以我女兒的程度,怕跟唔上;加上我地要返工,可能比以前更辛苦唔定...我知有些家長說要催俗小朋友,但我唔想佢讀得唔開心,日日喊咁口回來...

qqwong
其實真係好多人想入.不過真係要睇個小朋友.......
qqwong 寫道:
[quote]
Icycream 寫道:

我就唔知,我都係只得5分,撞彩入到,還有是跨區的...[/quote]

恭喜你派第一志願...

我想問你地有否人知基華小學好唔好, 多唔多功課呢?

[img align=left]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10403;127/st/20010517/n/winglok/dt/14/k/d2ad/age.png[/img][img align=left]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10714;112/st/20030730/n/wingchiu/dt/14/k/ade8/age.png[/img]

學校村好的只有聖博德& 錦泰...
慈天...........真係    ,學生周街走,又粗口,出名校風差的..派到真係快d轉...

下....唔係呀, 慈天有咁差咩, 我聽人講學校村幾間都好 wor. 咁我仲轉唔轉好.

法子 寫道:
學校村好的只有聖博德& 錦泰...
慈天...........真係    ,學生周街走,又粗口,出名校風差的..派到真係快d轉...

‹ 上一主題|下一主題