用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 關於揀IB中文1st 和2nd language 的分別
樓主: happy-kid
go

關於揀IB中文1st 和2nd language 的分別 [複製鏈接]

happy-kid 發表於 17-11-11 09:47
我不是擔心將來工作時中文夠唔夠用,我係唔太清楚,如果IB 時 drop了中文,香港是否好多工都不會考慮呢d  ...

咁必然選擇少一半,但不是行行也要寫中文

happy-kid 發表於 17-11-11 09:47
我不是擔心將來工作時中文夠唔夠用,我係唔太清楚,如果IB 時 drop了中文,香港是否好多工都不會考慮呢d  ...

找工作不是看大學成績嗎?而且你孩子也有GCSE/MYP中文成績俾人参考

poonseelai 發表於 17-11-11 10:06
找工作不是看大學成績嗎?而且你孩子也有GCSE/MYP中文成績俾人参考

不如諗考少一科可以入大學嗎?

貝珠 發表於 17-11-11 10:14

我諗住如果IB唔讀中文,將來impact 唔大,就改take German, 咁算唔算小一科?對大學有無影響?

貝珠 發表於 17-11-11 10:14

考少科,即完成唔到ib diploma, 大部分大學一定要diploma,ib同a level 不同,一定要考兩種語文

貝珠 發表於 17-11-11 08:29
咁佢又學唔切外語,咁少左一科會點呢

我自己識的兩個學生:

(1) Chinese B SL : 43 PG (43 FInal Grade) 入 HKU LLB

(2) Spanish ab Initio : 45 PG (45 final) 入 CUHK MBChB (HKU MBBS 也收,學生選了 CUHK)

happy-kid 發表於 17-11-11 07:33
謝回答。看來只有二條路,一是硬著頭皮去考中文first language, 二是索性drop中文。入大學或將來搵工,Lan ...

<< 入大學或將來搵工,Language A 或B沒影響,咁唔take 中文呢,impact 有多大? >>

以 ESF 學生計,似乎冇中文科,或只有 Chinese B 對就業冇大影響部。大公司,外資公司仍然主要看 (1) 成績 (大學和中學 transcript) (2) 入職筆試 (3) interview (4) non-academic (eg other skills, hobbies, etc)。我親戚個仔,去英國 boarding + 英國大學,都入到 BOC ,連中資都唔 care 中文科,請個中文只有 F2 水平的人。當然,完全唔識又唔係咁好,難和其他同事溝通。另外,都要睇公司背影,有 d 公司 (尤其細公司) 根本唔會或唔敢請 IS 學生 ( 老細自己英文半桶水,亦怕 "食" 唔住 IS 學生 ) 。另一方面,又真係有 d 公司中意請 IS 細路。我朋友個女,入咗一間公司做 intern  (老闆香港人,外國大學畢業) ,另外一個 intern 也是 IS + 外國大學。

Chinese A 有冇用?我唔會話冇,但出來工作,冇人 care 你識唔識文言文。Chinese B 夠晒用。自己試下找 Chinese B exam paper 睇,其實唔淺,寫作 300- 400 字。

<< 你話考Spanish果些外語都唔易,佢地唔可考as foreign language? 如果可以,foreign language 都好深?>>

Spanish, French ..... 如果以前冇學過,ab initio 唔易,未必咁着數。

poonseelai 發表於 17-11-11 09:39

挑戰中文A HL,等同跟中國國內學生比拼,而且我估你朋 ...

因為LPC有d科冇HL.所以焗住佢考中文HL.

lui 發表於 17-11-11 09:24
我朋友意見。佢Hkcee 中文A ,入LPC.考中文first language ( HL).佢話個d中文,會考A都一樣「dump」老師批 ...

就算而家 DSE 中文,其實課程內容本身好淺。成日話 DSE 中文難,其實係份卷出得差,陰 d 學生。
DSE cover 的內容,簡單過 IB Chinese A 好多。

nintendo 發表於 17-11-11 11:07
入大學或將來搵工,Language A 或B沒影響,咁唔take 中文呢,impact 有多大? >> 以 ESF 學生計,似乎冇中 ...

佢會考 igcse German, 之後想考IB German.  咁咪可以係二種語言囉。

nintendo 發表於 17-11-11 11:15
就算而家 DSE 中文,其實課程內容本身好淺。成日話 DSE 中文難,其實係份卷出得差,陰 d 學生。
DSE cover ...

我去左一個中文workshop .見到份DSE 5**作文,我和朋友O 咀。個份文,我F1都作到!我們你眼望我眼,唔系呱

happy-kid 發表於 17-11-11 09:43
即係什麼意思?是說IB好難嗎?

好難

lui 發表於 17-11-11 11:18

我去左一個中文workshop .見到份DSE 5**作文,我和朋友O 咀。 ...

其實睇過 Chinese A  的卷,冇乜 local school 人敢讀。
即使 Chinese B 都夠晒用啦。

happy-kid 發表於 17-11-11 11:16
佢會考 igcse German, 之後想考IB German.  咁咪可以係二種語言囉。

IB 一定兩科 language 。
讀過 German ,要 German B ,唔可以 German ab initio。

nintendo 發表於 17-11-11 11:30
IB 一定兩科 language 。
讀過 German ,要 German B ,唔可以 German ab initio。

唔好意思,我越搞越亂。呢2隻有什麼分別?

lui 發表於 17-11-11 11:11
因為LPC有d科冇HL.所以焗住佢考中文HL.

好多人選學校時,冇考慮學校提供科目有冇自己心水。
可惜。

另外,真係唔好中文 HL ,因爲大學看 3 科 HL 成績收生,中文科對九成九的大學科目唔 relevant ,拿 7 分也冇乜用。一係就選 4 科 HL,咁就有 3 科 非中文 HL 。

happy-kid 發表於 17-11-11 11:34
唔好意思,我越搞越亂。呢2隻有什麼分別?

German ab initio = beginner
German B = second language
German A = first language

nintendo 發表於 17-11-11 11:39
好多人選學校時,冇考慮學校提供科目有冇自己心水。
可惜。

我呢個friend好叻。以前年代自己考LPC.佢最後拿李兆基奬學金(依家冇左)全額去左overseas Uni.
佢唔同IS學生,可以唔轉校。考時冇太多考慮。

nintendo 發表於 17-11-11 11:40
German ab initio = beginner
German B = second language
German A = first language

點解可㨂初學?如果year 11 之前和 IGCSE無take German的話,之後year 12 會比讀架?

happy-kid 發表於 17-11-11 11:45
點解可㨂初學?如果year 11 之前和 IGCSE無take German的話,之後year 12 會比讀架?
...

我係話每科 Langauge 有三個 level 提供咁。
舉例, year 11 前讀 french ,Year 12 可選 Spanish ab initio。
明未呢?

我之前就係話,你小朋友不可選 German ab initio。

‹ 上一主題|下一主題