用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望 Interview 结果
樓主: Vinyny
go

德望 Interview 结果 [複製鏈接]

Hi shsaa,

我十分同意你講, 其實果個miss都有問题啦!唔係多野做就可比面色同態度唔好架嗎, 更况係為人師表添!

Hi Aniwong,

haha...承你贵言。。。

原帖由 aniwong 於 08-10-7 18:48 發表

唔洗咁快話個囡唔識?d大小姐係呀媽面前最鍾意話唔知,但在老師面前答左你都唔知. 到in完,就一身鬆哂! 唔記得問什麼? 最快的回應就是唔識和冇答! don't worry! 小朋友會隨時發揮她們的小宇宙. 其實她們好大壓力, 大人 ...
shsaa 該用戶已被刪除

hi!conniengor...

我覺得呢間學校啲老師都好友善吖, 我交表和面試日都有好好的感覺.

我個女比較怕醜, 又慢熱, 面試日去到課室門口就喊了起來..., 我都好驚老師會叫我地唔洗考喇....

但係老師不但冇黑面, 仲面帶微笑, 好有心機氹我個女.  首先比我陪埋阿女去咗間課室睇書, 再睇啱時機就同我個女講: 你媽咪想去廁所得唔得呀?  咁阿女就話得, 我走咗之後老師就陪住佢去另外一間課室和其他小朋友一齊面試.  之後考完試我看見那位老師依然係拖住我個女隻手的.

當日每個老師都咁忙碌, 面對咁多小朋友, 我好多謝佢地咁有耐性, 亦冇遺棄每一個小朋友, 我相信佢地係有愛心和真心教好一班學生的老師.

其實成件事都好簡單,個媽媽應該交文件比學校時要影左先,個老師如果好忙就應該叫個家長留下資料等第2日找到再通知個家長黎拎返,所以我個人認為大家都有小小不對,但係個家長都係想講下件事,我地大家又點解要人身攻擊個媽咪呢? 話佢個D媽咪淨識話佢的不是有D重要人身攻擊,話唔想有咁既家長同一間學校,咁樣話人地咁佢同她有咩分別? 我地係米應該討論件事而唔係人身攻擊人地?

haha, 我睇完都覺得自己有d激動(言語上), 其實都唔係好關我事, 不過可能因為你路過, 而我唔係路過, 我係同yi ching mami差唔多時間in, 所以好清楚果陣的情況, 其實我係好想佢問白, 佢自己主觀感覺的事, 未必係真實, 佢覺得佢張cert係好容易攞返, 但係個老師唔肯幫佢囉, 人地內部的運作, 我地係唔知gar, 唔好因為唔肯定的事變做一個誤會, 好多嘢都係由誤會引申
其實個個都係講佢自己心聲, 俾下意見啫, 我又唔覺得點樣俾人.....唉喎, 如果有問題都會俾人delete左啦, 唔通每個post都要認同先可以講嘢, 咁好似有點兒那個囉
講句公道話, 有位媽咪話果位老師黑面又唔係幾好....., 講真, 我地又見唔到, 亦都唔知yi chingma果陣塊面係點, 語氣係點, 咁樣評價老師好似對佢唔係幾公平囉, 我唔係話yichingma講大話, 屈個老師, 只係覺得感覺lee樣嘢好個人, 而且佢當時個心咁亂, 咁慌張
原帖由 shsaa 於 08-10-8 11:52 發表
你好唔好唔好咁激動呢....
在下只係路過....但睇完先覺得你太激動....(言語上),YI CHING MAMI又唔係講咗D乜野唔應該講既...只係佢自己心聲啫....咁都俾人....唉!各位媽咪都係俾下意見啫....
  ...

原帖由 monkeydad 於 08-10-6 20:49 發表
YiChingMaMi,

I sympathised with you.  However, I do not agree with your sudden change of view on the school after this incident which obviously was your fault.

1.  Original is usually for purpose of ...

Sorry, I want to know about  your comments #3 - GH has 2,000 candidates in 2 days?
I think it only 1 day interview, is it? If have 2000 candidates. Oh! my God! No eyes see..................

我諗goodmama講果句{是人都只是彩色影印}, 其實lee句說話我地喺香港, 成日都聽到有人講, {{{係人都知架啦, 乜你唔知咩?}}}, 只不過佢打出黎打左是人啫, 我覺得佢唔係有心人生攻擊gar, 我相信好多人都聽過lee句嘢, 希望yichingma都唔好介意啦, 而goodmama之後講唔想同佢為伍都係因為眾多回應後, 仍然同yichingma唔同channel, 所以咁講啫, 我地大家都係為子女的好媽咪, 唔係都唔係喺小一選校搵資料啦, 攪咁多嘢, 大家交流下囉, 我都試過俾人喺bk罵啦, 初初睇有d唔舒服,  事緣係我想幫女女考琴為左張cert而考學校, 不過最終都冇考到, 因為雖然果位bk媽講嘢有d唔俾面, 但係佢冇講錯囉, 豈碼亞女而家仲好開心咁彈琴
原帖由 goodmama2003 於 08-10-5 13:41 發表

但, 話明是作參考用途, 點會把正本的証書給老師呢?  是人都只是彩色影印架啦. 你連最基本的野都不懂, 就在度批評人地間學校.

另一方面, 我又覺得德望老師不差呀, 女女那天同爸爸入去interview, 我在外面等, 突 ...

我覺得大家都可以比意見,但千萬唔好人身攻擊,每個人都有自己一套見解,但千萬唔好唔同見解就人身攻擊,我地做父母要身教,好似德望份家長問卷都有題話父母的行為點樣影響子女,所以大家都要有包容心 (除非件事影響到我屋企人 )

好多詞語用响唔同句子意思都會唔同,要對號入座我無辦法 ,至於有無比人delete account,這裡好多人亂講廢話都無比人delete
真是莫名奇奇妙 !

原帖由 goodmama2003 於 08-10-8 21:23 發表

sorry, 如果我真是出言去" 人身攻擊" 人, 我相信我個account 己被人刪左, 好明顯, 我仍能在這裡說野, 我則沒有 " 人身攻擊 " 任何人.

" 不以 xxx 為伍 ", 并不是人身攻擊的字眼, 相反, 是一個十分保守的字, 例如 ...

{{{我地做父母要身教,好似德望份家長問卷都有題話父母的行為點樣影響子女}}}
乜咁似我之前講的? 我諗lee條題目我同你答得應該會好似, 既然goodmama都話佢冇人身攻擊囉, 咁咪信佢囉, 可能言者冇心, 聽者有意呢, 又引申一個誤會啦
原帖由 BBR 於 08-10-8 21:03 發表
我覺得大家都可以比意見,但千萬唔好人身攻擊,每個人都有自己一套見解,但千萬唔好唔同見解就人身攻擊,我地做父母要身教,好似德望份家長問卷都有題話父母的行為點樣影響子女,所以大家都要有包容心 (除非件事 ...

我成日教個女要EQ高,要聽唔同意見,但就算人地唔同你一樣都唔可以話人,因為每個人想法都唔一樣(可以討論,但唔好人身攻擊),點可以樣樣都如你意,希望佢可以成為一個有教養的人,千萬唔可以野蠻(因為我自己脾氣都唔係太好,但要身教,所以現在EQ都高左)

原帖由 喧嘩 於 08-10-8 21:51 發表
{{{我地做父母要身教,好似德望份家長問卷都有題話父母的行為點樣影響子女}}}
乜咁似我之前講的? 我諗lee條題目我同你答得應該會好似, 既然goodmama都話佢冇人身攻擊囉, 咁咪信佢囉, 可能言者冇心, 聽者有意呢, 又引 ...

各位亮亮媽媽,請你們不要在爭論啦,說不定我們的小朋友將來還會成為同學了,到時候知道了多難過啊

我諗你係,快去睇醫生 ,好彩你都知道自己有問題 ,有得醫,我絕對唔會睇唔起對號入座的人
點解宜家咁多媽咪一見到意見同自己唔同時就成日言詞激動,"出口成文",宜家有D媽咪教養真好 ,"如果有幸入到德望, 真不希望有這類家長為伍".

原帖由 goodmama2003 於 08-10-8 23:22 發表

是否有"妄想迫害症 " 呢 ?, 症狀是成日懷疑有人會攻擊自己同針對自己.

yes.... totally agree and I really feel regret to set up this topic...

Let's concentrate on our "long journey"la...

原帖由 DFSUN 於 08-10-8 23:38 發表
各位亮亮媽媽,請你們不要在爭論啦,說不定我們的小朋友將來還會成為同學了,到時候知道了多難過啊

‹ 上一主題|下一主題