用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一問
樓主: eit2003
go

一問 [複製鏈接]

Rpp 發表於 23-3-26 16:42
無特工的家長朋友呀!
唔好玩。蒲咁耐EK,衹會聽見學校“搶人才”,收特異工能學生,幾時有聽過去自家栽培??你知既~~

Yanamami 發表於 23-3-26 16:45
唔好玩。蒲咁耐EK,衹會聽見學校“搶人才”,收特異工能學生,幾時有聽過去自家栽培??你知既~~ ...

聽過有人同教練講唔玩某樣運動,之後教練直接講此校不適合佢,之後再收埋信..
係咪自己出去栽培真係問號❓

Rpp 發表於 23-3-26 13:29
唔係學校有教練訓練佢哋咩?要家長額外負擔訓練費用?學校無搵人幫手跟學習進度?嘩咁特異功能入去做什麼 ...

要做得好,除咗學校訓練仲要再加鐘㗎。
我女以前有同學一早六點幾去到體院練水,之後出嚟九龍返學,放學再練到七八點先至返屋企,家住大西北,十點後先至開工做功課,十分刻苦,令人敬佩
係有補課,但要同學自發搵老師幫手先至得,而且特異功能同學啲時間表好緊湊,好多時未必同老師夾到,私補會易就少少。
特異功能入呢啲學校,因為制度同風氣唔係「成績就是一切」,尤其如果勁到係港代表,出外比賽請假校方比較易話為。

YolandaTam 發表於 23-3-26 17:05
要做得好,除咗學校訓練仲要再加鐘㗎。
我女以前有同學一早六點幾去到體院練水,之後出嚟九龍返學,放學再 ...

即係學校有訓練,想標青d就自己額外私人教練?補課學校要唔會收費? 當然出去私補一定自己掏腰包喇。

Rpp 發表於 23-3-26 17:09
即係學校有訓練,想標青d就自己額外私人教練?補課學校要唔會收費? 當然出去私補一定自己掏腰包喇。
...

大致正確。
學校訓練係集訓,即係以培養團隊合作為主;個人技術就揾教練加鐘。
補課應該唔會收費。

YolandaTam 發表於 23-3-26 17:11
大致正確。
學校訓練係集訓,即係以培養團隊合作為主;個人技術就揾教練加鐘。
補課應該唔會收費。

太辛苦,唔捱得。

大致正確。
補課應該唔會收費。
自費加鐘條數已經好甘。

HK-MAN 發表於 23-3-26 17:16
自費加鐘條數已經好甘。

練完攰到直接覺覺豬到天光,做鬼功課咩。

10090 發表於 23-3-25 20:55
英文水平叻過部分老師,佢哋嘅答案係考試局的標準答案
唔會,神校大把勁人,邊得閒偏袒
...

學生英文水平叻過部分老師..... 學生英文水平叻過中文老師、體育老師、中史老師等非英文科老師。

其實好多學校都有呢個情況......

大致正確。
補課應該唔會收費。
完全同意,其實好多運動都係咁。足球隊基本上一放學就四散去唔同球會/區會操,所有基本嘢係由球會訓練出嚟,學校係一個禮拜操一次團隊合作。

游水田徑都係,主要訓練係泳會/體育會,學校基本上反而係附加。

E➕邊有家校合作㗎、家長自己搞掂!我哋都係靠家長自己教、有$咪私補、補習社、好似我哋冇$嘅自己教⋯⋯、

castle100 發表於 23-3-27 11:11
E➕邊有家校合作㗎、家長自己搞掂!我哋都係靠家長自己教、有$咪私補、補習社、好似我哋冇$嘅自己教⋯⋯、 ...
你所講既咪家校合作囉,學校教一部份,家庭比錢補習學埋另一部份。

咁講特異功能既要外補學科又要私補特異,時間分配好緊湊仲有錢銀真係好甘。

Rpp 發表於 23-3-27 12:20
咁講特異功能既要外補學科又要私補特異,時間分配好緊湊仲有錢銀真係好甘。
...

呢個係小朋友既興趣,佢哋會有成功感,先會堅持落去,由其係年青人,唔鍾意係迫唔到,所以唔駛擔心佢哋辛苦。

lot888 發表於 23-3-26 16:16
朋友是老師,佢見到呢D學霸非常頭痛,多次問學生問題,引導思巧,再提拱答案,某D學霸總搶着講答案,剝奪其 ...
呢啲就係越級教育做成惡果之一,過早識唔可以話對小朋友唔好,但心態上肯定係有啲影響,最起碼長期慮積起來會有種優越感特質沾沾自喜,心態好還好,唔好就自然看人不起,當突然有其他人超越自己,就好容易打擊失去自我,有問題出現就會做出唔好既事提升現況既表現.

好學生叻學生個個老師學校都想要,正常學校係唔需要再額外給予資源比呢類學生,衹要令佢地維持到學習熱誠更精益求精就可以,更何況學校係以大眾化為主,有既資源理應所有學生都可以使用到.

所以更突顯學校唔應該以特異功能呢啲野招生,攪到呢類小朋友用既時間比一般小朋友更要多,又要體藝又要學習,日日如是,正常會影響心態發肓,且更難發展到更高層次體藝能力(例如奧運亞運世界賽).

中學有好多科, 亦有唔同既興趣班, 每項既前列學生都唔同, 無人可以叻哂. 最多在自己最好表現既1至2頂可以代表到學校出賽. 佢地都好明白D同學係唔同叻法. 無人可以擁有所有野.

HK-MAN 發表於 23-3-26 09:11
照睇好似用錯「偏袒」呢兩個字。

校長們用嘅正確學名叫「因材施教」

醒目開學勳章 貢獻勳章

eit2003 發表於 23-3-25 14:10
請問名校如 SPCC, DG/DB 入面級頭既學生學業水準係高成點,同埋學校會唔會特別偏袒資源佢地? ...

hmm
好睇你明唔明白,學業水平高唔等於績優先!

當然,呢d人成績未必會太差,但佢地唔係攞100分嘅人
好簡單嘅例子,數學advanced學生會覺得功課/考試題目淺,好易唔小心.. 又話者跳steps跳得太多,扣分!亦可能唔願交功課,扣平時分

我有一個神津例子,不過你講兩間都係直資,唔知有無參考作用

我兒由於疫情停課關係,中一就開始自修IAL,曾向校長要求跳班,被校長代表老師" 教訓"咗一輪,學校覺得慢火煎魚比較好 (但學生返學"痛苦"又點解決??)
結果,今年中四,中3時已完成IAL考試,現時手上已有大學offers
孩子响一次IAL maths 試場3x人當中,會見到6-7個同校學生,眼見有3個係初中嘅(包括有一位係級頭嘅)   同場應該仲有其他學校初中生,佢中三時校內成績係top 40-80名左右

btw, 我知近年DB有學生因為未夠16歲,未上大學 (但有offer),學校安排佢做助教,唔駛佢跟自己年級上課

至於偏袒資源... 我唔認為SPCC/DB/DG會有特別資源上嘅安排 (上面例子應該唔算係資源),要講資源,wkf就會有特別隊伍專屬老師計劃超前學生嘅學習進度,特別係跳級入嗰幾個學生,家長大讚免學費仲連教育顧問嗰筆都慳埋!

但top直資,個個都叻,真係未聽過有特別資源上嘅唔公平
其實神津年年都有神人去咗SPCC (包括頂唔順d仔太曳走)
今年有神人s跳班去咗wkf
btw, 想提一點,如果樓主係講緊選拔/比賽之類,神津就係由學長負責,老師唔會點理... 連賽前訓練都係學長搞 (e.g. 科學嘅奧林匹克比賽),孩子話未見過老師分享   
中學應該有個習慣,就係俾高中生發揮leadership,所以學長權力唔細... 特別係傳統名校

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題