用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會幼稚園AM vs 大坑真光AM
樓主: musicfreer
go

聖公會幼稚園AM vs 大坑真光AM [複製鏈接]

引用:Quote:monodad+發表於+16-1-12+18:01+我恭

原帖由 musicfreer 於 16-01-12 發表
多謝你提醒!! 請問幾時轉新校長? 睇升小數據由邊個年度開始係轉咗新校長?
我用手機上,post唔到,你可以去全港幼稚園果邊爬返D舊文就會清楚D。

引用:Quote:原帖由+mamavee+於+16-01-12+發表Skh

可唔可以分享下點解你覺得聖公會咁好? thx !
I'm not Skh parent . But I have seen and heard many good examples and comments about this school.
Graduates are well equipped to compete for top tier local schools , whether they get accepted is another issue .

引用:Quote:monodad+發表於+16-1-12+17:38+我諗

我都見有d網友話skh專收父母, 哥哥, 姐姐係spcc, dbs, dgs 舊生的學生, 但我又唔明白, skh 張申請表並沒有 ...
我唸係指d小學會優先收返舊生父母子女同有哥哥姐姐

mamavee 發表於 16-1-12 19:22
I'm not Skh parent . But I have seen and heard many good examples and comments about this school.
G ...
Thank you for your reply. That is what I heard too! And this is why the decision so hard to make now

andyan324 發表於 16-1-12 19:31
我唸係指d小學會優先收返舊生父母子女同有哥哥姐姐

小學當然會優先收返舊生父母子女同有哥哥姐姐, 但係曾經見過有網友話skh專門選擇這類學生, 使學校的升學成績優異.

我就係想指出skh 收生時並沒有查問學生的父母兄姊所就讀的學校, 不明白坊間為何有此說法

***更正: 剛剛查看skh入學申請表的確有問到兄姊升讀之學校***

回覆:聖公會幼稚園AM vs 大坑真光AM

好似有問的,不過我都唔係記得太清楚,有無人記得?

Of course TL

Same 難題😓聖公會am vs 大坑真光pm其實直覺小女啱聖公會多d~但實情龍校穩陣d

引用:Same+難題😓聖公會am+vs+大坑真光pm

原帖由 Yeahly_ly 於 16-01-12 發表
Same 難題😓聖公會am vs 大坑真光pm其實直覺小女啱聖公會多d~但實情龍校穩陣d

...
都恭喜你!所以最後係睇下我地想進取d定保守d

引用:Quote:原帖由+Yeahly_ly+於+16-01-12+發表S

都恭喜你!所以最後係睇下我地想進取d定保守d
Thanks ~ congrats u too 如果最後spk ? 你會㨂spk ? 我有細佬跟尾~又有多一層考慮🙈🙈

引用:Quote:原帖由+musicfreer+於+16-01-12+發表

Thanks ~ congrats u too 如果最後spk ? 你會㨂spk ? 我有細佬跟尾~又有多一層考慮🙈ԅ ...

如果有spk 應該會要, 不過好難, 唔敢奢望

引用:+本帖最後由+musicfreer+於+16-1-12+20:52+

Same here唔敢諗咁多

引用:Quote:原帖由+musicfreer+於+16-01-12+發表

Same here唔敢諗咁多
你有細佬跟尾應該聖公會啦, 我就有細妹跟尾

引用:Quote:andyan324+發表於+16-1-12+19:31+我

小學當然會優先收返舊生父母子女同有哥哥姐姐, 但係曾經見過有網友話skh專門選擇這類學生, 使學校的升學成 ...
SKH 張 form 冇問父母讀咩學校,但係有問兄弟姊妹讀咩學校,我不知道有沒有影響

我大女現在讀緊K1,我們都係N無,冇宗教,冇關係,亦唔係舊生,我自己本身係 SPCC 舊生,但SKH冇可能知道的,眼見好多同學朋友的小朋友都係度讀,身邊大部分舊生朋友亦都係 target D間幼稚園,所以唔多唔少俾人感覺好多入SPCC

至於入SPCC小學,如果你唔係舊生,我相信入到的機會同其他幼稚園一樣,冇特別優勢

不過,SKH真是一間好好的幼稚園,楊校長好清楚點去辦幼兒教育,好有經驗,亦有幹勁。D間學校好重視德育培養同小朋友的獨立主動,我小朋友番學好開心,日日見住佢進步,我好安慰

我明白你的顧慮,龍校的確是好吸引,不過,我的信念係教育應該是教好當下的孩子,而不是為了去應付將來的考試,我相信真光都是好學校,條條大路通羅馬,冇話邊間一定比邊一間好的

QKmommy 發表於 16-1-12 21:44
SKH 張 form 冇問父母讀咩學校,但係有問兄弟姊妹讀咩學校,我不知道有沒有影響

我大女現在讀緊K1,我們都 ...
多謝你的分享, 睇翻張表格的確係有問兄姊讀邊間小學, 其實點解spcc 舊生都target skh, 係咪你地本身都係skh舊生? (skh 前身好似係spcc附屬)

其實skh除了升小成績理想, 我都很喜歡他著重訓練學生演說技巧

引用:Quote:QKmommy+發表於+16-1-12+21:44+SKH+

多謝你的分享, 睇翻張表格的確係有問兄姊讀邊間小學, 其實點解spcc 舊生都target skh, 係咪你地本身都係skh ...
我自己不是SKH舊生,有D SPCC朋友係SKH舊生,但好多都唔係。至於點解 target SKH? 我諗同大多數家長一樣,想搵間好學生啫⋯⋯女兒同學的家長好著重栽培小朋友,亦好多資源去咁做,小朋友都是比較乖巧或自信的

引用:Quote:QKmommy+發表於+16-1-12+21:44+SKH+

多謝你的分享, 睇翻張表格的確係有問兄姊讀邊間小學, 其實點解spcc 舊生都target skh, 係咪你地本身都係skh ...
其實skh除了升小成績理想, 我都很喜歡他著重訓練學生演說技巧-----》暫時又冇乜 presentation skill 的訓練

QKmommy 發表於 16-1-12 22:13
我自己不是SKH舊生,有D SPCC朋友係SKH舊生,但好多都唔係。至於點解 target SKH? 我諗同大多數家長一樣, ...
唔該晒

的確skh 係一間好好的學校, 如果您有時間請分享多d skh的點滴, 其實好少見skh家長討論

musicfreer 發表於 16-1-12 21:59

可否分享下
skh 仲有乜野特點令佢咁多人爭呢? 無校服著, 我驚個女唔慣

我個囡就係鍾意唔著校服問佢實㨂SKH

‹ 上一主題|下一主題