用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血幼稚園 跑馬地寶血幼稚園家長會Part 2
樓主: 老虎狗太太
go

跑馬地寶血幼稚園家長會Part 2 [複製鏈接]

vanyau

多元智能班我唔會跟囡囡返學校啦,因為星期六我都要返工,等遲少少有機會再同你學扎辮仔啦

原文章由 vanyau 於 07-9-24 16:42 硐表

YongXin,

我去完旅行返嚟啦!
其實我很鐘意自己動手動腳做嘢的.除了幫囡囡扎辮,剪頭髮我都會自己動手幫他們(囝囝和囡囡)剪的.以前細個就幫家姐扎,現在就幫囡囡扎,好彩我有一個女,如果唔係我會很悶.

Catherinefung,

由於我 ...

今日中秋節,我諗大家都很忙,沒有上來傾計.
祝大家中秋節快樂,人月兩團圓!

明日又到十一國慶了,你哋去晒邊呀!?

[ 本文章最後由 vanyau 於 07-9-30 18:26 編輯 ]

幼兒班開學&高班參觀科學館有相睇啦

中秋節去左迪士尼, 我仲抱埋囡囡入鬼屋,唔恐佈但好嚇人,全程囡囡迷埋眼強認淚水,出到門口先開聲喊

等囡囡起身今日(1/10)可能再去迪士尼同着Halloween米奇、米妮.......影相,上次淨係同左Chip&Dale影

原文章由 catherinefung 於 07-10-1 08:42 硐表
幼兒班開學&高班參觀科學館有相睇啦

中秋節去左迪士尼, 我仲抱埋囡囡入鬼屋,唔恐佈但好嚇人,全程囡囡迷埋眼強認淚水,出到門口先開聲喊

等囡囡起身今日(1/10)可能再去迪士尼同着Halloween米奇、米 ...

我囝囝病了,所以假期只在家中渡過,今日也沒有讓他上學去,希望明天會好番,他很掛念學校.中午在街上見到校車,他也很高興,問會不會見在白姑娘(2號校車的姑娘).
估唔到囝囝現在的上學意識都很強,有人問他今日點解不用上課,他懂得說有病請病假.

各位家長:

你們好, 我配現正為小兒籌備報考k1的事宜, 聽聞這個學校很好, 但怎樣好呢? 為了對這學校有更多了解, 你們可否提供一些寶貴的個人意見呀?

1. 這學校環境及設施如何?衛生程度如何, 有蚊患嗎?
2. 這學校的老師及嬸嬸態度好嗎, 細心及有愛心嗎?有耐性嗎?
3. 這學校有英藉教師教授英文課嗎?
4. 這學校的課程深或淺呢, 升上一般小學有問題嗎?
5. 這學校是活動教學還是傳統教學法的?
6. 這學校有什麼特色呢, 為什麼你們最後選擇這學校呢?

多謝各位的寶貴意見!

讓我試下解答你的問題.

由於這學校依山而建,樹木也多,空氣非常清新.如果我說沒有蚊,你會信嗎?但是學校方面的預防工夫都做得很足,除了一般的環境衛生外,每個課室都有蚊機,四週還放有沙薑包,更預備一些方便小朋友佩帶在身上的小沙薑包.(沙薑可以防蚊和蚤).三年多來,我的小朋友被蚊咬的情況不嚴重,總括來說約有十次,當然有些野蚊的小朋友可能比較嚴重.

2. 這學校的老師及嬸嬸態度好嗎, 細心及有愛心嗎?有耐性嗎?
 我最欣賞的就是這學校的工作人員,上至校長,下至嬸嬸,都十分友善.所以囡囡畢業了,囝囝也繼續讀這校.

3. 這學校有英藉教師教授英文課嗎?
 有的,除了外藉老師外,還有本地的英文老師.我很欣賞Ms Liang(她教過我囡囡)的教學方法,很生動有趣,令小朋友易容明白和記得.

4. 這學校的課程深或淺呢, 升上一般小學有問題嗎?
 課程方面不會太深,也不會太淺.到k3時候,老師會因應小朋友升小一的問題,而安排學寫手冊,默書,功課的形式等等.小女升上小一了,暫時沒有問題,她還很喜歡上學呢!幾次的默書和評估,成積都很好!

5. 這學校是活動教學還是傳統教學法的?
 這學校是採用高廣度和設計活動的教學模式,你可以上www.pbk.edu.hk 看看.

6. 這學校有什麼特色呢, 為什麼你們最後選擇這學校呢?
 大女時:因為學校環境非常好,空間又大,空氣又好,功課又不多,小朋友會讀得很開心,沒有壓力,可以輕輕鬆鬆渡過愉快的三年幼稚園生活.
 細仔時:對學校了解越深,就越喜歡.所以細仔只報了這一問幼稚園,別無他選.

我很長氣,請不要見怪!希望幫到你!?

醒目開學勳章

全對, 講得好好呀! 又多一個寶幼荣譽推廣顧問.

認真講, 選寶幼比小朋友讀, 係送比小朋友最好既禮物, 可以讓他們開心充實成長, 順利銜接小一.

vanyau: 阿仔發燒, 好返0西未?

原文章由 vanyau 於 07-10-4 10:29 硐表
讓我試下解答你的問題.

由於這學校依山而建,樹木也多,空氣非常清新.如果我說沒有蚊,你會信嗎?但是學校方面的預防工夫都做得很足,除了一般的環境衛生外,每個課室都有蚊機 ...

原文章由 YongXin 於 07-10-4 11:37 硐表
全對, 講得好好呀! 又多一個寶幼荣譽推廣顧問.

認真講, 選寶幼比小朋友讀, 係送比小朋友最好既禮物, 可以讓他們開心充實成長, 順利銜接小一.

vanyau: 阿仔發燒, 好返0西未?

...

你真攪笑,什麼”寶幼榮譽推廣顧問”!人地唔知以為我好似你咁是學校派來的
我真的沒有選錯寶幼,眼見其他朋友的孩子,有的功課太多,默書測驗,我都怕怕!有的又太簡單,升到小一時又適應不到,銜接上出了大問題.”比上不足,比下有餘”、”中庸之道”---I like it.

多謝關心,他大致上已經好番,請了兩日假,昨天己經說想返學,今早我和他開玩笑,叫他留在家陪我,不要上學去,他也不肯.

醒目開學勳章

呵呵! 唔幽默0的, 點做人呢? 我講0羊似0羊. 除0左肉緊到人地以為我係寶幼教職員外, 響出面同其他媽咪講開買衫比小朋友著, 講到又以為我係做童裝既.

好同意, 寶幼既語文訓練, 小一準備訓練好夠, 好實用, 令到小朋友可以好順利過渡.

原文章由 vanyau 於 07-10-4 16:37 硐表

你真攪笑,什麼”寶幼榮譽推廣顧問”!人地唔知以為我好似你咁是學校派來的
我真的沒有選錯寶幼,眼見其他朋友的孩子,有的功課太多,默書測驗,我都怕怕!有的又太簡單,升到小一時又適應不到,銜接上出了大 ...

YongXin & vanyau

有你兩位係度我都唔敢講說話,因為你兩位所講的已經係我所想的,多謝兩位"顧問"

補充一句,其他BK媽媽到時交表時當你一踏入學校一定會被深深吸引,到時我地講咩都無用,我都係讚成小朋友係幼稚園階段要開開心心度過

原文章由 YongXin 於 07-10-4 17:31 硐表
呵呵! 唔幽默0的, 點做人呢? 我講0羊似0羊. 除0左肉緊到人地以為我係寶幼教職員外, 響出面同其他媽咪講開買衫比小朋友著, 講到又以為我係做童裝既.

好同意, 寶幼既語文訓練, 小一準備訓練好夠, 好實用, 令到 ...

醒目開學勳章

老虎狗太太,

個榮銜係妳之前頒比我架, 妳唔記得拿?

妳交0左自行表未? 加油! 努力!審慎樂觀地面對.

原文章由 老虎狗太太 於 07-10-5 11:53 硐表

有你兩位係度我都唔敢講說話,因為你兩位所講的已經係我所想的,多謝兩位"顧問"

補充一句,其他BK媽媽到時交表時當你一踏入學校一定會被深深吸引,到時我地講咩都無用,我都係讚成小朋友係幼稚園階段要開開 ...

非常同意大家講的意見。諗番當初幫囡囡揀幼稚園時,就比寶血的校舍吸引,覺得好靚,之後發現校長,老師及嬸嬸都好好人,真係無揀錯。

老虎狗太太,

今日佢地第一天番"比比和朋友"啦,唔知番成點呢,我囡囡終於可以同你個囡囡一班啦。

原文章由 老虎狗太太 於 07-10-5 11:53 硐表

補充一句,其他BK媽媽到時交表時當你一踏入學校一定會被深深吸引,到時我地講咩都無用,我都係讚成小朋友係幼稚園階段要開開 ...

YongXin

係咩乜個榮銜係我比你架,我都唔記得添,個人越老越無記性

我交左表啦,而家好輕鬆,多謝你的支持。

原文章由 YongXin 於 07-10-5 12:05 硐表
老虎狗太太,

個榮銜係妳之前頒比我架, 妳唔記得拿?

妳交0左自行表未? 加油! 努力!審慎樂觀地面對.

心花花

係呀終於都同班啦

今晚返屋企問問囡囡睇下佢地講唔講先

原文章由 心花花 於 07-10-5 12:36 硐表
非常同意大家講的意見。諗番當初幫囡囡揀幼稚園時,就比寶血的校舍吸引,覺得好靚,之後發現校長,老師及嬸嬸都好好人,真係無揀錯。

老虎狗太太,

今日佢地第一天番"比比和朋友"啦,唔知番成點呢,我囡囡終於可以同你個囡囡一班啦 ...

原文章由 pakwong 於 07-10-5 16:01 硐表

我想問吓呢度的高班家長,你哋有無報讀下午的小一英文班及普通話班?我囡囡上年讀咗,我覺得很有用.今日在街遇到一個高班時的家長,大家講開都有同感.我唔係hard sale,你哋最好自己去了解一下.
在那裏,我囡囡除了學到英文和普通話外,還學懂自己做功課,自己吃午飯,習慣返全日學.這是一個不錯的體驗.

PS. 我要重申,我不是學校的員工,我是百份百家長來的,我細仔仲係度讀緊.

其實各位都係專業人士,如果唔係我地又點知咁多野呀!

係呢,我地幼兒班家長可唔可以觀課,因為真係有點擔心,每日送了囝囝返學,就唔知佢點,我知有班主任會打電話俾家長,但我就一個都冇!

:cry:

For the PTA Election, I am candidate no. 10.
Hope I can get one of your vote.
Thanks.

醒目開學勳章

幼兒班觀課日要下學期, 大約二/三月先會安排. 到時小朋友學校生活會比較上軌道, 妳會見到他們好開心, 好天真, 好攪笑, 對家長來說亦好難忘, 因為你會發現原來個小寶貝都可以好獨立.

無電話就即係妳個小朋友做得好, 無大問題囉. 我以前會email比老師, 但都係間中; 因為我知道家長雖然會好緊張子女, 但係老師都好忙0下既. 老師每學期中/尾, 會晚上打一次電話, 同家長詳談, 唔知依家仲係唔係呢?

原文章由 sigmund 於 07-10-8 08:23 硐表
其實各位都係專業人士,如果唔係我地又點知咁多野呀!

係呢,我地幼兒班家長可唔可以觀課,因為真係有點擔心,每日送了囝囝返學,就唔知佢點,我知有班主任會打電話俾家長,但我就一個都冇!

:cry: ...

回想當年觀課時,真係好開心,覺得囡囡好似長大左好多咁。

原文章由 YongXin 於 07-10-8 09:58 硐表
幼兒班觀課日要下學期, 大約二/三月先會安排. 到時小朋友學校生活會比較上軌道, 妳會見到他們好開心, 好天真, 好攪笑, 對家長來說亦好難忘, 因為你會發現原來個小寶貝都可以好獨立.

無電話就即係妳個小朋友做得好,  ...
‹ 上一主題|下一主題