用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學珠心算問題
樓主: sabrinama
go

學珠心算問題 [複製鏈接]

Re: 學珠心算問題

mkwok
我諗我地嘅小朋友應該係同一班架!不過我呀女暫時停吓先,因為報咗英文班,而且重有好多嘢學緊,太重皮啦!

hi mkwok,
我仔都係係John's Education 學, 不過係進階班 , 你仔係咪鐘老師教? 我覺得鐘老師好好
mkwok 寫道:
hayamama,

我都係住將軍澳呀!我囝囝係John's Education(新都城一期商場地下),妳囡囡應該叫一期,我囝囝佢剛剛上完十二堂預備班,今個星期開始先升去基礎班(有二十四堂),佢返星期六下午。

[quote]
hayamama 寫道:

你係咪都住將軍澳架?我好似曾經同你傾過 你小朋友係咪係A+ Edu到上珠心算?因為我呀女都係啱啱上完十二堂基礎班,佢返星期六上午...
Hayamama
[/quote]

我囡囡學左7個月, 之前計6+8都有問題(用手指計). 但學左五珠後好有自信.依家小一maths完全無問題. 如果你地個小朋友對加減一d概念都無,應該去學珠算. 全個基本course要學大約一年半~兩年(4則運算).  

Hello

請問你細女在那裡學珠心算, 可否p.m.俾我

Thanks

[email protected]

pls check PM...

NamNamKo 寫道:
Hello

請問你細女在那裡學珠心算, 可否p.m.俾我

Thanks

[email protected]

珠算有五珠,有九珠,你哋學邊款架?我細女學九珠,十進制,同學校教ge無冲突
其實各有各優點,我仔仔P.4無學過珠算,maths都好好!大女F.2,以前學過史丰收、奧數,數學都OK!細女頭先上完珠心算,miss叫佢背熟D六至九ge成數表,又話佢放完假撥算盤慢咗 所以對家長同小朋友都存在壓力架!

cheungmp ,

好叻呀!讀緊進階班,要讀幾耐先到進階班呀!我囝囝係伍老師,我覺得伍老師都好好。

quote]
cheungmp 寫道:
hi mkwok,
我仔都係係John's Education 學, 不過係進階班 , 你仔係咪鐘老師教? 我覺得鐘老師好好

hayamama ,

原來同一班呀!妳囡囡報左什麼英文班呀!我囝囝除了珠心算外,仲學緊公文中同公文英。

hayamama 寫道:
mkwok
我諗我地嘅小朋友應該係同一班架!不過我呀女暫時停吓先,因為報咗英文班,而且重有好多嘢學緊,太重皮啦!

Hi mkwok,
由於要就學校其他進修班嘅時間, 我仔都有跟伍老師學一個月左右, 但係佢由預備班至進階班都係跟鐘老師, 咁啱鐘老師係星期一開多一班, 我地就轉番跟鐘老師啦

讀完基礎班就可以到進階班 :wink:
[quote]
mkwok 寫道:
cheungmp ,

好另呀!讀緊進階班,要讀幾耐先到進階班呀!我囝囝係伍老師,我覺得伍老師都好好。

哈囉 ! sabrinama . 你囡囡幾大呀?對基本0既算術.3+2,2+2,5+3,識未? 如果未搞清楚0既,我認為唔適宜珠心算.因為數學需要係穩固的基础之上,加上清晰的概念,靈活的邏輯思維,先會學得叻.

我囝囝就快6歲.我就係遇過這樣的問題.影響小學時學傳統數學,我認為沒有這樣嚴重.但是,數學最重要理解.例如:2 X 3,意為3個2相加.只靠背下來,始終會忘記,只有理解之后,再加上練習,才會提高.
快樂的甜芋快樂的甜芋

mkwok,
我地報了John's Education & A+Education嘅K3英文班,但係 A+嘅價錢略貴,成$780/月,John's嘅價錢就$540/月,其實我地都係試緊堂;兩間學校都(自費)報咗一堂嚟試,今日呀女就去完A+,下星期一再試John's,但我buy佢,因為我選嘅上課時間係星期一上午,暫時只有我呀女一個,但個職員無迫我地一定要group埋其他小朋友一齊上堂,相反仲可以一個人單對單同老師上課,我自己諗: 咁咪worth啲呢?所以我希望幫呀女報兩堂/week,因為可以再有9折...     
你仔仔上公英及公數覺得點?公數會唔會mix-up with珠心算?同埋公英係教啲咩嘢架???

Hi Mums

If my daughter 6yrs (K3) can do + & - two digits, does she need to learn  珠心算?

Twinstar

twinstar,
其實都不是說'need' or 'no need'. 主要是她可能平時用別的方法去計算,而珠心算就涉及心算,心法等,我覺得好處是:呀女學多咗嘢及懂得用不同的方法去解決她的數學問題;就算唔學珠心算學公民數佢都一樣會學到嘢架!咁對小朋友嚟講不是更好嗎?學多一種方法,她很自然地就會了解到,一件事都可能都有多於一種的處理方法,我不認為小朋友會混淆,因為只是不同的路去到同一個目的地而已...

my daughter takes this class for 7mos already since last summer and it cost $60/lesson (1hr) in hong kong youth club.... i guess is the cheapest.

我個女都係學開$60一堂,學左9個月左右,開始學到乘數,如果我想比佢去考試,唔知可以報幾多級考?

wylee,

oh not yet qualify to have the exam. The teacher will arrange for the student. You don't have to worry.

Chuiyeebird

Chuiyeebird,

我見個女禁快學到乘數,仲以為佢差不多可以考試tim~你知唔知通常學多久先可以考試?

haymama,

下星期試完John's 後再話我知好吾好,A+係咪外籍老師教呀!

我囝囝現在上緊公文中同公文英,到轉學珠心算的時候已經停左公文數(學左差不多一年),我覺得公文數同珠心算吾同,而囝囝比較like珠心算因為有挑戰性。

公文英要每日自學的形式聽CD同做功課,現在學緊句子(例如The girl is eating cake, The cat is under the table, etc),其實吾係深,但囝囝個間幼兒園的程度比較淺所以要盡快打好底子上小一,不過學費就貴d。

而公文中我就覺得幾好,因可以同囝囝一齊聽CD學普通話。

mkwok,

i would like to know if 公文中同公文英 is very boring and straight forward?. that's why i choose 珠心算 rather.

wylee,

actually i don't really know the details but i guess need attend course over at least 1 yr in order to take the exam. Why don't u ask the teachers for details.      

chuiyeebird
‹ 上一主題|下一主題