用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 六月期考,大家會幾時開始溫習?
樓主: celiakids2013
go

六月期考,大家會幾時開始溫習?   [複製鏈接]

happy_lavender 發表於 16-5-23 14:48
阿仔最令我汗顏果句係:小朋友梗係要操練架喇!
我唔操佢,佢自己反而要操!我都覺得佢係"傻"o既。 ...
咪係囉, 好似上學期有次測驗前一晚, 夜晚晚仲話想做TSA閱讀理解。我解釋咗佢聽話篇篇文章唔一樣, 做晒成本都無用, 叫佢早D瞓精神D好過。點知第二日測完返嚟有一篇唔多識, 俾佢鬧到我, 話我唔俾佢做TSA累事喎。真係儍到入晒骨。

happy_lavender    發表於 16-5-24 15:02

回覆:六月期考,大家會幾時開始溫習?

好安慰。
話說仔今日發燒唔舒服無返學,叫阿仔瞓吓可以快啲好,由於阿仔一向都好討厭瞓覺(覺得浪費時間睇唔到書),搞咗成日都瞓唔到,最終頂唔住瞓咗,瞓到頭先8半點醒咗,第一句就話“死喇!”,我以為佢發惡夢,原來佢話死喇,我冇晒啲時間睇書,第二句就問今日有冇功課做。
好安慰佢為自己嘅角色負責。

回覆:六月期考,大家會幾時開始溫習?

你哋D細路乖到呢!大人教就肯聽,又肯努力,真係羡慕!
快要期考了,我仔非常關心嘅係放假去邊度玩,暑假有什麼活動,有無得去旅行!skip咗個6月唔去睇考試時間,跳去7,8月睇安排成點!唔知點解快要考試,學校都搞咗個德育故事比賽,我仔組咗一隊,呢幾日好俾心機諗故事,仲話唔洗帶小食返學校,無時間食,要同同學小息練習。考試係佢心入面可能係最後嗰件事情。呢次考試,真係唔敢太期望。

little_yolky    發表於 16-5-24 11:03

wan_sosin 發表於 16-5-24 10:50
快要期考了,我仔非常關心嘅係放假去邊度玩,暑假有 ...
阿妹第一次放長暑假, 佢都好緊張, 因為以前幼稚園只有兩星期暑假。佢同我講, 想玩多D, 唔想去咁多補習。

不過, 噚晚突然同我講:媽咪, 暑假我要去補數學!阿XXX同學, 老師問佢9+8=幾多, 佢一秒唔駛就答到了, 好犀利。

佢咁有鬥心, 睇嚟, 我光明既前景指日可待。

happy_lavender    發表於 16-5-24 15:05
MASAYA  答案就係 =8+9  發表於 16-5-24 11:13
MASAYA  答案就係 "=8+9",有d題目係咁答   發表於 16-5-24 11:13

我個尋日第一日考試,落左公園玩左兩個幾鐘,三母女睇考試就只睇到返半日同冇功課,thats all...
雖然我覺得唔駛太緊張,但考完試都係返半日直到放暑假,考試期間咁玩法都唔係幾好啦... 冇晒遊戲時遊戲,用功時用功既諗法...

little_yolky  我以為尊夫人會比較緊張....真係估佢唔到....  發表於 16-5-24 11:16
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 16-5-24 11:11
我以為尊夫人會比較緊張....真係估佢唔到....
一開始就分配左學業歸我管,避免有分歧係其一,其二係佢全職媽媽,全日對住兩個細路,如果管學業就好容易變成細路既學業=媽媽既學業,所以佢只教兩個自理同家務等生活技能
情況應該同妳家差唔多,只不過我係爸爸,妳係媽媽
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-5-24+10:50+你

原帖由 little_yolky 於 16-05-24 發表
阿妹第一次放長暑假, 佢都好緊張, 因為以前幼稚園只有兩星期暑假。佢同我講, 想玩多D, 唔想去咁多補習。

...

我個仔幼稚園開始已經係放一個半月暑假,年年都會安排活動!
你細囡咁易激發到鬥心,真係前途一片光明!但佢真係肯暑假都補習做多幾份功課?

little_yolky  不過唔肯去cambridge班,所以唔報了。  發表於 16-5-24 13:19
little_yolky  係呀,佢無端端話暑假要去數研呀!  發表於 16-5-24 13:19

wan_sosin 發表於 16-5-24 11:29
我個仔幼稚園開始已經係放一個半月暑假,年年都會安排活動!
你細囡咁易激發到鬥心,真係前途一片光明!但 ...
欲知後事如何,兩個月後就見真章

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-5-24+11:11+

原帖由 MASAYA 於 16-05-24 發表
一開始就分配左學業歸我管,避免有分歧係其一,其二係佢全職媽媽,全日對住兩個細路,如果管學業就好容易變 ...
自理及家務部,似乎跟學業部不協調喎,兩個部門要好好協商下。

wan_sosin 發表於 16-5-24 11:35
自理及家務部,似乎跟學業部不協調喎,兩個部門要好好協商下。
係啦,我諗都應該要開始篤數先得

MASAYA 發表於 16-5-24 11:24
一開始就分配左學業歸我管,避免有分歧係其一,其二係佢全職媽媽,全日對住兩個細路,如果管學業就好容易變 ...
吓!C6乜都無教喎, 只管品格行為, 佢太hea了返去篤下佢數先。

回覆 MASAYA 的帖子

你太太好幸福, 太令人羨慕。我C6是完全乜都唔理的, 還要在不適當時候借大量書本回家。唔幫手都算, 重要增加我負擔。

scyauchris 發表於 16-5-24 14:23

你太太好幸福, 太令人羨慕。我C6是完全乜都唔理的, 還要在不適當時候借大量書本回家。 ...
其實我都出事,尋日去圖書館還書順便借書,諗住考試期間收埋新借既書先,點知又畀個女發現左,聽日考數學,今日睇緊偵探書

引用:Quote:scyauchris+發表於+16-5-24+14:23+回

原帖由 MASAYA 於 16-05-24 發表
其實我都出事,尋日去圖書館還書順便借書,諗住考試期間收埋新借既書先,點知又畀個女發現左,聽日考數學, ...
我仲更加攞嚟賤呀,尋日直情帶咗個仔去圖書館,借咗十幾本書,不過還好下星期先考試,我自已都唔知自己點解做D咁傻嘅嘢

wan_sosin 發表於 16-5-24 15:09
我仲更加攞嚟賤呀,尋日直情帶咗個仔去圖書館,借咗十幾本書,不過還好下星期先考試,我自已都唔知自己點解 ...
大家都樂於做傻事,明明只考幾日都忍唔到手

咁即是如果你有辦法令你仔看重考試,佢係會自動波搞掂啦。

little_yolky  或者愛上考試。  發表於 16-5-24 15:25
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

little_yolky 發表於 16-5-24 13:21
吓!C6乜都無教喎, 只管品格行為, 佢太hea了返去篤下佢數先。
教o左啦!呢D叫"以不變應萬變",高招呀!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

scyauchris 發表於 16-5-24 14:23

你太太好幸福, 太令人羨慕。我C6是完全乜都唔理的, 還要在不適當時候借大量書本回家。 ...
係囉!D C6成日都係咁。

明明下個月考試, 仲要同阿女去大眾買咗10幾本書(雖然書券係阿女自己嬴返嚟)。於是我叫佢收埋佢, 留底一本俾佢睇。咁一本緊係唔夠喉, 阿女又攞睇過九萬次既書出嚟睇, 咁我就下令C6收埋全部書佢, 佢居然學人發颷話:全屋都係書, 點收呀!

我就話:咁你用垃圾膠袋封晒D書架囉!

happy_lavender  咁算唔算沉迷睇書?  發表於 16-5-24 15:43

回覆 little_yolky 的帖子

係事實成屋書, 還有佢地不介意重復看。再借書,真係出事。

引用:Quote:scyauchris+發表於+16-5-24+14:23+回

原帖由 little_yolky 於 16-05-24 發表
係囉!D C6成日都係咁。

明明下個月考試, 仲要同阿女去大眾買咗10幾本書(雖然書券係阿女自己嬴返嚟)。於是 ...
要將全屋書封印,違者。。。

little_yolky  斬立決!  發表於 16-5-24 15:46
‹ 上一主題|下一主題