用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區,兒子成為了8%的人,好傷心
樓主: YWWong
go

沙田區,兒子成為了8%的人,好傷心   [複製鏈接]

醒目開學勳章

nc2000 發表於 16-7-6 15:10
小學老師可以睇到教局呈分排名?應該中學至睇收返黎既小學生全港排名。

...
甘我想請教一下,
我親戚係中學教師, 甘我小朋友係唔係可以問佢小朋友全港排名呢???

醒目開學勳章

kk80400 發表於 16-7-6 16:50
甘我想請教一下,
我親戚係中學教師, 甘我小朋友係唔係可以問佢小朋友全港排名呢???
...
只可看到 「有」 申請自己學校的學生 ~

lucial 發表於 16-7-6 16:47

pmpm.

積奇百事 發表於 16-7-6 16:42
我朋友教書, 佢同我講過, 校長係知有幾多BAND1位, 佢會同老師講大約概人數.等老師安教小朋友點選校.
但係如 ...
我都有懷疑....若小學係知Banding人數...全港幾百間小學....好難守得咁密無外泄~~~

YWWong 發表於 16-7-6 16:49
謝謝大家的意見! 可能心情比較差, 表達能力也差了, ,班主任有係話我個仔是band 1 的, 由其是阿仔好多同學都 ...
仔仔好乖,一定會有好消息的!加油!

引用:謝謝大家的意見!+可能心情比較差,+表達能力

醒目開學勳章

引用:Quote:kk80400+發表於+16-7-6+16:50+甘我想

原帖由 ivory0915 於 16-07-06 發表
只可看到 「有」 申請自己學校的學生 ~
明白 甘如果想知咪一定要申請佢果間囉?

kk80400 發表於 16-7-6 17:18
明白 甘如果想知咪一定要申請佢果間囉?
即使看到,也只是一同自行階段申請佢果間的"相對排名"。
打個比方,有100個小學生在自行階段入紙佢果間中學,令友只能看到這100人的全港排名先後次序。

醒目開學勳章

1010mum 發表於 16-7-6 17:31
即使看到,也只是一同自行階段申請佢果間的"相對排名"。
打個比方,有100個小學生在自行階段入紙佢果間中學 ...
哦, 明白哂, 甘其實升中派位呢張表
真係好難填喎, 好似樓主甘

班主任都信唔得過, 又有D班主任叫佢填某1BC中學

但個家長進取填咗1BA中學, 又比你中咗,

升中填表睇黎仲有好多學問要學

我想,有些情況需要了解多些:

1. 學校(校長)說BANDING 比例: 這個只會是從往績去預測來年的BANDING 比例,雖然可信性高,但絕對存在誤差,邊緣人影響最大 (即是說往年是40%,不代表今年也是40%)

2. 老師說的banding: 首先要看老師用那些數據作排名:呈分次第? 總平均分? 其次是根據3次呈分成績,還是個別成績? 最後要看看小朋友三次呈分名次是否相近;無論如何,這個banding 只是參考,當然可信性高,但同樣邊緣人可以有不同結果

3. 和其他同學比較: 明明成績比他人好,為何他人卻派得更好?但要了解一下,會否是自行成功了,所以派得比你好? 會否大家是同banding, 只是人家有較先的隨機號碼,只是比你幸運?

4. 考試分數高/班名次/級名次高,並不一定代表是band 1生,還要看看學校前兩次PRE-S1成績,調整分數後和區內學生比較才有意思.

mcl203 發表於 16-7-6 17:04
我都有懷疑....若小學係知Banding人數...全港幾百間小學....好難守得咁密無外泄~~~
...
如果大家明白所謂B1點分, 就知道冇一個校長係能完全100%估到下次B1的人數,就例如你唔會知幾多人轉入沙田抽獎, 若果多左200個B1A入黎抽, 上年邊緣人都會被推了去B2

引用:Quote:metrochung+發表於+16-7-6+07:22+如

醒目開學勳章

引用:Quote:mcl203+發表於+16-7-6+17:04+我都有

原帖由 chesswin 於 16-07-06 發表
如果大家明白所謂B1點分, 就知道冇一個校長係能完全100%估到下次B1的人數,就例如你唔會知幾多人轉入沙田抽 ...
Banding人數唔係小朋友上中學後果個乜鬼考黎分咩?

回覆:沙田區,兒子成為了8�,好傷心

路過,為樓主打氣,加油呀!

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-07-06+發表

原帖由 花生友 於 16-07-06 發表
學校不是安成績排名次? 還是教育局還有其他計法排名次?
大家計分比重唔同

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

回覆 kk80400 的帖子

唔係想像中咁簡單啊!B1只係話當區排左成績首1/3人.
可能在港島區B2頭叻過新界B1尾生都唔出奇

回覆 tsuilan 的帖子

咁你自行報邊兩間?

回覆 tsuilan 的帖子

你CASE 同我朋友個仔舊年一樣, 三次考試科科都8, 9 字頭, 以為可入翻佢阿哥間林裘謀, 點知派左去沙田馮黃鳳亭, 佢同媽咪都好DOWN, 但最近見佢地好開心, 原來佢考全班第一, 全級第三, 入咗學校田徑隊! 佢媽咪話可能幫佢轉校,  但要睇小朋友,  所以入B2校未必唔好, 最緊要小朋友閞心有自信心!   加油!

拜託,現在學校都電腦化,入一次分,就自動排左成績表名次和呈分名次,學校一定知,只是末必話俾家長知。學校會知去年學生Banding ,如果是同一At, 結果不會差好遠。但問題是學校自已點界定邊緣生,譬如學校有60個位,保守學校,可能40名以後當係邊緣生,但有的學校可能當55~62係邊緣生,尤其是這幾年學位多,學校可能想學生選校進取啲。

引用:兒子是band1成績,全級考三十一,但派了第

原帖由 YWWong 於 16-07-06 發表
兒子是band1成績,全級考三十一,但派了第九志願中文大學校友會陳震夏,阿仔喊之餘連班主任都眼濕濕同我講 ...
樓主,睇翻你之前post, 呈二後説差幾分才升到Band2中,⋯
單靠呈三似乎都好難由B2中變成Band1喎。
似乎估錯Banding, B2生用了B1生選校策略

‹ 上一主題|下一主題