用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學只得2班,每班只有25人,是否很難成為band 1 學生? ...
樓主: yee22222
go

小學只得2班,每班只有25人,是否很難成為band 1 學生? [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-2-5 15:40
都唔係嫁, 如果係11網三寶, 都要小心!
連天主教總堂區學校19名學生,也有8名派到B1學校(42%)。

hkpapa852  請問從何得知?  發表於 15-2-5 16:09

hkpapa852 發表於 15-2-5 15:40
都唔係嫁, 如果係11網三寶, 都要小心!
你心目中既三寶係邊三間?我仔既同學(B1A學校)有三個係來自潮商學校,非常意外。

忽然想起一個幾有趣的問題:

無記錯的話今年的PS1會是黎緊兩個學年評定次第的基準,咁如果某小學:

今年小六有90個學生。假設PS1出黎的結果有40個B1學生,40個B2學生
及10個B3學生。

今年小五有100個學生。他們出年上左小六後,次第如何評定?80名過外都是B
3?還是按今年的比例,89名過外才是B3?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-2-5 15:53

無記錯的話今年的PS1會是黎緊兩個學年評定次第的基準,咁如果某小學:
好似係按%計, 唔係人頭計.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852  請問從何得知?  發表於 39 秒前

This link:
http://www.cms.edu.hk/images/cms/commom_images/p6sspa.pdf

hkpapa852  Thx!  發表於 15-2-5 17:55

奥脫福 發表於 15-2-5 15:53

非常有趣既問題!
我唔敢肯定,但估計應該只有兩種方法:
第一,可能根本唔係用實際數字,只是根據兩年既PRE-S1成績計算 Mean 同 Standard Deviation 值,然後再按照實際人數計算每人既分數。咁做既好處係簡單,但係問題係假定分數分佈係 Normal 分佈。
第二,可能記錄實際分數,然後再按照實際人數用 Interpolation 既方法,計算每人既分數。咁做既好處係比較準確,但係問題係計算比較複雜。

王家爸爸 發表於 15-2-5 16:12
hkpapa852  請問從何得知?  發表於 39 秒前

This link:
42%咁高, 咁做乜咁辛苦走去搏聖彼得, 基恩?

呢個%, 應該好過李陞, 甚至九龍區一半小學

王家爸爸  所以話近兩年好多錯配   發表於 15-2-5 16:25
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 15-2-5 15:42
連天主教總堂區學校19名學生,也有8名派到B1學校(42%)。
P6 得 19個學生乎

王家爸爸  係,應該係11網最少人既小學。   發表於 15-2-5 16:27

mcl203 發表於 15-2-5 16:25
P6 得 19個學生乎
呢間係教區專門收弱勢社群既學校。

王家爸爸 發表於 15-2-5 16:31
呢間係教區專門收弱勢社群既學校。
有時我會亂諗下....外藉人士考宗教中學有無分加 ~~~

王家爸爸  有分加,但唔係宗教既原因。   發表於 15-2-5 16:40

mcl203 發表於 15-2-5 16:35
有得加分,但係要讀中文少於6年,中學讀法文,唔讀中文。

王家爸爸 發表於 15-2-5 16:41
有得加分,但係要讀中文少於6年,中學讀法文,唔讀中文。
外藉人士 學術都好強

但有時望多兩眼就亂諗....小學時唔多見人....去到中學就最少有1-2位....所以有d奇怪奇怪~~~

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-2-5+12:57+編

原帖由 hkpapa852 於 15-02-05 發表

有點離題的想法。。。如果小學係用入band 1 學校的比例推算band 1 學生比例,那麼,在band 1學位多於band 1 學生的區,學校估計的學生banding 可能會有不少的誤差。

王家爸爸  B1位多少唔影響B1生既數量。   發表於 15-2-6 11:41

救恩夠得兩班啦

mcl203 發表於 15-2-5 16:35

SJS RC 都有外藉學生(唔識中文)入到,有d好奇佢地係邊間小學黎? 佢地由係自行或大抽獎入?但佢地唔識中文喎,邊分banding?不過我知佢地係考GCE入大學既

SIYip 發表於 15-2-5 19:34
有點離題的想法。。。如果小學係用入band 1 學校的比例推算band 1 學生比例,那麼,在band 1學位多於band 1 ...
學校應該可以用統計既方法,估計到自己學校既 Band 1 比例,然後估計每個學生既 Banding,如果學校認真做應該好少誤差。

‹ 上一主題|下一主題