用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區選校
樓主: lithian214
go

東區選校   [複製鏈接]

zanezane 發表於 17-6-22 22:09
回覆 simonwan 的帖子

我睇過基灣幾年嘅升中結果,都係十幾個庇記。好似係一個好固定嘅傾向。

乙部大抽獎應該無傾向。
唯一解釋系自行階段,張記鍾意收北衛學生,庇記鍾意收基灣。

simonwan 發表於 17-6-22 23:06
乙部大抽獎應該無傾向。
唯一解釋系自行階段,張記鍾意收北衛學生,庇記鍾意收基灣。
...

不是。

張記有提供自行/抽獎的資料。過去幾年,經自行入的北衛學生,每年一個起兩個止,絶大部分的係經乙部派位入。

所以,可能是北衛學生較多選擇放張記做乙一。

SingMom 發表於 17-6-22 23:03
應該係每間中學有慣性鍾意收來自某小學的學生. 可能D師兄師姐成績好, 或某小學出產的學生適合佢地的教法.  ...

好多謝PW2011,分享張記讀書既情況,因為有點想選呢間學校,但又驚只係讀書…
今年會去升一講座,親身感受下呢學校

lithian214 發表於 17-6-23 12:44
好多謝PW2011,分享張記讀書既情況,因為有點想選呢間學校,但又驚只係讀書…
今年會去升一講座,親身感受 ...
俾個表你參考下,上年入張記的分配
二零一六年張祝珊英文中學升中派位小學分佈表

每間學校都有人讀得開心,有人讀得唔開心、或者讀得好辛苦,張記都唔例外。張記校長話學校方針係培育領袖,唔係精英。做唔做得到,都要睇多幾年,問題係校方願唔願意放棄以前做落嘅成績。呢個校長好騎呢,舊年响梁李秀娱有個升中展銷會,我問校長今年(即16年)係唔係要interview,佢答我「係,年年都要架啦」,我當堂O哂嘴,佢知唔知唔自己講緊乜?或者佢睇唔起啲C9,諗住隨便一句就打發你走。

lithian214 發表於 17-6-23 12:44
今年會去升一講座,親身感受 ...

EK 有一家長、囡囡好媽媽(她女兒估計今年應是中五,因為她寫以下篇文字時是14-15學年及文中提及到中三時),十分詳細講述張記學生在校學習生活:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2640438&extra=page%3D9

#12, #14, #16, #19, #29, #31

SingMom 發表於 17-6-22 23:03
應該係每間中學有慣性鍾意收來自某小學的學生. 可能D師兄師姐成績好, 或某小學出產的學生適合佢地的教法.  ...

全中

ivyscyip 發表於 17-6-23 13:12
俾個表你參考下,上年入張記的分配
二零一六年張祝珊英文中學升中派位小學分佈表

嘩!返而中國婦女會丘佐榮有四個自行入張記,仲勁過基灣和衛小。

MMVV 發表於 17-6-24 18:28
嘩!返而中國婦女會丘佐榮有四個自入張記,仲勁過基灣和衛小。
丘佐榮派位不錯,上年24人婦女會呀

小草地 發表於 17-6-24 18:59
丘佐榮派位不錯,上年24人婦女會呀

張記同中國婦女會相比,家長們又點睇呢兩間學校呢?

lithian214 發表於 17-6-25 00:30
張記同中國婦女會相比,家長們又點睇呢兩間學校呢?
張記系傳統名校,中婦系地區名校。共通點校舍較細。當然知名度和成績都是張記優勝。

2jkidsfather    發表於 17-6-25 08:20

嘉諾撒是否bandAorAB呢?好似無以前咁受歡迎

小草地 發表於 17-6-25 06:54
張記系傳統名校,中婦系地區名校。共通點校舍較細。當然知名度和成績都是張記優勝。 ...
兩間其實都係地區名校,傳統名校係指當年政府 Grant Code 裡面既22間歷史悠久既學校。

小草地    發表於 17-6-30 09:37

小草地 發表於 17-6-25 06:54
張記系傳統名校,中婦系地區名校。共通點校舍較細。當然知名度和成績都是張記優勝。 ...

張記應比較多人歸類為地區名校~

mcl203 發表於 17-6-29 23:02
張記應比較多人歸類為地區名校~
Their money is not old enough

王家爸爸 發表於 17-6-29 22:38
兩間其實都係地區名校,傳統名校係指當年政府 Grant Code 裡面既22間歷史悠久既學校。 ...

邊22間?

mymelody0701 發表於 17-6-30 00:16
邊22間?
香港傳統名校:
聖保羅男女中學、聖保羅書院、拔萃女書院、拔萃男書院、聖保祿中學、聖保祿學校、協恩中學、瑪利諾修院學校、瑪利曼中學、聖若瑟書院、喇沙書院、香港華仁書院、九龍華仁書院、英華女學校、英華書院、嘉諾撒聖心書院、嘉諾撒聖瑪利書院、嘉諾撒聖方濟各書院、聖士提反女子中學、聖嘉勒女書院、聖馬可中學、循道中學

醒目開學勳章

mymelody0701 發表於 17-6-30 00:16
邊22間?

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E8%A3%9C%E5%8A%A9%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E8%AD%B0%E6%9C%83

好老實,用呢個list嚟分係咪傳統名校已經不合時宜兼無謂,有啲學校好明顯已經滑落到要救亡(唔好講邊幾間囉),有啲真正嘅傳統名校(e.g. QC, KC, BPS..)又無包,就以東區為例,張祝珊肯定名過list入面嘅聖馬可,當然聖馬可都仲係間好學校。

家長應該往前看,無謂再沉醉於往昔光輝(如果有嘅話)

小草地    發表於 17-6-30 09:39

張記在東區名氣一定大過聖馬可, Band頭班學生大多數首選或跨區名校. Band1B/1C就會選聖馬可首選. 我是跟據我女同學的統計.

總有人會 old school 啲, 你講嗰啲有人會歸入 "新晉" 名校
‹ 上一主題|下一主題