用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優小孩和同齡小孩相處
樓主: Joball
go

資優小孩和同齡小孩相處 [複製鏈接]

引用:我諗資優唔一定講野叻,+可能係某一方面會比

原帖由 廷廷媽 於 14-10-28 發表
我諗資優唔一定講野叻, 可能係某一方面會比較出眾, 語言方面人人發展有快有慢, 慢亦唔代表唔聰明, 快亦唔代 ...
其實我頗肯定我個仔不是資優,佢係講嘢叻D咋!

因為絰仔係資優所以先入E版八卦下,我見佢真係比較少同同齡玩

引用:Quote:Joball+發表於+14-10-27+22:13+我想

原帖由 wan_sosin 於 14-10-28 發表
其實應該好好把握去教你囡囡,點同其他小朋友相處,唔係同自己一樣先可以相處,溝通唔到時,又可以點做同對方玩 ...
我個係囝

我現在教佢多D俾玩具人sharing 少D講嘢lor!

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+14-10-28+發表

原帖由 Joball 於 14-10-28 發表
我個係囝

我現在教佢多D俾玩具人sharing 少D講嘢lor!
誤會咗,原來係囝囝!
講嘢叻對學習都有好處!

回覆:Joball 的帖子

26個月?這個形容令我意會:1)你仍把小朋友看作bb; 2) 你好在意他各方面的發展。

是時候把他看作幼童了!(from baby to toddler) 在幼童的行為和能力中,差異較大,例如有些樂意四圍跑、爬或行樓梯、打千秋、玩沙、玩顏料、唱歌跳舞;有些幼童只埋首玩自己的玩具。普遍社交能力還是很弱,在playgroup裏最常見到兩歳的幼童在課室或playground上各自自己玩。

愛跟年紀較大的一起玩也很正常,因為哥哥姐姐會讓他,這同愛跟爸媽玩一樣。

我仔是資優,性格情緒穩定,小學三年級開始有好朋友,現在六年級,愛傾偈、打波。資優兒童什麼性格也有,最緊要了解自己家中那位,並努力培育品德。

引用:26個月?這個形容令我意會:1)你仍把小朋

原帖由 Radiomama 於 14-10-28 發表
26個月?這個形容令我意會:1)你仍把小朋友看作bb; 2) 你好在意他各方面的發展。

是時候把他看作幼童了! ...
Thanks for sharing

‹ 上一主題|下一主題