用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 歲半時發展遲緩,六歲評為智力中下,找同路人或專業人士 ...
樓主: cyym
go

[其他] 歲半時發展遲緩,六歲評為智力中下,找同路人或專業人士 [複製鏈接]

回覆 yenyeung 的帖子

我大兒子當年6歲時也被智能測驗中心評估為中下,但升上一年級測驗,考試時,全班第一,所以不用擔心,成績遠遠超過評估時的分數。

哈哈! 咁你仔仔可能要轉去資優谷^^

回覆 mgl 的帖子

多謝你具體的意見,很好,我會比心機的。

回覆 mama.olive 的帖子

唔洗咁擔心嘅,特教生初小仲有得追,最緊要搵到適合既訓練幫佢,譬如話大小肌肉訓練,你話小朋友自己做唔到功課,咁佢係純粹懶定係專注力有問題?

1. 在這短短的時間內,小朋友的小肌肉進步了不少,寫字速度快了,字體也端正。

2. 他近日也開始可以自行做巧課了 :)

vnice  可否分享下訓練小肌肉的方法。  發表於 17-3-10 09:54

回覆 cyym 的帖子

真係多不勝數, 我女有大肌, 專注, 讀寫 (視覺認知)
個時一有問題, 搵OT跟, 跟左8個月左右就話拉番佢去正常水平
讀寫靠去唔同機構學方法,
學校社工配合,係學校比唔同的自信心培訓課程佢

啱啱出左成績表, 從過往的平均分D進步到B, 由第5級上左第3級(全校成績分5等級)
全程佢自己溫習, 所以好開心.

cyym 發表於 17-2-25 13:02
回覆 mama.olive 的帖子

唔洗咁擔心嘅,特教生初小仲有得追,最緊要搵到適合既訓練幫佢,譬如話大小肌肉訓 ...
咁就好啦,教特教生真係好辛苦,大家一齊加油!
‹ 上一主題|下一主題