用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Dgs vs Spcs
樓主: jessica-lht
go

Dgs vs Spcs [複製鏈接]

想請問DGS有幾多%學生可以入 A level班?

samhongkong 發表於 22-4-24 14:48

以我所知,各中學對GCE修讀要求和安排係不一樣,DGS有別於SPCS。似乎,DGS學生對GCE學制幾年以來都並未成為主流,每年都係2X人會選呢個學制~~~

回覆 mcl203 的帖子

如我無誤會,你意思是大約只有二十幾人報 A LEVEL,是因為少人報,而不是名額少才少人報?
這點我不明白點解學生會選 DSE 而不選 A LEVEL. 究竟是什麼原因呢?

samhongkong 發表於 22-4-24 17:37

如我無誤會,你意思是大約只有二十幾人報 A LEVEL,是因為少人報,而不是名額少才少人 ...

純個人估計,修讀GCEAL未必如其他學制存在絶對優勢,同修讀DSE無太大明顯分別。除非,學生對考DSE中文欠信心,或一心一意去放洋,不過,後者對DSE學生基本上打算放洋亦係分別不大~~~

似乎,已經人少轉修GCEAL,未能測試學校是否有限額,聽聞去到現在,你真係想而又有切實需要,都可以修讀。有別於SPCS,SPCS係4X% Vs 5X%~~~

你的答案很中肯,我也認同是否轉GCE只取決於對DSE中文有否信心。
小女有 SPCS offer, DGS 只是waiting, 所以想考慮定先,謝謝你的分享!

mcl203 發表於 22-4-24 17:53
純個人估計,修讀GCEAL未必如其他學制存在絶對優勢,同修讀DSE無太大明顯分別。除非,學生對考DSE中文欠信 ...

請問GCE  AL 是否要俾証明學校會去英國讀書才可以報?聽説要真係有need , 學校先俾報

Greylay 發表於 22-4-24 19:26
請問GCE  AL 是否要俾証明學校會去英國讀書才可以報?聽説要真係有need , 學校先俾報
...

好似有要求學生去解釋為何選擇GCE,咁揀GCE宜家又唔係一定要放洋嘅,只不過係入本地大學,DSE係簡單啲~~~

通常學生是有甚麼need才被容許選擇a level呢?
如果是對 DSE中文沒有信心取5所以選擇A LEVEL, 學校會接受這個理由嗎?

samhongkong 發表於 22-4-24 20:48

通常學生是有甚麼need才被容許選擇a level呢?

真係唔知詳情噃,據線人報料,唔少係弱中文人仕,或者唔想take risk或放太多時間係中文嘅學生,成績似乎包含好嘅或普通。又據線人報料,學校睇法係建議若非放洋為目標,修DSE簡單啲~~~

似乎,係近年追捧非本地學制,連GCEAL都變成其中之一,DGS GCE生不少仍係留港升學嘅~~~

b3410    發表於 22-4-24 21:14

samhongkong 發表於 22-4-24 17:37

如我無誤會,你意思是大約只有二十幾人報 A LEVEL,是因為少人報,而不是名額少才少人 ...

其實每一個學制,都會因學生因為對自己有著數而走呢條路,好聽啲就係較適合~~~

純用本地升學去理解,DSE係香港有海量嘅校內校外支援,對於啲接受現實又唔太害怕中文嘅學生,係可能會覺得更適合,始終香港入大學係計分,夠分基本上係入梗,至於GCE,你係要經non-jupas,中間存在變數。又至於,DSE有機會炒中文,你仍然可以係英國或其他地方買保險,分別係不大。GCE表面優勝係,分兩年考~~~

samhongkong 發表於 22-4-24 14:48

聽一用家(人哋女)講:嚟緊40人左右,佢第一輪未中選,依家第二輪有幾個位空出,可能要考試篩選。無問第一輪揀人要唔要考。

mcl203 發表於 22-4-24 17:53
純個人估計,修讀GCEAL未必如其他學制存在絶對優勢,同修讀DSE無太大明顯分別。除非,學生對考DSE中文欠信 ...
So, do you mean applying for foreign universities, DSE and GCEAL 認受性一樣?

ykk9y 發表於 22-4-25 12:13
So, do you mean applying for foreign universities, DSE and GCEAL 認受性一樣?

簡單啲講,睇唔到DSE放洋英國有明顯弱勢~~~

b3410 發表於 22-4-12 22:28
DSE成績的話,SPCC,DGS叮噹碼頭,其他學校都有些距離
同意!

SLHongkonger 發表於 22-4-12 21:05
我係熊貓fans
都要公道講一句 DGS 勁過SPCS

Agree! 成績、活動等各方面都有一段距離。

‹ 上一主題|下一主題