用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 2B1家長得閒入o黎傾
樓主: easiness
go

2B1家長得閒入o黎傾 [複製鏈接]

Re: 2B1家長得閒入o黎傾

easiness
唔好意思,近幾日都有約會,而家先覆妳.無法啦,一測完驗就要輕鬆

jackjackma,

你呢個方法都幾好! 每次作文叫阿仔自己做, 佢就話好多字都唔識寫, 最慘係有啲字教過, 佢都唔記得, 真係....
! 唯有坐係隔離, 佢唔識嘅字, 教佢點寫啦! 淨係篇作文都花左好多時間去做!

上星期四有班網密碼,原來密碼要加2b1xxx,不過唔太吸引.希望Miss Tam 有時間可以放一些相上去.

我都覺得無乜野睇, 唔知遲啲會唔會UPLOAD多啲野上去!

請問有無人知道今日未背晒唐詩嘅學生, 是否要抄晒十首唐詩?

我亞仔今日仲未背晒唐詩,背得三首,但未見佢抄,佢話小息時老師上了樓,唔在操場,咁咪比佢陰到......     

jackjackma,

阿仔又係咁講, 佢話小息都唔見中文老師, 所以無背到! 若果再咁落去, 到學期尾都背唔晒呀!

easiness

星期一亞仔背多一首,我問點解唔背多首,佢話唔記得   

今日要做"快樂識字-2上",更奇怪,今次係第二次做,都快學期尾還有咁多未做,睇來做到大考都末做完.不過我亞仔好中意做,,他作"蛋"詞語時,同亞哥一人"蠢蛋",一人"笨蛋"...笑到寫唔到,結果做了個幾鐘.

jackjackma,

昨晚我都花了一段時間教阿仔做"快樂識字"和中作! 我覺得本其"快樂識字"要利用已提供嘅字填寫一啲詞語都幾好, 除左要佢地用吓腦筋諗吓! 一來會深刻啲, 二來又學識一啲新嘅詞語, 對作文都有啲幫助! 不過我唔係好明, 中文功課一係就無, 一係就要做好多份, 點解老師唔平均分配o黎做!

我何妨不是滿腦子      昨天的中作工作紙好似遲來了,已經只用圖畫沒供詞作了100字文,今之就有供詞及只作50-80字,我亞仔自己作了120字,我第二次睇清楚先知要作50-80字,擦完再擦,又將佢對中文的興趣減低幾級.   

jackjackma,

希望佢地經過今年嘅"磨練"後, 中文寫作會大大提升啦!

今日派數學測驗,又係新低.....
亞仔做得一题文字题,佢話唔夠時間     

jackjackma,

算啦! 我囝雖然做晒, 但是就....... :cry:
做文字題橫式寫o岩, 但是最後個答案都計錯 :evil:

昨日早上工人照常帶阿仔落樓等褓姆車返學, 點知到6:55工人打俾我, 話褓姆車未到(正常6:25上車), 於是我打俾褓姆車司機! 點知佢一接到我個電話, 佢自己即刻話"死啦! 唔記得停車添"(原來佢經過我個屋宛但是無駛到我樓下接阿仔, 我個工人見佢輛車經過, 但是無即時打俾我)! 因為佢已經駛到九龍塘, 最後佢call的士接阿仔同工人返學, 車錢由褓姆車司機支付,  之後褓姆車司機再送番工人返屋企! 好彩阿仔返到學校無遲到! 工人亦好快返到屋企, 不過我希望呢啲事情唔好再發生!

咁都得......
好彩褓姆車司機識補"wok" 就算啦.
又話下工人,限佢6:30車未到就打電話比妳.
又教下亞仔等車等得耐要提工人.
好多時返學時間,見工人同工人傾到

王國長老

Easiness,

咁都得?!
我做左你同區之友呀!
由你度番到學校幾多的士錢呀?
而家老公日日車亞仔的,
7 點出車,比住北角仲要遲,
可憐的只是麟爸爸,日日訓少2個鐘。  

jackjackma,

無辦法啦! 佢接到我個電話後, 都知自己唔o岩! 佢咪話今日唔知發生咩事囉! 條路日日都係咁行, 點解會唔記得去接學生! 佢話下次工人見佢架車經過但是佢又無停低, 咁就要即刻call佢! 不過真係好快, 半個鐘頭返到學校! 但是我唔希望有下次(今年就話兩個都返早, 下年如果細佬返早上, 阿哥返下午, 咁點算)!

麟媽媽,

我知你搬左呀! 呢排唔得閒, 因為o個邊我未睇晒, 所以咪係呢邊講呢件事囉! 工人無留意幾錢, 因為個的士司機遞左張收條俾另一位褓姆車司機(阿仔坐開o個部車都未到)! 如果麟仔可以遲啲起身, 咁麟爸爸辛苦啲都值啦! 不過之前佢咁遲起身, 要小心啲駕駛, 以前我地住Tuen Mun, 我老公朝早駛車都會"恰"眼瞓, 試過駛車會駛埋一邊, 攪到我都唔敢瞓, 成日拍醒佢, 諗番起都好驚!

easiness

真是無其不有, 褓母車明明到左又唔停車,
直行直過, 諗下個情況都好有 twins light zone 感覺.

anyway, 總算有驚無險,
起碼個司機肯負責, 都算有個交代...喵喵

我個仔都試過一次。那褓姆車首先miss

王國長老

easiness,

呢D 褓姆車司機唔通以前揸開中巴?!
我讀書年代巴士最鐘意飛站!
我老公又Ok 喎,佢地大約6:30 起床,
老公自己梳洗,我幫亞仔換衫之類,
佢兩個都幾快手,日日7:20 左右返到學校,
我地車程好快,老公只需約20分鐘啫,
所以佢唔會"恰"眼瞓,加上下面大風,
吹一輪先上車,吹一吹…佢醒晒啦!!
‹ 上一主題|下一主題