用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 林文燦vs優才
樓主: Miffy_Joey
go

林文燦vs優才 [複製鏈接]

引用:朋友女兒今年考小學,小朋友都操得幾+fit,+

原帖由 helenli 於 15-06-05 發表
朋友女兒今年考小學,小朋友都操得幾 fit, 又係心儀林文燦和優才。林有 second in但最後 rejected.  媽媽好 ...
我都係過來人,其實上果十堂係好,可以令你更多了解這間學校才選擇入讀,我都係上完十堂後一心一意揀GT

回覆:Miffy_Joey 的帖子

其實報晒又何妨,全部都幾千人爭,題目越出越難,坦白講真係學校揀你,小朋友考到已經好叻。

回覆 Miffy_Joey 的帖子

優才weekday上堂, 每月一堂, 每堂2個鍾, 今年在調景嶺校舍上, 陳守仁不防一試, 當去玩也好,當練習都好, 為何放棄, TSL今年收左我亞女, 其實仲有好多選擇的, 你再留意下啦

其實我真係好奇怪,大家寧願喺BK花十幾小時做research,都唔鍾意聽學校正式地公開地介紹理念和怎樣實行。我阿仔今年準備由優小升優中,也要上四堂兩小時的家長課。當然唔係八小時都好精彩,但我也覺得很有用。

例如學校如何落實執行少功課的指引(max 1.5hr/day):如果超標,會主動要求各老師協調和減少功課量。

又例如學校的重點是希望全部學生可以考好DSE,繼續升讀專上課程,所以不鼓勵學生參加學界A grade比賽,中五六努力專心讀書,除非是個人賽和該學生的學業成績理想。

呢啲政策一定有人buy有人唔buy,都係嗰句:學校唔想大家『因誤會而結合,之後因了解而分開或埋怨』。

引用:其實我真係好奇怪,大家寧願喺BK花十幾小時

原帖由 iamderek 於 15-06-06 發表
其實我真係好奇怪,大家寧願喺BK花十幾小時做research,都唔鍾意聽學校正式地公開地介紹理念和怎樣實行。我 ...
實在講得太好!

引用:Quote:原帖由+helenli+於+15-06-05+發表朋

原帖由 cmt1010 於 15-06-06 發表
我都係過來人,其實上果十堂係好,可以令你更多了解這間學校才選擇入讀,我都係上完十堂後一心一意揀GT

...
上完十堂,交完功課都冇offer 大有人在,唔知有幾多苦主

引用:其實我真係好奇怪,大家寧願喺BK花十幾小時

原帖由 iamderek 於 15-06-06 發表
其實我真係好奇怪,大家寧願喺BK花十幾小時做research,都唔鍾意聽學校正式地公開地介紹理念和怎樣實行。我 ...
因為小兒現在仲未足4 歲, 下年k2 我一定會參加... 今年的簡介會應留番比真正有需要的家長

回覆:iamderek 的帖子

多謝分享

引用:Quote:原帖由+iamderek+於+15-06-06+發表其

原帖由 Miffy_Joey 於 15-06-06 發表
因為小兒現在仲未足4 歲, 下年k2 我一定會參加... 今年的簡介會應留番比真正有需要的家長

...
今年9月升K2, 唔係2016年年頭先簡介會咩?

引用:Quote:原帖由+Miffy_Joey+於+15-06-06+發表

原帖由 km1437 於 15-06-07 發表
今年9月升K2, 唔係2016年年頭先簡介會咩?
係! 所以今年岩岩舉行的簡介會咪冇去囉

Lsfjoey 發表於 15-6-5 13:35
回覆 AhMi0723 的帖子

其實10堂都係中文, 不用交學費, 要第一輪小朋友面試pass, 家長先有得上10堂
有一堂是全英, 講英文科教學,

Lsfjoey 發表於 15-6-6 11:22
回覆 Miffy_Joey 的帖子

優才weekday上堂, 每月一堂, 每堂2個鍾, 今年在調景嶺校舍上, 陳守仁不防一試, 當 ...
5堂調景嶺校舍上,5堂旺角上

引用:Quote:Lsfjoey+發表於+15-6-6+11:22+回覆+M

原帖由 AgapePa 於 15-06-07 發表
5堂調景嶺校舍上,5堂旺角上
這堂課連同報告,對整個面試佔幾多分? 影響多大? 報告唔合格或者未完成課堂就等如一定唔收嗎?

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+15-06-07+發表5堂

原帖由 km1437 於 15-06-08 發表
這堂課連同報告,對整個面試佔幾多分? 影響多大? 報告唔合格或者未完成課堂就等如一定唔收嗎?

...
最小要上8堂,加兩份讀書報告,報告有指引,唔合格要重做。上堂和報告無分數,上唔夠堂或欠交報告就一定唔收。

引用:Quote:原帖由+km1437+於+15-06-08+發表這堂

原帖由 AgapePa 於 15-06-08 發表
最小要上8堂,加兩份讀書報告,報告有指引,唔合格要重做。上堂和報告無分數,上唔夠堂或欠交報告就一定唔 ...
謝謝你詳細答覆

‹ 上一主題|下一主題