用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 轉校重讀小一
樓主: k1723
go

轉校重讀小一 [複製鏈接]

回覆:轉校重讀小一

沙田區仲有其他直資小學,點解一報就係福小?好多人都恨入梁小,真的很谷嗎?

點解要轉?  你個仔家下讀成點?  好差?  福小係直資,收嘅小朋友一般都唔太差,重讀P1未必有著數,沙田有十幾間英中,建議你因應小朋友程度同現布時學校環境/教師質素選擇

回覆:botbot 的帖子

以津校來說梁小好,但功課多,多來多去全部做練習。課程是一貫津校作風,欠缺彈性。有我小時讀書感覺。學校中文勁,我仔識字量多了很多。最好就係返學方面。但我最希望佢有流利英語。可以在小二已可做到英作,希望轉校後可多時間睇多D英文書和課外書。問個佢,如果轉新學校好唔好,佢又冇正面答過,只係說,吾捨得某同學。佢比我感覺,佢還細,乜都未識,重係好BB,可能在12月出世。

回覆:loveDD 的帖子

我仔在梁小132人考60的。全部90分除了中文。佢有ADHD.我地日日做功課好似打仗。我們可考到此成績都要好努力。幸好小兒幼稚園英文勁深,現在ORT 可以讀到stage 4。返之粱小英文真的未夠谷。此校有一net.但我學期重來沒有見過她。可想小兒英語溝通,基本是零。聽閒直資學校,資源豐富,而且福小是一間有$,有後臺back up 學校。希望佢可以在各方面培育下一代。

有無了解過福小功課量,绝對唔輕鬆架

相信你入得沙田津校, 是否於沙田居住? 沙田去福小會否遠?
另外, 小朋友係原本間小學讀得開心嗎? 會否唔拾得朋友仔?

我個平時都唔多講野,K3時討論repeat 都能表態ok, 有冇試過highlight 和他有切身關係的問題?eg, 少d功課,多些時間看書,etc.  不過commute 都會是重點,換功課來撘車就唔係好底。如adhd, in theory, 官津是否比較多資源support?

k1723 發表於 14-2-12 12:03
我仔在梁小132人考60的。全部90分除了中文。佢有ADHD.我地日日做功課好似打仗。我們可考到此成績都要好努力 ...
全部90分除了中文,咁入左福小會唔會更少機會練習中文呢?

其實小朋友知道要重讀有乜反應?

60/132算中間成績,要keep 住或繼續進步,入沙田英中才穩陣。若重讀一年,拉近學習差異應該好D。若不介意重讀感受及每月多支出數千,理應是一个不錯選擇。

回覆:cccbaby 的帖子

我認真問下佢先。

k1723 發表於 14-2-12 12:03
我仔在梁小132人考60的。全部90分除了中文。佢有ADHD.我地日日做功課好似打仗。我們可考到此成績都要好努力 ...
Not bad !!! If I were you I will go to Fu Kin, 12 year one dragon school and better English learning environment.
Since your boy is a small boy (born in Dec 07), repeat P1 in another school will not affect his image at school.
However, you should discuss with your boy before action.

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

覺得, 用做少了功課的時間來搭校車, 多付了學費換來好一點英文語境, 不太合萛. 不如留在原校, 用那打算用來交學費的錢出去學英文好過.

pls check p.m.

引用:覺得,+用做少了功課的時間來搭校車,+多付了

除非會搬,或不用交学费,或轉讀國際学校,否則点解要月付学费加車费起碼4千幾,另每日要同時間競賽,超早起床,放学番到企起碼5点,跟着做功課,温書,一個唔好彩跟唔到,要補習,每日留在屋企時間有幾多呢?太辛苦小孩了。

福小知唔知你個仔的情況?

樓主是否看到別人話福小好,所以慕明呢?..有冇唸過明後的交通安排呢?.不是一頭半個月呀.日後有乜頭暈身慶,番風落雨,要你接,方便嗎?..你讀開小一, repeat 一定ok啦, 日後又怎樣呢?.會追得上?..學校又會個個都拔尖補底咁有資源?唔係話潑你冷水, 你覺得番讀小一,可以咁容易跳上二年級?....若真係咁叻,大把學校可叩門啦.....咁人地D行政咪要做過晒?不過,你有時間考慮,...但錯的機會不少

回覆:k1723 的帖子

不如同小朋友傾吓先,要重讀小一可能對佢打擊大

‹ 上一主題|下一主題