用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Khmama請幫忙, 煩惱中
樓主: Bobostar
go

Khmama請幫忙, 煩惱中   [複製鏈接]

回復 khmama 的帖子

非常感激 Khmama 的回覆, 另想問, 以小女的成績(沙胡全級十名內), 是 b1頭 還有 b1中.

回覆:stanleyapple 的帖子

如果根據小學以往派位結果,有大約一半60-70人可以讀band1英中,間小學本身在同區唔算差,因為band1%比standard嘅1/3高,咁top10應該已屬band頭.

回復 khmama 的帖子

Noted, thanks so much, Khmama.  

khmama 發表於 13-1-19 00:06
回復 kiukiupig 的帖子

如果你揀胡忠又自行成功, 跟住比你上番band1c, 你會唔會好後悔先? 假如入胡忠你都O ...
感激Khmama之前的分析,上星期已交表沙蘇(有點後悔,好像浪費了自行機會,但交了表冇法),所以第二志願一定審慎抉擇,但現還未能決定選郭德勝,還是胡忠。 希望能解答以下的疑問,待我可權衡利弊,再作考慮。
小女沙一胡8X頭,近年平均60-70可上B1。

1) 與B1生看似相差10名,但已呈分2次,是否要上好多好多名,才可攀上第一組別?

2) 若第3次呈分後也是B2A的話,而今年升中學童下降,沙田區B1位較去年多,若然在大抽獎仍堅持郭德勝放在甲一和乙一,乙二才放胡忠。根據統一派位機制,是否很大機會抽唔到B1C之餘,連胡忠的命中機會都減低了?

其實自行胡忠都不是易被取錄,但自行唔揀佢,又怕抽唔到連叩門都機會都冇。假若問題1和2是成立的話,相信胡忠是我唯一想入嘅中中。

kiukiupig 發表於 13-1-20 14:24
感激Khmama之前的分析,上星期已交表沙蘇(有點後悔,好像浪費了自行機會,但交了表冇法),所以第二志願一定 ...

能否上到第一組別, 好睇師兄姐編班試既分數差距. 所以你好難估到差幾多. 如果你囡囡唔係因為失手跌落band2頭, 要奇蹟地第三次考得好好拉上band1既機會有幾大, 相信你會比我清楚. 如果自行搏郭得勝. 大抽獎首志願揀咗band1c繼續搏, 就唔好將胡忠放第二, 我覺得冇咩機會第二會抽到.

khmama 發表於 13-1-20 16:50
能否上到第一組別, 好睇師兄姐編班試既分數差距. 所以你好難估到差幾多. 如果你囡囡唔係因為失手跌落band2 ...
Thanks Khmama.  其實小女不是一時失手,跌落band2頭,而是這些年一直徘徊於7x-8x頭之間,相信靠第3次呈分突圍上到第一組別的機會較微。
不屬第一組別而在甲一和乙一填郭德勝,若然機會不大和極冒險,且要放棄填胡忠的話,是否在自行和統一都選胡忠會是較理智和穩陣嘅選擇?  抱着僥倖心態怕到最後得不償失。

回覆:kiukiupig 的帖子

既然一直係band2成績,報胡忠在程度上適合,唔需要太勉強去報band1.

回覆:Khmama請幫忙, 煩惱中

我個小朋友係馬主讀,中英數通常都係A。 因為小學成績表係無名次,所以我都唔知佢考第幾
不過佢四年班之前普遍考全級廿五之前的。
佢地班主任話,根據佢地學校的估計, 亞仔係佢地學校係B1A。
但係無人話比我知亞仔係沙田區及全港係咩banding囉! 都唔知進取定保守好, 唉…!!!

回覆:Khmama請幫忙, 煩惱中

亞仔想第一九華,第二曾記。
佢一向有代表學校去奧數比賽及自行參加鋼琴公開賽,好好彩咁有一兩張cert.。 唔知有冇機會呢?

長生不老  九華有機, 曾記就太搏了.  發表於 13-1-21 15:59

bobocelia2000 發表於 13-1-21 04:09
亞仔想第一九華,第二曾記。
佢一向有代表學校去奧數比賽及自行參加鋼琴公開賽,好好彩咁有一兩張cert.。  ...
第一或選 喇沙

長生不老  喇沙應該機會好微  發表於 13-1-21 15:52

回復 elbar 的帖子

I am aware that both 2 target schools have the same day for interview.  Of course, I am not sure if my kid has the chance of interview, should I go ahead to apply these 2 schools and if interview time crashes, request for change?  Thanks.

回復 bobocelia2000 的帖子

老實講: 自行無top15曾記都未必收喎 (老師講,我仔係沙主)~

khmama 發表於 13-1-20 20:30
既然一直係band2成績,報胡忠在程度上適合,唔需要太勉強去報band1.
Khmama, 權衡利弊和風險,終作出很無奈的決定。。。超沮喪!!!

作為父母可能係無奈沮喪,但係對小朋友可能係祝福,將來嘅事冇人會知,希望你順利入到心儀學校.

不用灰心,現在最重要入到好的band 2學校先,有機會七月扣band 1學校。如果唔得等一年,成績好的話番band1學校都得。

所以家長不用太著緊,找一所合適的學校最重要。

回復 yuetmama 的帖子

學校未必肯轉時間, 而且叫得間學校轉, 即係睇重另一間啦, 你話學校會點諗?

九華同曾記可以考慮. 睇番上年派位結果, 馬主有62.3%派入band1英中, 淨係入曾記都有20個. 沙田有40間小學, 曾記抽獎位得95個, 相信唔會因為馬主既學生特別好運, 自行入既為數應該唔少. 沙主派入band1英中得32.4%, 曾記得9個, 兩間主風強弱懸殊, 沙主老師講既top15係針對本校, 強如馬主就唔係咁計.

回覆:elbar 的帖子

thanks. elbar.
但係我無信心咁進取。
我覺得九華同曾記都已經好進取了。

回覆:tracy668899 的帖子

下, 咁就幣加伙了, 今早已經入左表去曾記。。。
不過亞仔五六年班的成績應該好過之前四年班, 因為佢科科A。 五年班仲上晒龍虎班的。

妳有沒有聽曾記校長系馬主的講座, 如有, 妳會心裡有數.
‹ 上一主題|下一主題