用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幾年級可放手 溫習 測驗考試?
樓主: charmykittyy
go

幾年級可放手 溫習 測驗考試?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-11-29 10:11
人人得24小時係真,但有人做事有效率,而有人唔係。有人真係課外活動又叻,又睇書,又操練成績。
...
因為人人資質唔同丫嘛, 我哋只可以了解小朋友既資質, 用最適合佢哋既方法, 將佢哋既潛能發揮到最大囉。不過, 基本嘢就一定要有, 例如:勤力、盡責、不A字膊、開動腦筋。

IloveJJ 發表於 17-11-29 10:19
咁點先可以做到咁呢?你覺得你現在既方法已經可以?你有信心佢哋將來做到?
...
咪以身作則囉, 老生常談。我都係學阿爸阿媽啫, 小朋友日日聽阿爸阿媽講下講下, 咪以為佢哋唔記得呀, 好似洗腦咁架。佢學得我八成以後都唔會餓死了。

IloveJJ 發表於 17-11-29 10:21
我個問題係,內地大學生就係用操、背、勤奮既方法來讀書,而佢哋的確响小學、中學、大學成績同學習態度都 ...
好簡單, 中國係一個大國, 同外國大國比較, 兩者既諾貝爾獎得獎者數量差幾遠。尖端學者既水平差幾遠。其實大陸勤力既學生唔係真係咁多, 勤力又叻既可以出到嚟, 至俾你見得到啫, 默默留响中國既, 何止千百萬人。

IloveJJ 發表於 17-11-29 10:18
你知道佢哋係無操練?綠茶佢哋係勁操練架喎!

我講緊YOLKY 個POINT。

任何建制內評估都可以操練應對。

記得十年八年前有什麼國際學生能力評估,話國內學生創造力低。幾年後,國內學生呢方面都攞埋冠軍,拍爛手掌。

但後來又爆出係官方針對評估準則作重點培養。

說到尾,能力是一回事,評估成績又一回事。

IloveJJ 發表於 17-11-29 10:29
咁就係用佢嚟到既成功嗰啲來參考,唔成功既,睇來無用。

我認同外國嗰套,即係我哋強調既唔操練唔死背, ...
我哋睇一個地方既教育成敗, 應該睇整個社會, 唔應該只睇成功例子。外國除咗叻人有創意人多, 佢哋整體平均水平都較好吧。我覺得學習需要背, 我唔讚成唔死背, 有D嘢係要死背的, 只係要背有用既嘢。我小朋友都有操練, 但只佔好少時間, 用大量時間操練而獲得既好成績, 最終只係得不償失。
我建議你儲多D錢高中送大仔去外國升學。

retriever 發表於 17-11-29 10:27
我講緊YOLKY 個POINT。

任何建制內評估都可以操練應對。
响香港, 父母最重要既角色, 係如何响評估機制既失敗者入面, 鼓勵小朋友佢哋係有天份既, 唔係失敗者嚟, 佢哋係有評估機制以外既潛能。不過, 見到既就助紂為虐居多。

little_yolky 發表於 17-11-29 10:25
好簡單, 中國係一個大國, 同外國大國比較, 兩者既諾貝爾獎得獎者數量差幾遠。尖端學者既水平差幾遠。其實大 ...

你講既現象有簡單解釋。

當年八國聯軍。。。鴉片戰爭。。 。火燒圓明園。。。列強瓜分中國。。。帝國主義。。。 歧視中國人。。。仍然以為中國人仲係。。。 結論係“花崗岩” 觀點。

IloveJJ 發表於 17-11-29 10:29
咁就係用佢嚟到既成功嗰啲來參考,唔成功既,睇來無用。

我認同外國嗰套,即係我哋強調既唔操練唔死背, ...

呢個問題好多視角。。。

就體制而言,中國頂級大學(其實全部) 屬教育部管,英美頂級大學多數係私校。

要學術頂尖,要有學術自由。

唔好又話講政治。

哈哈!

retriever 發表於 17-11-29 11:21
你講既現象有簡單解釋。

當年八國聯軍。。。列強瓜分中國。。。帝國主義。。。 歧視中國人。。。仍然以為 ...
點可以咁講, 新中國都成立快要70年了, 以中國既國力同人力資源, 成就應該可以更好。理學、醫學、工學等科研無得歧視, 亦無得呃人的。

IloveJJ 發表於 17-11-29 11:52
我前面都講咗,我無信心自己個仔會學術頂尖,我只打算佢可以做個專業人士、安居樂業,我已滿足。
...

咁就應該操多D 卷啦。

IloveJJ 發表於 17-11-29 11:52
我前面都講咗,我無信心自己個仔會學術頂尖,我只打算佢可以做個專業人士、安居樂業,我已滿足。
...
我對孩子的期望也差不多。但不知是否我較悲觀,以孩子現時所見到的動力,這目標不易達到。

‹ 上一主題|下一主題