用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 教育局小一派位好像有問題
樓主: gnowkc
go

教育局小一派位好像有問題   [複製鏈接]

SaBB 發表於 17-6-5 17:12

同34區、91區等情況差不多、反而41區及12區乙二仍有機會中聖家 ...

質宣二落去34網,直頭係世紀大騙局!

hppa    發表於 17-6-6 11:42
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

大檸樂 發表於 17-6-5 16:57
中學應該冇.小學有間46網 聖約翰搬上去. 即係46網-1 , 48網+1

有中學搬上去、我記得係瑪利諾中學

大檸樂    發表於 17-6-6 11:00
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

奥脫福 發表於 17-6-5 17:15

但會吾會好過派去天虹少少呢?
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

奥脫福 發表於 17-6-5 15:44
我對呢點甚有懷疑。。。至少校網無咁講過。

http://www.sk2.edu.hk/
係喎,唔通今年無咗,so poor

helenmail421 發表於 17-6-5 14:15
我同事舊年抽小一,佢話有諗過呢間的,因為原來宣基二同將軍澳宣基中學(band1)係聯繫學校,會留25%位比你 ...

唔知唔好亂講
鄭校長話兩校無關

Elsie問過基督教宣道會宣基小學校長鄭堅民,他說該校跟基督教宣道會宣基小學(坪石)屬姊妹校,兩校的文化、辦學理念等基本相同,但「坪石宣基」位於觀塘區,故不會跟宣基中學有聯繫關係。

http://std.stheadline.com/yesterday/edu/octopus/0107go06.html

妹豬媽媽 發表於 17-6-5 18:29
唔知唔好亂講
鄭校長話兩校無關
Oh ,咁同事可能搞錯咗,唔好意思

SaBB 發表於 17-6-5 17:18

但會吾會好過派去天虹少少呢?

天虹。。。若然他日有機會執番好,都話可以益下後世;至於短命學校,就算
俾你教到曉飛,都係無辦法承傳落去。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 17-6-5 20:48
天虹。。。若然他日有機會執番好,都話可以益下後世;至於短命學校,就算
俾你教到曉飛,都係無辦法承傳 ...

世事無絕對,話唔定幾年後,該校好受家長歡迎,當局檢討完,各種資源又配合,可能會改變决定,轉為永久開辦。

回覆樓主

【小一派位】教育局派336童到「短命小學」 
揭建校計劃失誤
https://www.hk01.com/article/95861

小一派位上周放榜,逾300名學童被派到基督教宣道會宣基小學(坪石),而根據學校所貼出的學生名單,確實學生人數多達336人,人數之多引起熱議;有家長擔心子女入讀後,將來升中同校競爭將十分激烈。校方回覆《香港01》表示,已為新學年聘請到一批優秀教師,共同面對未來挑戰。
該校為只會營辦九年的有時限小學,向來被稱為短命小學,用以解決整個觀塘區學額不足問題。今年問題凸出,是因區內大型公屋安達邨去年入伙,但相應的小學卻現在才開始興建,以致學額不足問題加劇。

派位學額分3個校網共124個

早在2014年,屬小一校網第48網的觀塘校網學額不足,每班需加派五人,變回每班30人的大班教學;其後統一派位更開始需要向屬46網的九龍灣校網借位。今年小一統一派位九龍灣校全部11間小學,撥出373個學位予觀塘學童,當中以坪石宣基佔最多,有47個。

根據教育局統一派位校網表,坪石宣基預留47個學位供本網學童選報,除了要撥出47個給觀塘校網,尚要撥出30個予屬34校網的土瓜灣校網,以便鄰近的啟晴邨和德朗邨居民也可報讀。即是坪石宣基統一派位總額只有124個。

本周日(4日)網上討論區有家長撰文,指根據坪石宣基在學校網站公布的獲派學生編號名單,人數超過300人,總共有四頁,即至少要開10班小一;細數之下,原來人數更多達336人。有家長留言說:「我睇到呢個帖都眼凸!突然多咗幾班出嚟,突然增聘人手,咁就解決到問題?」另外,有家長擔心該區日後升中派位競爭更加劇烈,難以爭入心儀中學。
校方:已聘請一批優秀教師應付

坪石宣基校方回覆《香港01》表示,學校每年會按教育局學位需求而調節小一派位數目,現已為新學年聘請到一批優秀教師,共同面對未來挑戰。

hppa    發表於 17-6-6 11:40
www    發表於 17-6-5 23:34

回覆樓主

續:
教育局未有直接回應該校獲派的小一生人數。發言人表示,該校有足夠的課室、設施及人手應付新生。教育局又指公營小一學位的需求將於2018/19學年達到高峰,然後逐漸回落至一個穩定水平。

hppa    發表於 17-6-6 11:41

回覆樓主

續:
「短命小學」應付學額不足
由於整個觀塘區及啟德發展區陸續有大型新屋邨入伙,教育局利用兩所因殺校而空置的舊式校舍,邀辦學團體開辦只營運九年的「短命小學」,除了坪石宣基,另一是順安邨基督教聖約教會堅樂第二小學,兩校於15/16學年開校,23/24學年後結束。

今年情況變得嚴峻,是因為位於前安達臣道石礦場的安達邨在2016年開始入伙,單位多達9,365個,有2.3萬人居住,但未有小學同時落成,現只開始動工。安達臣道另一大型公共屋邨安泰邨也將會落成入伙,料居住人數也有2.3萬,勢必加劇區內小學學位不足問題。

仲多過戰狼300........

回覆樓主:

完全係政府規劃錯誤,成日做人口普查為咩?

奥脫福 發表於 17-6-5 15:31
秀明乙一入唔到本身已經超誇張!

我經常混亂秀天,秀明,但我無記錯的話題兩間好似咁上下層次的

booooooger 發表於 17-6-5 22:17
完全係政府規劃錯誤,成日做人口普查為咩?
人口普查:
5年小普查, 10年大普查

所有樓據基本上係5年先update一次, 唔會好準
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

宣基好有❤,不過一次過對3xx人小一,再加2級,幾有❤都無用

hppa    發表於 17-6-6 11:42

奥脫福 發表於 17-6-5 17:15
真係一個局.我初時都以為得46+48...點知殺多個34.

se6b03 發表於 17-6-5 21:05
世事無絕對,話唔定幾年後,該校好受家長歡迎,當局檢討完,各種資源又配合,可能會改變决定,轉為永久開 ...
呢個機會好微.睇到個出生數字.唔好講呢2間.其他D三線都驚緊殺校

人地私校(跑會哥間)新校賣廣告,之前校社未firm,乜都未firm,係咪都dup底頭比錢入去 ,其實有幾多家長真係同小朋友踩過被派學校嘅地板,這個社會真諷刺
(不喜勿插,有感而發)

如果宣基砰石唔係得9年命, 我會建議大家去讀, 畢竟呢個辦學團體幾好兼有本事.

但學校得9年命, 辦學團體可以做既嘢始終有限

kk80400    發表於 17-6-6 11:55
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題