用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不要怕辛苦,報多幾間直私,增加機會
樓主: 19841984
go

不要怕辛苦,報多幾間直私,增加機會   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 17-8-4 11:02
因為小學只係一個普及而平等既教育,明冇?
PS:冇人會阻到你地:當你知道,一日做10本練習可以考第一,你可能做 ...

咁唔同你呢類型嘅人講嘢又真係唔知有好多人會將自己嘅睇法當真理嘅。你有權考晒全港嘅學校,有權一間都唔考,你有權做100本練習,有權連功課都唔交,你有權選擇考第一定考第尾,咩叫痴線唔痴線?我諗最痴線嘅係當別人行駛自己嘅權利嘅時候會俾你呢種人去批判,感覺好似返咗去強國生活,可能強國都出唔到閣下呢類型咁有批判精神嘅精英。

PS 呢個post當然會有其他人睇,但唔係個個睇完都無知地去相信某一種人嘅見解而去follow嘅,為免成為下一個被批判嘅對象,我唔會為閣下嘅言論作回應,免得被文革式批鬥。

ILikeToDream    發表於 17-10-10 23:16

Mrs.Luckycat 發表於 17-8-4 10:28
嗯?你係咪誤會我嘅意思?我指明知子女無實力都推佢地去戰場......果啲父母喎?

...

不過其實點知子女實力同其他人比係邊個levels?

回覆樓主:

吾好睇ㄧ間小學睇得咁重, 人生仲有漫漫長路.
太過勞民傷財去做ㄧ件未知既事, 個人覺得吾值.

monodad 發表於 17-8-4 11:16

咁唔同你呢類型嘅人講嘢又真係唔知有好多人會將自己嘅睇法當 ...
true

大家睇問題角度唔同,自身經驗亦各有分別。對於直私還是官津的喜好都唔同。

唔明點解一定要話自己主張的最正確,其他意見都是“誤導”

家長絕大多數都有分析能力,識得結合自身情況參考不同意見。唔會因為有人話考20間,就去考20間,也都唔會因為有人話2間足夠,就2間。

至於“幾威水”等猜測,太過斷估

Monstereasy 發表於 17-8-4 11:23
不過其實點知子女實力同其他人比係邊個levels?

依家資訊咁發達,在EK走多幾轉都知道大部分小一要考啲乜。如果小朋友實力不足,自己的父母都未能察覺......咁,恕我直言,父母是無知或是心存僥倖?
天助自助者,  別再怨天尤人

回覆 b3410 的帖子

對!大家意見不同,這才是多元社會。家長們自有分析能力。

monodad 發表於 17-8-4 11:16

咁唔同你呢類型嘅人講嘢又真係唔知有好多人會將自己嘅睇法當 ...

好文好文!

ar_mak 發表於 17-8-3 19:09
有時我真係諗唔明,考10間8間,就係OK,冇問題,個細路得既!

咁點解考TSA,又鬼殺咁嘈??? ...

突破盲腸

Mrs.Luckycat 發表於 17-8-4 11:30
依家資訊咁發達,在EK走多幾轉都知道大部分小一要考啲乜。如果小朋友實力不足,自己的父母都未能察覺..... ...

考得個個都認為自己實力足,但點知自己係咪top 20%?做足research ,識考小一内容就會有offer?

Monstereasy 發表於 17-8-4 12:52
考得個個都認為自己實力足,但點知自己係咪top 20%?做足research ,識考小一内容就會有offer?
...

我幾時有帶出一個信息「有足research 就有offer」?其實你想講乜?你直接啲啦!
天助自助者,  別再怨天尤人

19841984 發表於 17-8-4 13:06
搬屋同人格有關係?

小朋友學業vs搬屋洗的錢,那樣比較重要?答案代表了你的價值觀。

我有幾個朋友原本住天水圍,元朗,屯門,為咗就返工,全部搬咗去港島區,有個仲租劏房嚟住,我又冇覺得佢地人格有問題,無叫佢住咁遠就咪搵份香港返工嘅工喎⋯⋯

monodad 發表於 17-8-4 10:20
所以我想帶出嘅係,就算妳認為孩子實力超班,但學校未必同妳睇法一樣,如果A或B學生冇報考該兩間神校,當 ...

其實,A和B會否係old boys仔仔,仔仔可以少D實力,父母有實力都幫到吓,實力好多時係收係隱蔽處~

mcl203 發表於 17-8-4 13:17
其實,A和B會否係old boys仔仔,仔仔可以少D實力,父母有實力都幫到吓,實力好多時係收係隱蔽處~ :joyous ...

絕對唔係

19841984 發表於 17-8-4 13:06
搬屋同人格有關係?

小朋友學業vs搬屋洗的錢,那樣比較重要?答案代表了你的價值觀。

若要搬屋先會有更佳既學業機會,當然係先考慮搬屋既錢啦,莫非要去揾幫人咩~

19841984 發表於 17-8-4 13:31
我只是不明白,香港只是彈丸之地,竟然有人認為搬屋是「財大氣粗,人格有問題」……
...

咁你唔明咪話番俾你聽囉,又真係好難理解要搬屋要使錢都可以有人唔知既。有人一餐晚飯使3皮,有人一家人成年晚飯都係使3皮,真係有㗎,明未?

19841984 發表於 17-8-4 13:10
不是人人有高分入名津的

無錯,未必個個手楂高分。你開的帖原意「可能」是好,但詳細說明不足,應該在某些方面下叫新手爸媽要衡量自己的想法先去更為好:
1. 信仰 2. 地區 3.學術 4.理念 5. 教學方法...學費。
最重要是家長首要衡量自己有冇能力為了學校的地區而搬屋 (呢度有機會少一班人去考慮報某D學校)
2. 家長有冇為子女做考小一前準備
3. 有D學校唔係考學術喎,而是子女的品德修養自理能力。
4. 學費、雜費丶車費(家長都要量力而為,唔係報考前咩都唔做下research ,考到先覺得貴又放棄offer !)
真的咁難篩走D?咁樣會唔會消晰D?
(有爬文的家長,EK都討論過不同直私的面試大約內容。)
我唔理有D人會不會考10間8間,咁起碼係咪更清楚?唔會只是一味講得咁含糊考多幾間機會高D?
如果一開始能夠分享咁詳細說明,係咪會變得有可讀性?

Binlojai    發表於 17-8-4 14:46
taxibird    發表於 17-8-4 14:14
‹ 上一主題|下一主題