用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 先簽一條龍直升中協議,明年7月再去其他學校扣門? ...
樓主: 202009
go

先簽一條龍直升中協議,明年7月再去其他學校扣門? [複製鏈接]

奥脫福 發表於 21-7-28 09:36
想分享下朋友今年的派位經歴。佢仔仔係將軍澳一間無呈分龍
校讀小學,自行九華同KL5一間好多B1男仔選 ...
里D CASE 係要自己去EDB分區去申請, 學校唔理 !照計申請者要自己去問清楚及安排
當時無問清楚EDB??

hkpapa852 發表於 21-7-28 09:49
上年有6個, 今年再多1個都唔出奇

只怪其它小學太多家長怕死, 一早放B1尾中學甚至B2中學投降

咁多。。。

不過今年都好似見到有,等我一陣叫阿囡認下校服先:

http://www.ymtkfas.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=3270&mode=published&lang=zh
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

subb 發表於 21-7-28 09:50
里D CASE 係要自己去EDB分區去申請, 學校唔理 !照計申請者要自己去問清楚及安排
當時無問清楚EDB??
...

佢以為無通知即是game over,一心上中學部。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 21-7-28 09:18
今年有同學去考港同(唔肯定有無簽一條龍協議,不過一考得其他學校,
有無簽一條龍協議已不再重要),話 ...
去考港同會唔會蝕左?!

奥脫福 發表於 21-7-28 10:00
佢以為無通知即是game over,一心上中學部。
派位日無打去EDB問??? 無收過SMS 通知???

hkpapa852 發表於 21-7-28 08:24
不要將自己認為的就當作為事實之全部

有去過B1名中既簡介會(如LSC),就知道 LSC, 林護等學校,亦有取錄 ...

行動最實際!我只是分享我上年的經歷,不是我認為!
當然你所講的2所學校我是冇報的,可能有個別成功的例子!
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

奥脫福 發表於 21-7-28 09:36
想分享下朋友今年的派位經歴。佢仔仔係將軍澳一間無呈分龍
校讀小學,自行九華同KL5一間好多B1男仔選 ...
自行面試後,如正取生應三月己收 SMS, 如後補中就7月派位日會收 SMS及來自中學的電話確實。派位證會送去得咗嘅中學,所以中學來電時,會叫家長去該中學取派位證及註冊,呢D行咗好多年,唔會中空寶嘅!

AAmother 發表於 21-7-28 11:22
行動最實際!我只是分享我上年的經歷,不是我認為!
當然你所講的2所學校我是冇報的,可能有個別成功的例 ...

那你應說是自己的案例, 不應說"但自行冇呈分全港排名是不會有自行收的"

現實中, EK係6年前已有家長分享成功案例, 亦係該家長既成功案例, 觸發我去尋找更多"無呈分"學校既升中"特點"

一條龍學校類型,以及有呈分/沒有呈分既龍校學生升中分別
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-28 11:36
那你應說是自己的案例, 不應說"但自行冇呈分全港排名是不會有自行收的"

現實中, EK係6年前已有家長分享成 ...

我是去教育局拎自行申請表時職員講我知的!話可照報!
所有父母都會用盡方法,當然自行一定會報啦!
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

德小有呈分,傳德小若德中收,好似無得自行,有冇用家可confirm?是否簽了德中,若想試高一級準校,只可七月叩門?

fufu17 發表於 21-7-28 11:56
德小有呈分,傳德小若德中收,好似無得自行,有冇用家可confirm?是否簽了德中,若想試高一級準校,只可七月 ...
邊度傳出嚟?

自行係1月頭至1月中報, GHS多年嚟, 印象中好遲未見出offer會早過1月底

除非GHS好似YWC咁, 簽協議書講明放棄直升才能取得學生資料表去報自行 ....... 不過無聽聞有呢個安排

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

fufu17 發表於 21-7-28 11:56
德小有呈分,傳德小若德中收,好似無得自行,有冇用家可confirm?是否簽了德中,若想試高一級準校,只可七月 ...

自身GH 家長回覆

GH 冇限制考直資及私校,所以放心去考,以今年情況1月4日前收到德中通知收生結果(印象中早左二日收通告),當接受左offer亦可以考自行,但一定要放棄统一派位。七月亦都可以叩門。

以上資料不知會否因疫情而改變,本人女兒亦有自行offer,但沒有被取消德中資格, 最後還是留德中

‹ 上一主題|下一主題