用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 st paul co edu
樓主: bblove100
go

st paul co edu [複製鏈接]

simonwan 發表於 15-9-25 10:01
SPCC 系香港好多 Old Rich(很多一般大衆不認識的) 爲下一代首選的學校,佢地系想學校幫手教子女,唔係縱 ...
sorry, error, reply wrong post.

gwengwen 發表於 15-9-25 02:44
回覆 Hillkymama 的帖子

公道地說, 我大女在SPCCPS讀, 身邊的確有很多家底顯赫的同學, 但從未見過你講既奢 ...
1. 朋友經歷,大仔已上中學,細囡仲喺小學2. 我沒有顧慮,只是答其他人post
一個咁善意的提醒,便將人敵化?幼稚園生也會比玩具數量啦,提醒普通家庭多留意孩子也有錯?
提議多看看兒童心理學書籍,先看成長與朋友相處那一部份先。

引用:Quote:gwengwen+發表於+15-9-25+02:44+回覆

原帖由 Hillkymama 於 15-09-26 發表
1. 朋友經歷,大仔已上中學,細囡仲喺小學2. 我沒有顧慮,只是答其他人post
一個咁善意的提醒,便將人敵化 ...
我認同。呢間真係富貴神校,大多家庭不只有錢仲堅有社會地位,但又真係讀書叻咁先勁,小朋友行為言語不會掩飾,只係反映佢哋日常上流生活的情況,真的要視乎同咩同學玩開,唔只六年,仲有中學,家長從旁輔導好緊要

Nama, 多謝你明白!朋友正是N無考入,中產但後來生三個,媽媽轉全職無做野,中學時拿資助,雖然學校保密做得好好,但個仔好怕同學知。依個仔肯同屋企講感受巳很好。朋友不上EK的,但我不再多說這事了。

回覆 Hillkymama 的帖子

其實你又講得無錯,另一位家長亦有佢既道理,大家企既位置唔同,觀點亦都可能唔一樣,一樣米養百樣人,我遇見的co-ed家長有d好nice , 亦有d好有氣派,想報St .Paul co-ed就即管報,入得去的都是叻仔叻女,唔好浪費任何一個入好學校的機會!

引用:Quote:gwengwen+發表於+15-9-25+02:44+回覆

一個咁善意的提醒,便將人敵化 ...
我都識一位朋友細個讀呢間, 係因為教識員仔女入既, 佢都話細個去同學仔其中一個屋企 (有3間屋)玩, 個小朋友會話爸爸話第時18歲會比呢間屋我住, 我朋友話佢間房大過佢個廳…… 個同學仔係無心架, 又話佢請佢同學黎自己屋企, 佢媽好緊張因為驚整親人個仔, d同學仔會無心講 「點解你屋企咁細既?」 講緊我friend 都係小康之家,  當然佢都講大家比既主要都係成績, 好少比家底, 但我朋友都會介意囉

引用:回覆+ok3+的帖子 To+add+with,+我幾年前也

原帖由 gwengwen 於 15-09-25 發表
回覆 ok3 的帖子

To add with, 我幾年前也是N無人士考入的, N無人士大有人在, 道聽途說而放棄根本不值
總有一兩個平民

引用:+本帖最後由+Hillkymama+於+15-9-26+01:17+

Nama, 多謝你明白!朋友正是N無考入,中產但後來生三個, ...
拿資助有什麼問題?

Hillkymama  當然是沒問題,但講緊嘅係小朋友自己可能會比較,介意,咁嘅時候就要留意。
長遠可以影響性格發展,例如怕   發表於 15-9-26 08:51

回覆:st paul co edu

我反而好想知d老師點揀入圍既小朋友,三千幾個,日日車輪轉咁,頭都暈,轉個頭都唔知邊個打邊個啦,仲點揀到適合既呢?

引用:我反而好想知d老師點揀入圍既小朋友,三千

原帖由 campbell 於 15-09-26 發表
我反而好想知d老師點揀入圍既小朋友,三千幾個,日日車輪轉咁,頭都暈,轉個頭都唔知邊個打邊個啦,仲點揀 ...
抽籤

其實小朋友從小有機會去見識社會不同階層生活係冇問題,總好過長大後先至知到天外有天、人外有人嘅真實世界。只要父母同學校對小朋友能夠灌輸正確嘅人生價值觀,就算同學係貧或富都冇問題,亦可視為一個人生學習嘅機會。再講,學校入面對成績比較現實,我從來未見過成績好嘅同學俾其他人歧視。

gwengwen    發表於 15-9-27 04:09
bbforever    發表於 15-9-26 12:21

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-9-26+10:28

原帖由 Soundervolt 於 15-09-26 發表

其實小朋友從小有機會去見識社會不同階層生活係冇問題, ...
天外有天,人外有人,好高喔!我都想在小學階段就到咁嘅境界!!

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-9-26+10:28

原帖由 Soundervolt 於 15-09-26 發表

其實小朋友從小有機會去見識社會不同階層生活係冇問題, ...
講得好!☺

引用:Quote:原帖由+campbell+於+15-09-26+發表我

原帖由 ylmanhk 於 15-09-26 發表
抽籤
真的?

SPCC 首輪面試結束未?

好似仲有29 號

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-09-26+發

原帖由 bbsuper 於 15-09-26 發表
講得好!☺

睇返樓上嘅討論,其實心理被影響及介意嘅會係家長多於小朋友。要為小朋友解決呢個階級觀念嘅問題,除咗對佢地平時灌輸正確人生價值觀外,最有效嘅方法係帶佢地去做義工(我阿仔自讀K時已開始跟我地一齊每月參與一兩次義工活動),親身接觸一下社會上除咗富有之外仲有貧窮嘅一面,令佢地見識到真實嘅世界,而且俾佢地知道自己已經過著十分幸福有愛嘅生活當中。所以阿仔從來未問過我點解佢冇呢樣冇嗰樣,更加唔會問點解人地個廁所大過自己屋企呢啲咁戇居嘅問題。

ok3    發表於 15-9-27 15:33

Hillkymama 發表於 15-9-24 11:11
係呀,人地生日會回禮送i-Pad,去AMC開,再上船玩.
如果小朋友EQ差啲,又將家庭比較,或者講者無心,聽者有意,比人Hurt 到或自卑都唔出奇.

雖然爬文說校風好好,但只要有一個學生笑下個唔係咁有錢嘅,都未必係佢地父母先前想遇見的.
講得好啱, 識得有人不是因成績追唔上而中途轉校....

生日會回禮送iPad?點解我冇見過?學校好似話奢華生日會明令禁止喎。

道聽途說真係可怕。

回覆:Avanti 的帖子

送ipad回禮未聽過未試過,最近生日會回禮多數喺一本birthday boy/girl喜歡的書,介紹俾朋友喺! ipad? spccps嘅家長唔會咁土豪啦!

‹ 上一主題|下一主題