用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ESF vs York
樓主: Moonlight819
go

ESF vs York [複製鏈接]

回覆:ESF vs York

其實錢不是大問題,是否ESF較好呢?有沒有人可分享它的小學很好嗎?

引用:其實錢不是大問題,是否ESF較好呢?有沒有

原帖由 Moonlight819 於 15-02-15 發表
其實錢不是大問題,是否ESF較好呢?有沒有人可分享它的小學很好嗎?
esf小學和中學都是性價比超高的國際學校,街外人不易入。如果你有esf幼稚園offer,我覺得不用猶豫了,更何況esf offer比york的難得的多

引用:其實錢不是大問題,是否ESF較好呢?有沒有

原帖由 Moonlight819 於 15-02-15 發表
因為我當年有四個幼稚園offer,有esf,york,boxhill和香港靈糧堂,最後揀咗esf,一點不後悔,目前女兒已有英基沙田小學和啟新書院的offer在手,準備英基沙田小學。如果想了解國際小學,最好到國際學校版去問,更多家長答到你。

引用:Quote:原帖由+Moonlight819+於+15-02-15+發

原帖由 luckyveronique 於 15-02-15 發表
因為我當年有四個幼稚園offer,有esf,york,boxhill和香港靈糧堂,最後揀咗esf,一點不後悔,目前女兒已有 ...
May i.know esf  kg, simplified or traditional chinese?

Hows your girl chinese stantard? Need extra class? U plan to send her aboard for colleage or even earlier?

Thanks a lot

引用:Quote:原帖由+luckyveronique+於+15-02-15+

原帖由 chkwok 於 15-02-15 發表
May i.know esf  kg, simplified or traditional chinese?
我女兒宜家K2,esf幼稚園中文課每週僅2次,普通話授課,教簡體字。其實讀的IS學校,從未對中文程度抱有較高期待。很多同學仔都準備拿到小學offer之後才去補習中文

如一心讀國際學校就不要太拘泥中文程度能否同local 比。因英文程度一定抛離local. 每日上課只有3小時,你自己都心知不可能同時兼顧。

其實讀local school 的小朋友好多在外中英數補齊咁多樣。

另外,international school, 個D有外求中英數也不少,視乎家長對小朋友祈望。

local school 出去學phonics.  knternational school 的去學grammar.  

各式其式。

一心長遠選IS 就咪放過難得的機會。

Thanks for your suggestions!

但那麼早去決定IS or LS真的有點難..

引用:但那麼早去決定IS+or+LS真的有點難.. +

原帖由 Moonlight819 於 15-02-16 發表
其實都唔困難,一心想小朋友讀國際學校就選擇ESF啦!

我有好多朋友一心想入 ESF都入唔到,佢地都希望你地可以快d決定等學校可以call waiting

引用:但那麼早去決定IS+or+LS真的有點難.. +

原帖由 Moonlight819 於 15-02-16 發表
有好多人就是決定不到,所以讀兩間幼稚園

引用:Quote:原帖由+Moonlight819+於+15-02-16+發

原帖由 964000 於 15-02-16 發表
有好多人就是決定不到,所以讀兩間幼稚園
大人決定唔到就要小朋友返兩間幼稚園,真係辛苦咗個小朋友!又令到其他on waiting list 的小朋友冇咗個入學機會。Too bad!

ESF機會難得,決定唔到放棄的話一定會有人感謝你

我一定不會讓小朋友返兩間那麼辛苦!

回覆 luckyveronique 的帖子

而家讀英基幼稚園已經無得優先上小學喇挂?

引用:回覆+luckyveronique+的帖子 而家讀英基幼

原帖由 Anna媽媽 於 15-02-17 發表

錯啦,當然有優先權。我女兒班上全部有的面試和有的入,但有幾個朋友的仔女在其他國際學校讀,面試機會都沒有...但RC大部分都有的面試,但錄取率還是esf幼稚園小朋友高,朋友仔女拿到了RC的waiting和reject

引用:回覆+luckyveronique+的帖子 而家讀英基幼

英基小學和RC都是今年2月13號先發的通知書

ESF Kindergarten係英文面試?

引用:Quote:原帖由+Anna媽媽+於+15-02-17+發表回

原帖由 luckyveronique 於 15-02-17 發表
錯啦,當然有優先權。我女兒班上全部有的面試和有的入,但有幾個朋友的仔女在其他國際學校讀,面試機會都沒 ...
如果RC有offer, 係咪入學時一定要買債劵?

引用:回覆+luckyveronique+的帖子 ESF+Kinderga

ESF Kindergarten係英文面試?
係呀...同埋父母都要用英文同仔女交流

‹ 上一主題|下一主題