用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血幼稚園 跑馬地寶血幼稚園家長會Part 2
樓主: 老虎狗太太
go

跑馬地寶血幼稚園家長會Part 2 [複製鏈接]

返學啦

原文章由 vanyau 於 07-9-1 17:49 硐表

我囝囝今年都是幼兒智班,是史廸仔組,你囡囡是那一組的,星期一你會不會陪返學呢?如會,到時見.

我女係跳跳虎組,今日都好順利,因我女之前都讀左成年幾幼兒園,所以都慣左校園生活。

原文章由 sammili 於 07-9-3 19:36 硐表

我女係跳跳虎組,今日都好順利,因我女之前都讀左成年幾幼兒園,所以都慣左校園生活。

哈哈,又順利渡過一日啦!好開心,他過得很開心,沒有哭過呢!

囡囡返學都叫順利過度,今日爹D車囡囡返學已經叫爹D慢D就返時間,在途中囡囡想咸又叫我一齊入課室又叫我唔好走.........不停從覆又從覆,一到步心唸慘啦冇老師係門口接,落左車囡囡拖住我隻手唔放又想咸,好彩有個同學仔剛剛落的士,咁就拜托左個同學仔拖住囡囡入課室,囡囡又OK拖住行..........但到放學可能平時放學撘校車自動自覺去操場排隊,囡囡唔係課室,之後有個校工姐姐拖返來,一見到我哋又認唔住咸,但我覺得囡囡係開心而咸,老師仲讚囡囡叻自己交通告袋唔洗提,安樂晒....... 仲驚轉左老師佢會咸

15/9開學祝福禮你哋會去嗎?

原文章由 vanyau 於 07-8-20 19:01 硐表

第四日已經有校車坐,只要狠心些送他上校車,校車一開就唔理得咁多.

今朝就係咁啦,拜拜都冇講 :cry:

唔知佢一陣會 ....

原文章由 sammili 於 07-9-3 19:36 發表

我囡囡都係.......

原文章由 sigmund 於 07-9-5 10:09 硐表

今朝就係咁啦,拜拜都冇講 :cry:

唔知佢一陣會 ....

我囝囝今日很順利自己上咗校車,還勁開心的在車上猛向我揮手和飛吻,一啲不捨得的感覺也沒有.
放學下校車見到我,好開心的立刻飛入我懷中,還說很愛我,很掛住我添.我都很開心.

sigmund,
你的小朋友今日如何呢?有沒有哭?記住就算有哭都不能心軟,努力加油!希望你也能順利過渡!

原文章由 vanyau 於 07-9-5 21:12 硐表

我囝囝今日很順利自己上咗校車,還勁開心的在車上猛向我揮手和飛吻,一啲不捨得的感覺也沒有.
放學下校車見到我,好開心的立刻飛入我懷中,還說很愛我,很掛住我添.我都很開心.

sigmund,
你的小朋友今日如何呢?有沒有哭?記住就算 ...

vanyau,

佢有冇喊,我唔知道!但係放學接佢個時就呆呆滯,唔知做咩

sigmund

幼兒班小朋友的適應期很快便會過的,到時就會每日開開心心的跟你說再見

原文章由 sigmund 於 07-9-5 23:58 硐表

vanyau,

原文章由 sigmund 於 07-9-5 23:58 硐表

vanyau,

sigmund,

試吓放學接他時,送他一粒糖仔,讚他大個仔可以自己上學,媽媽為此而獎勵他.(記住要重點說明是媽媽獎勵他的,不可以事先說明,如果你返學我就送你什麼的,那以後就慘了!)
努力加油!

原文章由 老虎狗太太 於 07-9-6 13:32 硐表
sigmund

幼兒班小朋友的適應期很快便會過的,到時就會每日開開心心的跟你說再見

多謝你地的支持,其實有咩方法先知道佢地係學校的情形呀(例如開心抑或唔乖),係唔係要學觀學先知?

原文章由 vanyau 於 07-9-6 14:00 硐表

sigmund,

試吓放學接他時,送他一粒糖仔,讚他大個仔可以自己上學,媽媽為此而獎勵他.(記住要重點說明是媽媽獎勵他的,不可以事先說明,如果你返學我就送你什麼的,那以後就慘了!)
努力加油! ...

知道啦!不過我仲有隱憂,好似唔知佢的表現點!

老虎狗太太

你囡囡低班參加小蜜蜂,到左高班仲要唔要再抽籤?
我都幫囡囡報左名,希望抽中啦

開學祝福禮你去唔去呀?

原文章由 sigmund 於 07-9-7 10:24 硐表

知道啦!不過我仲有隱憂,好似唔知佢的表現點!

其實你真係担心的話,可以打電話回校給老師問問.(記住不要在上課時間打給她們,最好是Lunch或者放學後)

原文章由 catherinefung 於 07-9-7 14:09 硐表
老虎狗太太

你囡囡低班參加小蜜蜂,到左高班仲要唔要再抽籤?
我都幫囡囡報左名,希望抽中啦

開學祝福禮你去唔去呀?

catherinefung,

多咀解答你的問題

如果順利在低班時做到小蜜蜂銀蜂,那高班時會順利升上去金蜂的.

Hi smmili,
小女 Kimmy 都是幼兒智班(小貓組), 請多多指教!!!
原文章由 sammili 於 07-9-1 14:35 硐表
各位,我仔今年讀高班義,細女讀幼兒智,有冇同班同學仔喺度呀?
BUZZ = kwkkcy

原文章由 vanyau 於 07-9-7 17:24 硐表

其實你真係担心的話,可以打電話回校給老師問問.(記住不要在上課時間打給她們,最好是Lunch或者放學後)

真係噃,呢幾日都冇野,但係點解架車開咁大冷氣,姐姐會唔會再理佢地凍唔凍呀?

原文章由 sigmund 於 07-9-7 10:22 硐表

多謝你地的支持,其實有咩方法先知道佢地係學校的情形呀(例如開心抑或唔乖),係唔係要學觀學先知?

I just talked to my son i.e. are you happy?  Do you like to go to school?   Did the teacher tell you any story?  What did you eat at tea time?

係呀, 架車d冷氣真係几凍, 上星期接亞囝放學都覺佢手仔同條頸凍, 今朝我同佢著返件外套先上車.

如果你覺得校車冷氣大,最好同車姑娘講聲,叫佢調教一下,或者直接打番學校同職員講聲。

原文章由 sigmund 於 07-9-10 08:08 硐表

真係噃,呢幾日都冇野,但係點解架車開咁大冷氣,姐姐會唔會再理佢地凍唔凍呀?
‹ 上一主題|下一主題