用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真人真事~ 對海洋公園血的控訴
樓主: noeyesee2007
go

真人真事~ 對海洋公園血的控訴 [複製鏈接]

我今年四十歲, 1.23米高, 要有大人陪, 你係唔係陪我 Y.

我唔知你有沒有玩過, 由於離心力的關係, 就算你唔扶都不會跌下的, 不要好似那些廿零歲的所謂記者用腦去新聞地寫出來笑壞人.  反而好多人因為緊張而過度用力與地心吸力對抗而受傷, 正常去玩都不知幾安全, 安全帶 - 不如裝在巴士罷啦.

你以為海洋公園沒有檢討嗎?  我唔相信, 如果佢真係對意外不聞不問, 佢一早已經執苙啦, 仲駛等到今日咩.

好多野唔駛大鑼大鼓去話過你知我有檢討架.

原文章由 木土土 於 07-12-17 00:18 發表
從之前既post都有很多人小孩時玩過也認為危險, 有些更受了輕傷, 明顯現在set的高度限制不適當.

改善可以從很多方面著手, 不一定是限制歲數, 可以加安全帶, 檢討高度限制, 例如某高度以下需有成年人陪同 (像冒險樂 ...

原文章由 sundaymorning 於 07-12-8 12:36 發表
其實有什麼好得過推過於人, 一旦發生了意外,就是他人的錯, 但是作為家長要教導子女什麼是承擔, 自己作出的決定就要自己承擔責任.  一個幾歲大的小朋友要玩, 家長就要自己衡量小朋友的能力,  聲稱相信他們的專業, 他 ...

樓主自己都有好大責任, 個仔跌成咁, 唔可以全部懶海洋公園既錯,
仲話要投訴? 咁你家人有冇投訴你, 怪你好俾個仔去玩?
自己決定錯左就要承認, 唔好將所有錯歸對方

呢個機動遊戲我上個月都帶過個仔去玩過, 我個仔啱啱好夠1.22米,6歲, 不過我有陪佢一齊玩, 工作一員撿查d門係唔係已經鎖好時, 有提醒我小朋友要雙手捉實欄杆, 對腳要"燦"實前面或側邊,基本上亞仔玩時都有d驚, 但係有照足工作人員指示去做, 所以平安咁玩完呢個遊戲

樓主呢件事, 可能呢個高度玩係無問題, 但係小朋友有無照足指示去做, 家長就算一個湊幾個, 都無可能比小朋友自己去玩, 仲要係之前未玩過, 我覺得呢件事上, 家長都要負最大責任
‹ 上一主題|下一主題