用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 放棄 GH 選 SC??
樓主: 國家
go

放棄 GH 選 SC?? [複製鏈接]

原帖由 國家 於 11-1-21 16:05 發表
想問gh K3既學生可參加大抽獎嗎?

不可大抽獎

回復 1# Cutemom0808 的帖子

咦,今年都可以大抽奬喎,請問你响邊樹聽返來不可大抽奬呢?????

我呀女係k1k2 SC, K3 GH, 上年亦係為咗大d機會升GH小一而轉校, 不過我都有出去考其他小一,現正為選宣小定GH而煩惱,選GH無疑真係有放心d, 因有中學back up, 但如果選宣小就會裝備得好d, 但亦怕六年後考唔到理想學校,因為你真係估佢地唔到,唔收就唔收,所以都未決定到。如果論課程同教學經驗一定係SC好,尤其英文真係教得好好,但中文同數學都唔差。
咁GH就中文深,數學同英文好淺,但學校比較有熱誠同家長有好緊密聯絡,宗教氣氛十分濃厚,另GH雖然學費平d, 不過就乜都要收錢,我剛交了下學期書簿費係$1600,加埋其他雜費其實同SC差不多,SC除咗學費同書簿費其他嘢唔使點比錢。
講真如果你唔係太大机會讀GH小學,我建意你揀SC, 始終SC教得好d, 學咗嘅嘢係呀女嘅,同埋我始終覺得讀SC出去考其他小一機會大d,希望可以幫到你,不過我自己都未諗掂,哈哈!

小天使kiki, 你認為如果讀GH, 但在外面同個女補英文及數, 有幫助嗎? 因為其實讀SC, 3成係學校, 7成都係家長。你看法如何? 在教學方法上, SC是否會train到個小朋友比較presentable D? GH就比較被動D?
另外, 是否大部分SC女孩子都去考GH?

讀GH我贊同可出去補英文數學,讀SC3成小朋友7成家長?我唔明白點解,我呀女讀SC時我無理過佢,全靠佢自己,成績非常好。另外GH以前收好多SC生,但而家要比8成位自己幼稚園,當然收SC會少了很多位,但以我所知,GH好鍾意SC學生

補充:兩間學校嘅小朋友都好主動同活潑。
其實讀SC出黎嘅女仔都係考女小拔、德望、聖方濟各、宣小、聖保羅男女等這幾間小學,我就考咗(除聖保羅男女)呢4間,德望同宣小收咗

我選了SC,沒有學券,總是很不甘心! 希望沒有選錯!
聽說GH課程較淺,英文也較淺,不會選擇!
在我而言,希望小孩能在幼稚園階段已經懂得基本英語對答,因為目標是直資或私小(英文面試)。

同一個例子, 朋友卻為女兒選擇了德望.

他們說: 因為除學術以外, 品德培育對小朋友的身心發展有著極重要的影響. 他們很欣賞德望對這方面的重視.

本人十分認同. 所以自己當日也為女兒選擇德望是一個正確的決定.

MyAshley, 絕對認同。
而且我認為GH培育一個小朋友是長遠去計劃,而非為了增強畢業生考小學的成績而Push,會是對我的女兒最好的選擇。因此最後都決定選GH,放棄SC。
加上,GHS都是我考小學的頭三選擇。

原帖由 國家 於 11-1-25 21:42 發表
MyAshley, 絕對認同。
而且我認為GH培育一個小朋友是長遠去計劃,而非為了增強畢業生考小學的成績而Push,會是對我的女兒最好的選擇。因此最後都決定選GH,放棄SC。
加上,GHS都是我考小學的頭三選擇。 ...

oh, welcome, 仲以為你揀SC添

我都以為佢揀SC
原帖由 elmolly 於 11-1-26 00:10 發表

oh, welcome, 仲以為你揀SC添

Glad to hear you chosen GH ^_^

Good choice. Actually both are good.

Hi Kellyjason: are your kid currently in GH?

原帖由 kellyjason 於 11-1-26 09:07 發表
Glad to hear you chosen GH ^_^

回復 49# 國家 的帖子

SC就唔注重德育?

回復 55# isis_dad 的帖子

間間幼稚園都重德育,只係投放時間同比重唔同。

回復 56# Siupak222 的帖子

對呀 ! 所以咪唔明點解好似用對等方式去分析學校囉...anyway每人心中已經有一把尺了..

其實都係大家想用最大努力俾最好自己的小朋友..由其學前-->升中階段都係多數由家長參與多.點都好.這點心機絕對應同.祝大家為孩子找到最合適的學校呢

你的回復很得體.

原帖由 isis_dad 於 11-1-26 10:56 發表
對呀 ! 所以咪唔明點解好似用對等方式去分析學校囉...anyway每人心中已經有一把尺了..

其實都係大家想用最大努力俾最好自己的小朋友..由其學前-->升中階段都係多數由家長參與多.點都好.這點心機絕對應同.祝大家為孩 ...

回復 57# isis_dad 的帖子

回復 1# Siupak222 的帖子

選ghs kg的家長, 最主要原因都係為左ghs小學???  重德育...只是副產品...為左間小學, 咩野都要照單全收, 唔洗谷學術考小學, 多d時間去德育/宗教方面也是好事既.  ghs kg也不過不失, 而且進步中.  希望唔好有人罵我.

~easybring~
‹ 上一主題|下一主題