用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 假如孩子是一個Band1b學生,你會怎樣選擇呢? ...
樓主: YmOra
go

假如孩子是一個Band1b學生,你會怎樣選擇呢? [複製鏈接]

同意小朋友如果有目標,知自己想点,肯勤力加英文好,去边间都好。(否則去边间都死)分别係每间学校有唔同文化(有d好free, 有d厳,有d好多活动……),学生会有唔同気質,style, 或者会揀適合小朋友既?

ernestchow 發表於 15-6-3 12:09
你又點睇佢入b1c? 會唔會覺浪費左佢?如你呢入左b1c又會唔會世界未曰甘?
至於我自己, 一直預左佢會循自行入B1B校, 點知自行唔得, 反而派第一志願, 覺得好感恩, 囡囡都喜極而泣.
如果當日派B1C, 已準備會叩門.

YmOra    發表於 15-6-3 12:48

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy 發表於 15-6-3 12:13
第一反應是佢會讀得好輕鬆. 但事實是課程要求令佢無得輕鬆.  所以, 我睇法唔重要, 佢個女是否看得通最重要. ...
好少甘正能量睇b1c, 好多b1b生知道入b1c也好似世界未日甘難過得死去話來, 你心態又會嗎?

palmchristy 發表於 15-6-3 12:00
係第二志願, 所以唔會好似世界末日咁. 但我都唔知點解佢唔叩門. 聽聞話佢女聽講成績比佢差的同學仔叩入佢第 ...

真巧合,我與你友人有相同的諗法.其實,我有幾手準備,萬一唔好彩轆入也是可接受的B2a中學,我會接受,只要keep住10名以內就等同於B1a學校之30-40名,結果都是一樣可以考入大學.

我提議大家不要單單只是到Band1中學聽其簡介會,精心選一間Band2a中學作保險線,因為個人認為主動去了解B2a中學,或會有所驚喜,或會發覺原來都幾好可接受呢?共勉之.

Yanamami 發表於 15-6-3 12:14
同意小朋友如果有目標,知自己想点,肯勤力加英文好,去边间都好。(否則去边间都死)分别係每间学校有唔同文 ...

Yanamami 您好呀!

想請教下您,以您多年的經驗,有無同學起初入讀時的英文水平中庸,比喻假設70分(100滿分),而入讀後成續越見進步,英文有所提升的呢?結果能應付到學業,也在入讀大學的界線之內的呢?thx.thx.

YmOra 發表於 15-6-3 12:43
Yanamami 您好呀!

想請教下您,以您多年的經驗,有無同學起初入讀時的英文水平中庸,比喻假設70分(10 ...
我諗語文係难d(始終要浸),除非个小朋友好有決心同目標。有決心既話,進步—定会有,在乎多少啫~但数学我見進步複度就可以大好多~

Yanamami 發表於 15-6-3 12:49
我諗語文係难d(始終要浸),除非个小朋友好有決心同目標。有決心既話,進步—定会有,在乎多少啫~但数学我見 ...

謝謝回覆.

請給我一點意見,以上述例子,我試圖定下一個目標,利用初中的時間努力打好英文的根基,你認為可行嗎?thx.thx.

YmOra 發表於 15-6-3 12:29
真巧合,我與你友人有相同的諗法.其實,我有幾手準備,萬一唔好彩轆入也是可接受的B2a中學,我會接受,只要keep ...
如果小朋友本身你band1中,我覚得又唔到去到2a, 同学朋輩好唔同~

YmOra 發表於 15-6-3 13:02
謝謝回覆.

請給我一點意見,以上述例子,我試圖定下一個目標,利用初中的時間努力打好英文的根基,你 ...
你想無用喎~~要小朋友自發吖~禁先發揮到佢內在能力。
何不由而家开始?EK上有好多高人話,多阅讀(有d英文雜誌如Nat Goeg呀讀者文集都幾好睇)多寫作係不二门法,多睇英文臺都好,明珠930有好多好節目~

Yanamami 發表於 15-6-3 13:17
如果小朋友本身你band1中,我覚得又唔到去到2a, 同学朋輩好唔同~

我明白嘅!萬一萬一萬一派到去,我倆公婆與女兒傾過,我們有一致意向可以接受,到時未必會去叩門呀!

Yanamami 發表於 15-6-3 13:23
你想無用喎~~要小朋友自發吖~禁先發揮到佢內在能力。
何不由而家开始?EK上有好多高人話,多阅讀(有d英文雜 ...

非常感激你的提議.

有呀!現在有努力當中,只是覺得水平還是未夠,想定個長少少的時間,讓英文基礎打得更實,當然越早成功越好啦!女兒可算是個明事理的人,對她說閱讀中文對她有益,她就慢慢建立起興趣來,英文閱讀有,不過比較少,我了解女兒總會有一日也會喜歡閱讀英文書籍,我深知道小孩子一旦喜歡閱讀就好像一列不能停下來的火車頭般,一直向前行.

實不相瞞,我有在EK找關於閱讀英文的資料,你說的對高人雲集,我獲益良多,最難得嘅係不需花費很多就有好的學習材料.thx.thx.

回覆:假如孩子是一個Band1b學生,你會怎樣選擇呢

1a學生讀1c學校,或者1c學生讀1a學校,其實係好普遍嘅情況,唔需要講到浪費又或者高攀咁嚴重!試想想萬一自行唔成功,全部B1就一齊抽獎,邊有得你進行配對!

B1a學生能夠經自行入到B1a學校都唔會高過30%(B1a學校只提供30%自行位),即係有唔少過70%學生要靠直資,抽獎或者扣門至有可能入返1a學校,所以夠膽話入梗B1a學校嘅,大都係全級三甲嘅尖子!

1b學生自行嘅機會更低,因為1b自行位唔少會落咗去較保守嘅1a學生,最後1b學生入到1a1b定1c校就要聽天由命了!

當每間學校都有唔少嘅B1abc學生嘅時候,1a1b1c只會係考試時成績高中低而已!自己嘅際遇最後都係睇自己!

saiwanho  很好的分析!!  發表於 15-6-3 14:22

YmOra 發表於 15-6-3 12:29
真巧合,我與你友人有相同的諗法.其實,我有幾手準備,萬一唔好彩轆入也是可接受的B2a中學,我會接受,只要keep ...

談一談自發動力和老師的助力. 試看下表的猜想:

組合

自發動力來源老師的助力最好情況最壞情況
1B生入1A校     
不想包底太難看故要追成績學生被假設要靠自己主動學習發力求勝乏力放棄
1B生入1B校   想博取好成績       老師會幫忙推一推力爭上遊浮浮沉沉
1B生入1C校

想保持頂級成績老師會大力谷成績精益求精壓力大增
1B生入2A校

不發力也有好成績, 要自發才有動力老師會珍惜好學生光芒四射自滿放鬆

大家認為是否會有以上情況出現?

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

Band5 發表於 15-6-3 14:15
1a學生讀1c學校,或者1c學生讀1a學校,其實係好普遍嘅情況,唔需要講到浪費又或者高攀咁嚴重!試想想萬一自 ...

禁我女好好彩,中等生自行都入band1a.

palmchristy 發表於 15-6-3 15:08
談一談自發動力和老師的助力. 試看下表的猜想:
两句講哂!揾番舊帖睇~大塘小鱼定小塘大鱼?雞头定牛後?

我之都有以上的睇法,但當囝囝升中後就如夢初醒。
原來小朋友不是用分數來分類,是以能力和教養分類。
學校不是B1A,B,C 分類,是學校的類型及母語,英文教學分類。

所以B2A學校和B1C學校分別不是成績,而是教學語言。
我認識B2A校的高中生,如果學校高中有以英文教學的科目選擇就好啦......

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-6-3+15:46+編

原帖由 Yanamami 於 15-06-03 發表
應該唔單純係好彩,一係小學程度高學生質素高,一係令千金有過人之處(在學校眼中)!

不過自行入B1a,如果冇特異功能又成績keep唔到中上,就好有可能係學校揀錯!因為學校應該有更好嘅選擇!

以上純粹數學上分析,無意冒犯!

補充一下,我認識的那位B2A校的同學,年年都考頭三,一直讀英文精英班,但到高中選科,學校得Phy,Chem有英文班,但她是女仔想讀其他科....很不幸全部中文班!

YmOra  同情,會好不開心.   發表於 15-6-3 22:05
‹ 上一主題|下一主題