用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校直資化要顧及貧苦學生(蘇偉文)
樓主: elbar
go

學校直資化要顧及貧苦學生(蘇偉文)   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 13-4-17 10:35
回復 loveDD 的帖子

大部份直資都有獎助學金,在網上亦清楚列明資格,當然間間的批准金額及家庭收入略有不 ...
我自己都有上網查過,想原因可能有幾個 :1) 有時上網搵,唔係咁易搵到,要有足夠提示家長先搵到;2) 我見有直資小學網頁係全英文,唔好玩人啦; (3) 間間資助金額唔統一,建議政府如果可以劃一所有直資括免金額及其學位數目(或百分比),然後好似生果金咁定時定侯賣電視廣告俾全世界人知,可能會好些。

引用:Quote:ANChan59+發表於+13-4-17+10:35+回復

原帖由 loveDD 於 13-04-17 發表
我自己都有上網查過,想原因可能有幾個 :1) 有時上網搵,唔係咁易搵到,要有足夠提示家長先搵到;2) 我見有 ...
多謝分享,簡單回答。

1,如果網頁編排複雜,我會找網頁地圖。
2,有改善空間,雖然大部份申請表是中英對照。
3,我好怕EDB介入,歷史話我知適得其反,一定冇好結果。已經有指引,是學費的百份比。金額要看學費及申請人數,很難統一。

再者,直資學校傾向先收生,後申請獎助學金,希望家長相信以能力挑選學生。我自己所知所見,保密功夫好到位,同學或家長自己不說,外人跟本不會知道!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

直資學校又可以自己揀學生, 又唔駛take risk轉做私立.......政府又居然肯比佢咁......

收得納稅人錢, 起碼都應該比一部份位出嚟抽獎下啩???

回覆:學校直資化要顧及貧苦學生(蘇偉文)

我有朋友申請神校小一, 並上其校網一併硏究助學金資格。發現是把家庭收入+手頭現金一併計算。本應以我朋友的家庭收入是符合資格的,但因他們剛賣樓,還完樓按後手頭有數十萬現金,本應是留作下一層樓的首期,但就變了不符合申請資格。除非是立即去買樓,但現時樓價高企。我朋友也很無奈。

回復 elbar 的帖子

To me, I really like DSS since there are more resources at school, the language environment could be better than 官津 and there is generally less homework pressure than 官津.  Also, most of the through train schools are DSS.  I did not submit the application form for 自行 / central allocation at all and only applied for DSS / private schools for my child.

学究  Me, too.  發表於 13-4-17 15:11

回復 hoihoima 的帖子

Add one point, the school fee of my child's KG is $4K per month, but that of the DSS primary school is $1.5K only, very good value for money and there is big saving as compared with KG x 2 children.

醒目開學勳章 王國長老

hadwinboy 發表於 13-4-17 12:11
我有朋友申請神校小一, 並上其校網一併硏究助學金資格。發現是把家庭收入+手頭現金一併計算。本應以我朋友 ...

無辦法, 規矩就係規矩, 到大學申請政府LOAN一樣係咁, 渣層樓就係事, 儲住一萬幾十萬未買樓就大件事

醒目開學勳章 王國長老

Mukchilee 發表於 13-4-17 12:10
直資學校又可以自己揀學生, 又唔駛take risk轉做私立.......政府又居然肯比佢咁......

收得納稅人錢, 起碼 ...

無衝突WOR, 唔通直資學校果D學生家長唔係納稅人?

以前好多傳統名校都是免費,也有自己的收生權,一直運行良好的制度為什麼要改?改了之後除了要收學費,收生自由減少,甚至入U率下降。這樣的改革對家長,學校有何好處?難道只有繼續用錢買優質教育,用錢換學校自由並優先收生才是出路?這樣做以後,出的人才比以前未改革前多嗎?

回復 mk3288 的帖子

要問當年,為何教育局及政府作出這種決定。
好多時,問題出在管得過頭!

mk3288  1為洗牌;2為憑錢買優質教育的改革。  發表於 13-4-17 14:57
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 mk3288 的帖子

如果你嘅假設係正確,用錢可以買到優質教育,那香港以往的成功人士莫非都只是讀私立學校的嗎?

mk3288  如果所有傳統名校都轉直資,就是逼家長用錢買優質教育。  發表於 13-4-17 15:01

引用:回復+elbar+的帖子 To+me,+I+really+like+

原帖由 hoihoima 於 13-04-17 發表
回復 elbar 的帖子

To me, I really like DSS since there are more resources at school, the language e ...
So 勇猛!

回復 Mukchilee 的帖子

the risk is 學生揀學校

引用:Quote:hadwinboy+發表於+13-4-17+12:11+我

原帖由 Charlotte_mom 於 13-04-17 發表
無辦法, 規矩就係規矩, 到大學申請政府LOAN一樣係咁, 渣層樓就係事, 儲住一萬幾十萬未買樓就大件事 ...
原來如此。如我朋友早知(或我知), 我就嚾他暫且按兵不動了(遲點先換樓).

Charlotte_mom 發表於 13-4-17 13:43
無衝突WOR, 唔通直資學校果D學生家長唔係納稅人?
官津校: 如果有空位唔會唔收你, 所以你要交稅!

直資: 有位都可以唔收你, 再等另外一個佢認為更合適的申請人, 你完全無選擇權, 不過仍然要交稅!

我都認同文章最後提到的觀點: 申請助學金的方法一定要公開、透明、清楚。但我看見很多直資學校的網頁都對助學金計劃講得唔係好清楚,只是說有提供,或者說佔學費多少%,申請條件不夠仔細。我果日上st paul boys網頁,看見連講及助學金的部分都係全英的,我立即唸,如果我係新移民唔識英文,就算個仔幾叻,想申請都唔敢啦!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+13-4-17+13:43

原帖由 Mukchilee 於 13-04-17 發表
官津校: 如果有空位唔會唔收你, 所以你要交稅!

直資: 有位都可以唔收你, 再等另外一個佢認為更合適的申請 ...
唸得太簡單了。最近識人個仔要轉校,香港九龍搵晒見埋都可以吾收,搵埋教育局幫手,最後幾辛苦至有學校收。你估真係有位就個個納稅人去到都收咩

loveDD  agree,官津學校話唔收就唔收,盡管學額仍未爆棚!  發表於 13-4-18 10:22

Charlotte_mom 發表於 13-4-17 19:33
唸得太簡單了。最近識人個仔要轉校,香港九龍搵晒見埋都可以吾收,搵埋教育局幫手,最後幾辛苦至有學校收。 ...
官津有位而拒收係校方用行政手段改變結果 (即係而類似家堵塞雙非嘅方法), 去到法津層面校方好難過到關.

而直資校拒收係理直氣壯, 因為合法.

現實上就算最後的結果是一樣, 當中程序同原理大有不同.

直資學校是剝削了納稅人部份應有嘅權利.

這是個原則問題, 同諗得簡單定複雜係無關嘅......

醒目開學勳章 王國長老

我都唔明, 人人可以考直資, 點解學校揀學生就係剥削?
咁官津有計分有分校網, 我個仔出世就註定無分, 我無錢搬去41網, 咁就唔係剥削? 歧視tim啦

回復 Mukchilee 的帖子

I don't understand, why are DSS schools taking away the rights of tax payers?
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  
‹ 上一主題|下一主題