用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一中文作句......語出驚人
樓主: pamcheung
go

小一中文作句......語出驚人 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 小一中文作句......語出驚人

睡公主 寫道:
亞仔舊年有個作句題目係跳舞,
"李老師在家中跳舞。"
(但佢係後面加多一句 - 結果不小心跌倒受傷)
李老師在改簿時回應他:下次我一定會小心,多謝關心!

醒目開學勳章

講開語出驚人,我仔仔今年p3.學校遊行要自己去(p1.-p2.可以家長同行)當老師同佢全班講今年家長不能同行時,全班齊 ,老師問

我女一作文就激到我吐血身亡.經常都係佢作變成我作.因為提示極佢都諗唔到有新意o既事
例子1 題目 - in my living room
in my living room. there is a sofa, a tv, a dining table, a book shelf.....i sit on the sofa and watch tv, i take books from the book shelf.......

例子2 看圖作句 (圖畫裏有個媽媽抱住個喊緊的bb,媽媽個樣好溫柔咁笑,隔離有隻貓,有張床有個電話,係間睡房)

明生失蹤了三個月,終於寻回了....媽媽緊緊地抱起他....

天呀!女呀!洗唔洗攪到咁大件事?

例子3  寫自己和父母的性格像甚麼?
          佢寫 :我的性格像害羞,因為我常常見陌生人都會臉紅
咁我舉例話: 要似一樣物件,好似花啦草啦咁.你可以話我的性格像棵小草,不怕風吹雨打,不怕困難.

到佢作喇,佢話:爸爸的性格像大樹..... (我諗佢一定會講好堅強呀好屹立不倒呀咁) 因為他很大......:evil:

要佢再作,佢話:媽媽的性格像氣球,.... (我諗佢一定會係自由自在,無牽無掛之類啦)我當時其實已好好火,我就好惡咁問佢: 好!咁氣球又點呀??佢話: 一篤就破!  :evil:  :evil:

我真係好嬲,我同佢講,我唔再理你喇,你作到乜就交乜,等你老師幫你改 :evil:  :evil:  :evil:

咁我轉頭梗係睇下啦!佢竟然咁寫:
       媽媽性格像風暴,因為她的脾氣很壞.

:evil:  :evil:  :evil:

我想問你們的子女作句時, 是自己想出來, 自己寫落簿, 還是他們想了一句, 有不懂的字會問家長? 他們作句時, 會否說了很口語化的句子?

同囡囡做新聞分享 (明報體育版),
解釋大既一個女孩不怕辛苦練習運動, 最終入到體院,
標題 : XXX 流血不流淚.

跟住 囡囡 自然地講 :
我今天打針,  流血又流淚.   

呢個標題簡直完美,
可以讓大家欣賞到小朋友純真既一面,
當然,如果同一句子出現喺自己小朋友本作句練習度,
相信大家一定未必笑得出,
但如果我們係以旁觀者既角度,
除咗賺來一笑,舒緩日常工作既壓力之外,
相信不得不佩服小朋友腦袋轉數之快,
我們亦可從中拾回一些遺失已久既童心。

我相信呢啲作句完全係出自小朋友自己既手筆,
如果稍為經過家長指引,
一定唔會有咁既效果。

醒目開學勳章 王國長老

cherrylemon,
嘩哈哈, 你個女d"文彩"仲勁過我果個       
佩服佩服   

你們的小朋友真係好精彩!   

Teresa: 妳仔仔好了解妳呀.

---"地球上有很多外星人"--- 呢句好呀, 作咩要佢改呀, 我都信AR.

捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

CSW 寫道:
我想問你們的子女作句時, 是自己想出來, 自己寫落簿, 還是他們想了一句, 有不懂的字會問家長? 他們作句時, 會否說了很口語化的句子?

CSW,
當然有不懂的字會問家長, 而且會口語化.
囡囡作 "請........"
她說: "請給我喝水". 我告訴她應該是"請給我一杯水" 如果唔係陣間老師以為我唔準你飲水.  

簡直係佢心底話呀       
pamcheung 寫道:
尋日中文作句 ---->
句式: “請………”
其中一句阿女寫: 請不要背書。
笑到我碌地 , 係咪壓力太大??  

醒目開學勳章

我細佬小時候的作句:

題目: 一般
句子: 媽媽像豬一般的肥。

講開語出驚人: (以下一則是發生在我小兒2歲時的事)

一天阿仔同阿

這個題目真好,重拾童趣

好好笑    

我個仔作文:
1. 回家....外出....
爸爸每天放工回家,又外出買啤酒。(佢當然寫錯啤酒啦!)
2. 安靜.....睡覺
我一睡覺,全家都安靜了。   

我個女小二:

作句:
...親眼...
爸爸不愛親眼愛親媽媽的咀.

好好笑呀 !

Very interesting and smart kids!

醒目開學勳章

睇咗呢个 topic,即刻摷吓亞仔d作句笑吓,點知上年个d掉晒,得番d測驗笑吓

串句
長處     淘氣
小明經常對大家說"我的長處就是淘氣!"

鮮艷    巡遊
我今天穿著鮮艷的衣服,去參加[倒扁]大巡遊。

我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

Drar all,
小朋友的童言童語真是令人捧腹大笑,我也來插一腳吧!
我兒子剛小一,前幾天學校測驗,回來我問他如何?他很輕鬆的答"easy job啦",我話不好咁囂張(跟住又忙問明唔明"囂張"的意思?)他即刻答:就係你常話的'八死拜....'嚇得我即刻糾正他,若學校考這類題目可不能這樣答,可以話"驕傲",點知佢又話:我最多咪講"巴士....拜拜啦..."     

Matthew&AshleyMom 寫道:
睇咗呢个 topic,即刻摷吓亞仔d作句笑吓,點知上年个d掉晒,得番d測驗笑吓

串句
長處     淘氣
小明經常對大家說"我的長處就是淘氣!"

鮮艷    巡遊
我今天穿著鮮艷的衣服,去參加[倒扁]大巡遊。

回應你的話題:
有天我教兒子讀普通話,提到"片"這個音,兒子答我,我知道這跟陳水扁同音,我答:NO,扁是第三聲,點知佢又話,我是說:陳水扁騙人的"騙"啦.....真令我欲哭無淚....(ps,我是台灣人)
‹ 上一主題|下一主題