用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學珠心算問題
go

學珠心算問題 [複製鏈接]

學珠心算問題

我想俾囡囡學珠心算, 但係聽講小朋友學左會影響小學時學傳統數學, 請問有冇有經驗既媽咪可以分享吓?

Re: 學珠心算問題

sabrinama
我個女今年五歲,佢都係剛剛上完十二堂基礎班,問佢佢就話好悶,不過老師就話佢學得唔錯,其實我諗都好depends on個小朋友嘅性格,我女女較文靜,叫佢用腦計數佢情願睇吓書,不過佢現在讀高班,學緊個位及雙位加數,珠心算某程度上對佢真係啲有幫助,而且,無論她做得啱或做錯了,我和老公都常常讚許她努力以赴,所以就算佢唔係咁鈡意,佢都肯坐定定去上堂,講真呀,我自己本來都想問:珠心算和公民數的分別,但後來朋友說,公民數是要小朋友在一定的時間裡完成多少條數學題,我反而覺得咁樣佢更加學唔到嘢囖...

但係我聽講珠心算的運算方法是跟傳統數學相反, 小朋友上左小學會覺得無所適從, 特別是學到"乖除"的時候, 不知道有冇小學媽咪可以分享呀是否真的?

我仔K3左右, 無端端話想學珠心算, 我呢個無時停嘅仔難得話要學呢種咁靜嘅活動, 我仲唔拿拿聲同佢報咩

由於係佢自己話要學, 所以做練習都唔洗迫, 做數學題明顯有幫助, 而且自信心都強左

到依家小一, 我地學校係教早半級, 但係阿仔係心算堂以經學得比學校嘅課程快, 所以數學堂都係信心十足.

係學校學雙位加減數時, 學校老師一度教佢地數手指, 阿仔就有d confuse, 因為同佢平時做心算嘅方法唔同, 後來了解左原因, 就問阿仔, 你喜歡數手指定係用心算嘅方法, 佢覺得用心算嘅方法比較容易, 所以我就叫佢唔好用學校老師嘅方法, 用咩方法唔重要, 最重要係個答案啱, 於是佢就用番心算嘅方法, 仲可以計啱晒

依家佢心算開始計乘數, 學校遲小小都會教乘數, 所以我唸阿仔都應該會用番心算嘅方法

我囝囝又係讀高班,剛剛上完十二堂預備班,之前學左一年公文數,我囝囝就比較鍾意珠心算,可能教係活d,而公文係不斷咁計。

但係我在BK見過有媽咪話學珠心算時小朋友由"十位"開始運算, 而傳統數學則由"過位"開始, 小朋友到了小二/三年級的時候, 老師要求列出運算過程, 問題就來了, 不是嗎?

我細女小一,學咗10期九珠,依家計緊乘法,我見佢用算盤計個位先又得,計十位先又掂,答案一樣架!所以唔使擔心,遲D練埋心算加減乘除混合,大功告成,慳番D $$學過第樣

701003,

請問你細女在那裡學珠心算, 可否p.m.俾我?

學珠心算時係由"過位"開始 or 由"十位"開始運算都可以, 講求變通, 唔會話由"過位"開始就做唔到, 嗰個小朋友唔知係邊樹學 我阿仔冇呢個問題喎

再講, 老師要求列出運算過程都應該係算式, 即橫式 or 直式, e.g. 11+12-13= 10, 唔會有問題架     
sabrinama 寫道:
但係我在BK見過有媽咪話學珠心算時小朋友由"十位"開始運算, 而傳統數學則由"過位"開始, 小朋友到了小二/三年級的時候, 老師要求列出運算過程, 問題就來了, 不是嗎?

hayamama, cheungmp, mkwok, 701003

你們的小朋友的珠心算老師好不好, 有耐性嗎? 可否pm電話地址或網址给我, 謝謝!

其實問題的長程我都不是十分明白, 不過應該係例如做直式的時候如果"個位"要進位, 老師要求小朋友在橫線上寫上一個小小的數字, 學珠心算的小朋友因為從"十位" 做起, 所以就有點不同.  乖除問題也一樣.  我不知道他們在那裡學.  不是真的嗎?  

chengmp, 你小朋友在那裡學珠心算, 請問可否pm給我?

YYJC
我住將軍澳架!所以驚個老師相對你嚟講會較遠喎!不如你話比大家知邊幾區會較適合你?
mkwok
你係咪都住將軍澳架?我好似曾經同你傾過 你小朋友係咪係A+ Edu到上珠心算?因為我呀女都係啱啱上完十二堂基礎班,佢返星期六上午...
Hayamama

sabrinama, YYJC
please check pm

sabrinama,我住元朗架bor
我細女係幼稚園同珠算機構合辦, K2到依家啦,不嬲跟開一個miss,但上個月miss大肚,所以轉咗miss!細女上年已考咗加減珠算&心算証書!如果你小朋友又係學九珠心算ge話,
我哋可以網上交流下心得,又可以交換練習參考!

我仔個老師無d咁嘅要求喎, 其實都無必要要求小朋友在橫線上寫上一個小小的數字呀, 我個人覺得係老師嘅問題 我係佢媽咪就會同個老師講, 咁樣做就好似要一個識行嘅小朋友爬, 唔比佢行, 唔但止無助學習, 更加會減低小朋友學習興趣同動機
[quote]
sabrinama 寫道:
其實問題的長程我都不是十分明白, 不過應該係例如做直式的時候如果"個位"要進位, 老師要求小朋友在橫線上寫上一個小小的數字, 學珠心算的小朋友因為從"十位" 做起, 所以就有點不同.  乖除問題也一樣.  我不知道他們在那裡學.  不是真的嗎?  

cheungmp

已收pm, thank you. 不過我個女4

可否pm電話地址或網址给我, 謝謝!

thank you     

[size=large]hayamama, cheungmp, mkwok, 701003
可否pm電話地址或網址给我
thank you     

hayamama,

我都係住將軍澳呀!我囝囝係John's Education(新都城一期商場地下),妳囡囡應該叫一期,我囝囝佢剛剛上完十二堂預備班,今個星期開始先升去基礎班(有二十四堂),佢返星期六下午。

hayamama 寫道:

你係咪都住將軍澳架?我好似曾經同你傾過 你小朋友係咪係A+ Edu到上珠心算?因為我呀女都係啱啱上完十二堂基礎班,佢返星期六上午...
Hayamama

我個女都係4歲半多D開始學,初初以為佢跟唔到,但讀落又OK,就Keep住俾佢學啦!佢哋上堂最仲意撥老師ge大算盤,又仲意計數鬥快!
‹ 上一主題|下一主題