用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ,呀囡出年讀K1,In 左5間都仲未有一間收,死啦,唔知點算好 ...
樓主: spicymama
go

,呀囡出年讀K1,In 左5間都仲未有一間收,死啦,唔知點算好. [複製鏈接]

hayley_leung 發表於 12-11-25 08:05
樓主,其實可否透露下報邊區?好少村校都咁難收嫁喎?
我住馬鞍山架,我報左係
(1)張宣昌,(已知唔得)
(2)啟思(已知唔得)
(3)聖心(已知唔得,因識果啲都好早已經收到offer)
(4)田家炳(已知唔得)
(5)美善(有個朋友既呀表姐係入邊做,已知唔得)

仲有黎近一間會係30號面試,係孫方中呀......

lovenicolebaby 發表於 12-11-25 15:45
我報左6間,一間唔收,3間waiting,有間今日in,仲有一間12/10先in!
我報6間D同事都話我跨張,但係有邊個想咁樣 ...
想問問係咪打去學校問佢地仲收唔收表? 定係就甘打去問話想留位做waiting list?

cindychu  問想報名可唔可以  發表於 12-11-26 10:51

原來你住馬鞍山, 我住沙田架! 2,3,4我都有報, 得田家炳有am offer , 張宣昌我唔識, 其餘幾間雖然唔係咩名校, 但都是沙田區熱門學校, 所以唔收都唔出奇, 啟思,真善美學位少,聖心多人報, 田家炳都唔少人, 你可以試下愉翠合一堂,或者又一村有下午可報, 而家好啲打去問

我都觉得阿B答问题都唔望住人,可能这样就唔收。可以点算?

我之前同你情况一樣,in在幾間都唔收,做足九成都唔收,好失望。咁唯有改變策略,打去村校睇下邊間仲有位,再睇下有咩外面學校仲可以報,就咩都報左先。仲有唔收果d就寫定求位信,寄去。因為仲有好多名校未出結果,一出左,好多學校有位放出來,放心一定有書讀

回覆:spicymama 的帖子

別灰!我過來人,試試叩門,但得要花點心機準備!三年前我大兒就是這方法入了開心學校
P.S當年又一村幼稚園較容易,超細仔不說話老師也給offer,可惜學費頗貴不是我杯茶,現在貌似難入了!

今年MOS好誇……
我都係報MOS,報了K1康X、張X昌、靈X堂,頭兩間WAITING,第三間都預咗冇機會
而家等緊合一X N1面試

其實我之前都有報嘉德X,佢有PM OFFER,不過唔就腳我冇要

而家都係唯有再等

我相信過埋新年,D人揀定,就會有位o架喇

Heyheyjoyjoy 發表於 12-11-25 16:17
有時都看小朋友狀態,天時地利,別灰心!我個是12月 細仔,遇了陪跑多,加上沒讀n班,只有pg,所以報了30間 ...

30間?????

回覆:,呀囡出年讀K1,In 左5間都仲未有一間收,死啦,唔知點算好.

是,真是好辛苦,自己知自己事,不肯上面試班谷他,只多給他機會,想他告訴我他喜歡/適合那家,造細b是有代價的,至今我沒有後悔,因過程中令我對兒子多了理解,兒子也借此開了眼界。

小蜜豐 發表於 12-11-26 11:56
今年MOS好誇……
我都係報MOS,報了K1康X、張X昌、靈X堂,頭兩間WAITING,第三間都預咗冇機會
而家等緊合一 ...
再無學校收,諗住報wellborn私校,以你經驗唔知過左年先報啲私校仲會唔會收呢?
好擔心太遲先報佢地又無位,同埋想問問如果我就甘打去一啲村校問佢地仲有無位,應該點問呢?
因無經驗,唔知打去點問呀!請指教!

fc1111  打電話過去問有沒有名額,再寄一封信,如此直到給你位子或學校確實不收為止(學校開學後2、3天)。  發表於 12-11-27 10:01
fc1111  先排好你想小朋友進去的學校,然後打電話去,問清楚對方註冊日/交學費日等等大日子,然後先寄一份信過去表示想讀,然後在每個大日子後2、3天打  發表於 12-11-27 09:59

回覆:spicymama 的帖子

我諗york 仲會有offer 放心

cherryird  其實york都有成6000人考, 點解咁放心會有位?  發表於 12-11-27 16:50

回覆:,呀囡出年讀K1,In 左5間都仲未有一間收,死啦,唔知點算好.

我都係馬鞍山咖!我個女都有in 美善,你個女有問有答都吾收,咁我個女in嗰日仲要喊㖭,咁咪實吾得!30號我都會去in孫方中丫

我係一邊in一邊報, 第一批學校衰左就報第二批學校, 依家報左6間, in 左4間, waiting / reject; 會再報多3-5 間

其實可以試下第一城嘉得麗, 唔怕學費貴概話. 因為我仔仔(12月細仔)面試果日, 基本上無坐低過, 全場跑, 無做過老師任何一個task, 佢都俾 pm offer 我.

引用:我都報了6間,+最後1間在1/12+in+便全部完結

原帖由 曼曼嘉嘉 於 12-11-25 發表
我都報了6間, 最後1間在1/12 in 便全部完結了.有部份出了waiting letter 跟住等明年的消息. 希望心儀的學校 ...
我報左四間,in三間諜,最後一間係1/12in。very lucky+家長努力,in三間三間都有offer,只交左一間留位。所以1/12果間得唔得都無所謂,收am就讀最後呢間,收pm or唔收就讀留位呢間。

樓主,五好灰心,加油!總有一間適合你小朋友的

spicymama 發表於 12-11-26 02:35
我係住馬鞍山架.....
馬鞍山入面村幼私幼的爭崩頭。
如果30/11你係In樂基,報名人數過千以上,咁真係好擔心你個結果。
不如你試埋真理浸信會碧濤同埋出年1月2日大埔聖保祿啦。

may273815238 發表於 12-11-27 15:45
我報左四間,in三間諜,最後一間係1/12in。very lucky+家長努力,in三間三間都有offer,只交左一間留位。所 ...

多謝你的鼓勵! 沒有女兒的辦法, 她見到學校的遊戲設施, 像滑梯就只顧玩, 老師一通知家長叫入班房的時候, 就出事啦. 唔要面試! (這就是發生在最心儀那一間幼稚園) 我真是覺得, 死火! 無望啦!

之後的幾間幼稚園面試, 都學會盡量去避開讓囡囡見到佢最鐘意的玩樂設施. 把她帶走. 所以, 面試的效果就好好多. 不過, 面試的幾間幼稚園都是人多去爭的幼稚園, 一山還有一山高, 囡囡表現一般, 所以現抱平常心, 望有下午班學位/ 有正取生的家長放棄學位而入選.

回復 spicymama 的帖子

我都係住馬鞍山,我報左7間有3間未收到信,有一間下午

回復 spicymama 的帖子

其實你可以報又一村,因為仍然收下午生!
同埋你有d都未收到信,所以唔好咁快打定輸數!可能有家長放棄學位就會寄信/電話聯絡你呢!
我都等緊好消息,一齊加油啦!

回覆:曼曼嘉嘉 的帖子

五月等call係最漫長既事 加油never give up

‹ 上一主題|下一主題