用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無07入小學的天水圍72校綱媽媽入來談談吧! ...
樓主: samuelsixleung
go

有無07入小學的天水圍72校綱媽媽入來談談吧! [複製鏈接]

Re: 有無07入小學的天水圍72校綱媽媽入來談談吧!

我個女都係九月選小一,我選伊小分

我對孖女今年9月選小一, 我會選  "科技創意"

想問吓在第一輪(自行分配學位)要交什麼文件, 需唔需要profile??? 太約幾時會知收唔收???

表格係唔係幼稚園會比的???

thanks

profile係最後先會用,自行分配時,幼稚園會派表俾你填,之後你要帶住址證明,出世紙,同表格交去想報的小學,等3-4個星期,各間小學就會有公佈結果架啦

HI Sandylaw

唔該晒, 明白了!!!     

thanks

8月尾會入表,志在嘗試.有否今年入p1家長透露面試過程?

hi.....fatfatfung

你知道簡報會在9月9日上午10:00 4/f 禮堂開嗎?報名表可在

當日交都得,我都係志在嘗試......     

hi!日羲

你有無心水選屯門邊間小學?我唔係好了解屯門小學情況?

我個仔老師話何日東小學幾好,我都唔知?       

何日東是屯門最top嗰幾間之一,聯系中學今年出了個10優!
話明top+band one所以會讀得比較辛苦及有壓力!
而我都15/16,因這校兢爭好大,想入較難.
屯門保良小學,鄭任安,鄭任安千禧,蒙恩.....也是幾好的學校!
你呢!仲15/16,還是一早應清目標?
波蘿飽的成長日誌
http://hk.myblog.yahoo.com/boboheilam

Hello...日羲

我個仔老師叫我選何日東,我覺得跨區比較難及小朋友返學
會唔會好身苦?

我依選定兩間係天官/天天/何日東,這幾間都係難入,
我都唔知點好,很頭痛?     

同校綱選何日東而成功都難何況誇區,而你選的天官&天天是天水圍比較有名的小學.我朋友有3個小朋友,最細那個9月讀天官,他無跟哥哥的小學.所以只得10分,在第一與第二輪同樣揀天官,在第二輪入了天官所以我想你都不是無機會,有時都要D運氣!
而比我,我會揀天天,因它聯系中學是天主教崇德中學,今年有個10A生
波蘿飽的成長日誌
http://hk.myblog.yahoo.com/boboheilam

如果係我都一定會選天天,祟德中學真係唔錯,天官就一定唔會揀,需然佢派位係好,但係我見到佢地既學生質素就真係差,冇禮貌,講粗口,因我以前住在天官隔離,遇到很多該校學生。

Hi..... 日羲

我想請教妳,我小朋友係第一個,係唔係得5分呢?

妳個朋友第三個小朋友都有10分,點計算呀?

10分係比適學年齡兒童,即係個個都有底分10分,而首名(第一位)小孩有5分.依你所講你小朋友有15分.而我朋友的兒子己非她的首名,所以只餘下底分10的,因此他也可以以10分入讀天官,這就是一個幸運的例子吧!
波蘿飽的成長日誌

HI.... 日羲

唔該晒!我都希望我個仔有妳個朋友敢好運.     

HI...... sandylaw

請問妳有無profile sample?

如可以, 我認為李宗德會好d, 至少不用擔心將來英文及普通話, 我認識很多小朋友現時三四年班(囡囡公園玩認識之小朋友), 英文好正及不錯.我大囡今年亦入此間學校.

HI.....kiu36

我都有諗住報李宗德,如果生多一小朋友個會好吃力,請問

有否學費减免?     

hi

李宗德無一條龍中學.....無直屬中學......無聯繫中學
升中派位不擔心嗎?

hi.....yinmandy

都有擔心,報李宗德只作為兩手準備.

第一個小朋友小學派位較其他困難,好似大抽獎敢?

samuelsixleung

但報李宗德收左你...你注冊的話就冇得攪珠
咁咪即係放棄左派位...
我的心目中亦是天天&官小......
讀李宗德預計中學派什麽學校也不知道.....很worry
致於英文....李宗德vs英中......當然英中重要
其實英文也有很多途徑去幫助加强小朋友語文能力
睇下家長點安排.....多多指教
‹ 上一主題|下一主題