用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校預留學位/優先取錄特異功能人士,是本末倒置。 ...
樓主: jiljill
go

學校預留學位/優先取錄特異功能人士,是本末倒置。   [複製鏈接]

其實,呢度好似討論緊係咪應該全人教育,或者係1a學校應唔應該收啲特異功能同學.

但係,其實依家係討論緊間學校,定係討論緊啲學生?

如果間學校收齊b123學生,又或者收啲只讀得書, 同子只運動好學生,咁算唔算全人教育?

全人教育我以為係間學校可以教到每一位學生由讀書到運動都一樣有水準(唔一定要好叻),咁先至算係全人教育.

如果,只係有部分學生成績好叻,但係唔運動,而部分學生運動叻,但成績麻麻,咁算唔算係全人教育呢?

jiljill 發表於 24-5-14 21:41
從來冇聽過體藝生可以入醫學院

嗰啲靠運動入大學嘅,入到自己都自卑啦,好多都唔敢同人講自己係大學畢業 ...
自己擘大隻眼睇吓HKU年年sports scholar入嘅MBBS BDS LLB BBA-Law GLaw 精算乜都有,你諗到嘅而你本人同你個女又冇能力讀嘅乜都科都有。不過可能你又要走去話人HKU本末倒置了。其實全世界都本末倒置㗎 Harvard Yale Oxbridge乃至Eton Harrow都有位收體藝出眾嘅學生,甚至連最着重成績嘅Grammar Schools如Wilson's都有sports位。不過你個世界太細了,連香港名校都入唔到要上嚟怨天尤人。Pathetic.

jiljill 發表於 24-5-14 11:00
確是如此,我小朋友早已經報了暑假補習班(要鬥快報名先有位)。

我不太在意她們現在快樂不快樂,我比較 ...

//我不太在意她們現在快樂不快樂,我比較在意她們以後快樂不快樂。//

講得出呢句嘅家長,咩見識咩程度大家心裏有數。不過上嚟開個post學人講「教育的初心」,就真係太監教人造愛,一啲自知之明都冇。不如直接開post投訴人哋收咗啲體藝叻嘅學生唔收你個女算啦。俾心機,補多啲習,谷谷佢

回覆樓主:

早上好,我去晨運先,返嚟再同大家傾。

回覆樓主:

日上三干,都仲未晨運完?
我啲花生剝曬喇喎。

sainsbury 發表於 24-5-15 00:36
//我不太在意她們現在快樂不快樂,我比較在意她們以後快樂不快樂。//
講得出呢句嘅家長,咩見識咩程度大家 ...

我估他的女兒都喜歡讀書,自願補習,如果不喜歡,不快樂,咁大個女都識得反抗。 以上呢句說話害死好多人。 不是人人的子女接受這一套。如果認同的家長門,請小心考慮子女是否接受到,以子女為本,並不是以自我為中心。

貓頭鷹之家 發表於 24-5-15 19:39

我估他的女兒都喜歡讀書,自願補習,如果不喜歡,不快樂 ...

可能係養女呢。

twhkleung 發表於 24-5-15 00:21
其實,呢度好似討論緊係咪應該全人教育,或者係1a學校應唔應該收啲特異功能同學.

但係,其實依家係討論緊間學 ...

全人教育不等同學術+運動/音樂。

很多時係學術以外,發掘學生在多元智能方面強弱項,拔尖補底,減少弱項在人生中拖後腿!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

MegaKnight 發表於 24-5-15 21:45
可能係養女呢。

可能根本無女,又可能係網上的女。

回覆樓主:

只係一個網上討論平台的陌生人,大家互不相識。人家有幾叻,教養子女有多好,佢對教育,收生有乜睇法….. 講真,跟我們並無關係。對於一個互不相識嘅人嘅言語不用上心。
建議最好方法是: 不再參與任何討論和回應,讓話題自然淘汰。

bettyay    發表於 24-5-16 07:25

ANChan59 發表於 24-5-15 21:58
全人教育不等同學術+運動/音樂。

很多時係學術以外,發掘學生在多元智能方面強弱項,拔尖補底,減少弱項 ...

陳 SIR 說出重點了,全人教育本義就是不希望學生只會死讀書,忽略了其他方面(不是單止體/藝),更甚是關心/服務社區、放眼世界,又或是培養未來領袖....... 發掘出年青人更多更多的可能

某版友討論了一百多版仍然以為全人教育是要教出 "集學術狀元與運動世界冠軍於一身的人"。指出其視野狹隘,不懂教育本義,就只會回應是被人身攻擊...... 早早就說了與此子根本就沒有討論空間。更甚者,作為一位父親,可以說出不在意兒女現在快樂不快樂,真的是非常冷血、涼薄 (又是人身攻擊....)

Greylay 發表於 24-5-16 07:14

只係一個網上討論平台的陌生人,大家互不相識。人家有幾叻,教 ...

don't worry, be happy, look at me, i am happy

我仍然相信佢係一個長頭髮見識少既老師奶,為兩餐相當頻撲,壓力如此大,盡管佢吹讀幾間海外知名大學,又吹一世用唔咗d錢,現實無網上乜著都可能有,字里行間盡情流露出視野狹隘。無情冷血。希望佢小朋友平平安安。

jiljill家長被好多人插既感覺,我都一樣有領教過,雖然有部份觀點係接受你,衹是你講出這個"我不太在意孩子她們現在快樂不快樂,我比較在意她們以後快樂不快樂。" 真係好多現實家長既寫照都敢講出來,一定反面回應很多,笑罵由人吧,
分享以下那段影片,給予你及好多家長看看,香港小學若有老師肯敢做,相信可能會有好多不知天高地厚既孩子會說出來,更何況現今網絡資訊咁發達,那些好要面子既家長,真係要好有勇氣及心理準備會否迎接往後要面對既路.
(不喜歡聽普通話既家長可以看文字)
童年
https://www.youtube.com/watch?v=llfOWjfIlOY

天外之人 發表於 24-5-16 10:41
jiljill家長被好多人插既感覺,我都一樣有領教過,雖然有部份觀點係接受你,衹是你講出這個"我不太在意孩子她 ...

不一樣,你宣揚是什麼主義全國統一高考。齊齊食大大鑊飯。唔分彼此全港小朋友齊齊一堆返學,個個都精英。你問問真正有幾多個網民係支持?一旦實現即刻移民的更加多,荒謬絕倫的諗法。

Rpp 發表於 24-5-16 11:28
不一樣,你宣揚是什麼主義全國統一高考。齊齊食大大鑊飯。唔分彼此全港小朋友齊齊一堆返學,個個都精英。 ...
若然真係做到個個精英就好,問題各人都有各人唔同能力,就算統一小學都未必去到中學都一樣做到精英,大部份家長已經係成年人,所做既野剩係識得講為孩子將來好(特別jil家長都講出不太在意孩子她們現在快樂不快樂,比較在意她們以後快樂不快樂。),自然唔會感受到孩子成長既痛苦路,慼咩覺得將來一定快樂?可能隔日就天各一方啦.重講咩將來.某些人重好意思講全人教學,既然講到全人教學咁緊要,就唔好咁刻意一定要為分數去學野,咁刻意要去某類學校,咁刻意要用特異功能去學校.

天外之人 發表於 24-5-16 11:57
若然真係做到個個精英就好,問題各人都有各人唔同能力,就算統一小學都未必去到中學都一樣做到精英,大部份家 ...

原來你竟然識得唔係個個都做到精英? 咁需要讀非主流學校參一齊玩對邊個無益。

sainsbury 發表於 24-5-15 00:22
自己擘大隻眼睇吓HKU年年sports scholar入嘅MBBS BDS LLB BBA-Law GLaw 精算乜都有,你諗到嘅而你本人同你 ...

sports scholarship 代表成績好?

方力申會考 12 分入港大,以「合格證書」畢業。佢成績好?

星之子仲大鑊,中英肥佬入科大,以咩成績畢業網上無資料,佢成績好?

我反而覺得攞 sports scholarship 入大學代表成績唔好喎。

貓頭鷹之家 發表於 24-5-15 19:39

我估他的女兒都喜歡讀書,自願補習,如果不喜歡,不快樂 ...

睇你點教

我自小就令佢哋明白讀書係為自己,唔讀書最後 suffer 亦係自己。

我兩老身家夠食到 200 歲,鼓勵佢哋努力讀書動機純良,毫無利益衝突。

Rpp 發表於 24-5-16 12:04
原來你竟然識得唔係個個都做到精英? 咁需要讀非主流學校參一齊玩對邊個無益。
...

都唔關事,我衹講出現今咁既畸型教育制度下,都唔見得培養得到有幾多個專業精英出來,就算教出所謂既人才,但心理問題及品德問題都大有人在.就好像影片中那位比父母用自己所謂合適既方法做成高才孩子,若然繼續下去,最終會步向輕生既跑道.(我相信在香港有好多這影片類型既家長存在)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊