用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華有3000人報名
樓主: 無氣同你講
go

英華有3000人報名 [複製鏈接]

原帖由 prettyrabbit 於 11-8-19 11:10 發表
算啦, 此 topic 已變得有点無聊, 總之要在這類thread發表意見, 最重要是要与那些enthusiastic YW parents wavelength 一致, otherwise便会得回10版紙回應.
YW噉好, 大家記住一定不要錯過啊! ...

i think so.

始終一個好forum是要容得下不同意見的。

乜原來YW小學2003年先出世?
仲以為佢既小學同中學一樣年紀都有番咁上下添。

原帖由 To_Ma 於 11-8-19 12:58 發表
新進直資,直資呢個term應該係只存在咗大約20年,2003年有小學的話即係話未夠十年,我唔會叫一層未夠十年嘅樓做舊摟囉!
你又太敏感喇。

貴校個名咁響想未聽過都唔得啦。

唉除小數1個半個家長外,其他講多半句都好似侵犯緊貴 ...

回覆 200# To_Ma 的文章

好呀!不如就叫做snoopy歌詠團.

好有貶意! 你這樣評論不覺得已變質了嗎?

原帖由 wanmum 於 11-8-19 15:11 發表
好呀!不如就叫做snoopy歌詠團.

回覆 194# TY3388 的文章

I don't think so. Just up to you to define.

公道自在人心 ! 有冇貶意不是你認為,是別人認為!

原帖由 wanmum 於 11-8-19 15:33 發表
I don't think so. Just up to you to define.

新進直資,直資呢個term應該係只存在咗大約20年,2003年有小學的話即係話未夠十年,我唔會叫一層未夠十年嘅樓做舊摟囉!
你又太敏感喇。

Forum應該有其言論自由,英華是甚麼學校自有公論。但觀乎你的留言,對英華並不熟識,但充滿挑撥之意,請問有何用意呢?

"唔係...極其量咪哥哥同菜撈華嘅歌迷!"

"我對英華既感覺同你差不多。
我只係唔明點解d人硬將佢升呢同名校比?佢咪普通dss一間!"

"自己學校咁好嘅話仲點解要插去人地度呀?一般黎講唔係不滿現狀,別處有好發展至走咩?
logic 問題,冇玩針對,"

我相信討論是建基於互相尊重的情況之下,當閣下用這種方式留言,討論已變質。更難得是閣下用被迫害的態度繼續你所扮演的角色,完全沒有想過是誰先引起這種討論。

大部份英華的家長都喜歡學校,當見到不盡不實的留言很自然想去澄清,相信其他學校的家長也會這樣做。如果這樣都叫狂熱,打壓異見者,真的無話可說。

公道些講,論成績及名氣英華絕不能和貴子弟讀緊的學校相比,你亦唔需要在這裡証明甚麼。

! 做乜咁多踐踏人的說話? 又主覌又無最數據back up, 最弊係佢越講High!
唔知佢地學校其他的家長係咪一樣咁……..得人驚! 百年老店嘅津校喎! 好驚呀!
(如果呢間津校有二百個To-Ma就真係叻到不得了, 跨啦啦….)

原帖由 jeremyphlam 於 11-8-19 17:45 發表

Forum應該有其言論自由,英華是甚麼學校自有公論。但觀乎你的留言,對英華並不熟識,但充滿挑撥之意,請問有何用意呢?

"唔係...極其量咪哥哥同菜撈華嘅歌迷!"

"我對英華既感覺同你差不多。
我只係唔明點解d人硬將佢升呢同 ...

To_Ma:
我認識一些貴校的家長,他們都是謙虛、處事成熟、理性地分析和樂意地去分享的。相信你是P1新生家長,你對YW沒有興趣亦沒有研究,對貴校亦未真正體會,YW是一間受歡迎嘅學校,自然有其吸引之處,精明的家長亦懂得分析吧!貴校是"名校",亦自然有其優點。
貴校和YW校長亦有過一個專輯「三娘教子」,校長們都樂意地分享教"仔"心得....其實事情可以很簡單呢!

你又太敏感喇。

事先聲明,絕無貶意,以下只係將真人真事好factual咁講出黎:

話說有2個DBSPS的小一學生對話,真人真事: "Co-ed邊夠叻呀,我地先至係best of the best."

呢個真係唔同value有唔同演譯呀! 只可以講,呢個世界山外有山,人外有人,6歲人仔就best of the best。可能係自信心既表演,但呢的山頭主義,好無謂。

原帖由 TY3388 於 11-8-19 16:32 發表
公道自在人心 ! 有冇貶意不是你認為,是別人認為!

作為一個係度發過聲的人,我絕對係覺得貶意。而且對一個教育工作者是一種不敬。似乎容不下意見的人係度"只准洲官點火,不許百姓點燈。"

原帖由 hwm399 於 11-8-19 19:43 發表
嘩! 做乜咁多踐踏人的說話? 又主覌又無最數據back up, 最弊係佢越講High!.
"popular","呢幾年多咗人想報的好學校",呢二我講過嘅說話你地就唔quote出嚟,係咪有啲問題?

我對貴校冇乜特別感覺,或者真係主觀啲真係只覺係一間dss同其他學校差別不大,我進此的原因係睇見有家長話yw家長感覺自我膨脹...而我睇見你地回應態度亦令我有這感覺(當然個別是有禮的)。你地自己都有家長話反嘅意見都要聽,如果唔係點知道點樣再有進步空間?
數據,我只信track record,貴校真的是2003年才再有小學的話,我覺得未夠長時間可以精確顯示數據囉。即使是2003年小一到書院都只係剛剛開始浮現真正的一條龍成績吧,有幾長track record? keep 住有好成績交到出嚟,自然增加認受性,到時張cert都升值啦。如果年份數字有錯你咪更正佢,反正你局內人我外人,使乜群情空湧?
每個歌星都有自己fans,你又自動代入了。

回覆 1# To_Ma 的文章

冇乜興趣再回應,收筆。

乙之熊掌甲之砒霜,其實覺得間學校好既咪報囉,唔鍾意就唔好報囉,點解要搞到辯論比賽咁呢?

原帖由 Chloe.Mat 於 11-8-18 17:10 發表
都係果句 - 祝你好運!!!
如果冇變, 小朋友會考學術,記憶力等, 校長亦好注重小朋友有冇閱讀習慣, 家長們同小朋友都well prepared, 總之, 現階段多做資料搜集, 多D同小朋友準備, 英華收左先再講....
...

再謝謝你的提醒, 想請教一下, 你個囝讀幾年班?

群情洶湧?我諗很多人真的睇唔過眼講兩句。

大家都是成年人,發表言論要負責任,評價一間學校好或不好要有充分理據,而不只是個人感覺或冰山一角的解釋,若然這樣,一定要申述清楚,不要令人誤會,免害了不知情的家長信以為真作出錯誤的選擇!

原帖由 To_Ma 於 11-8-20 00:01 發表
"popular","呢幾年多咗人想報的好學校",呢二我講過嘅說話你地就唔quote出嚟,係咪有啲問題?

我對貴校冇乜特別感覺,或者真係主觀啲真係只覺係一間dss同其他學校差別不大,我進此的原因係睇見有家長話yw家長感覺自我膨脹...而 ...

原帖由 babybear 於 11-8-19 14:01 發表
乜原來YW小學2003年先出世?
仲以為佢既小學同中學一樣年紀都有番咁上下添。

英華前身係大角咀基全下午校
http://www.singtao.com/archive/fullstory.asp?andor=or&year1=2001&month1=10&day1=30&year2=2001&month2=10&day2=30&category=all&id=20011030g02&keyword1=&keyword2=

小兒9月升P2,請多多指教!

原帖由 無氣同你講 於 11-8-20 01:01 發表

再謝謝你的提醒, 想請教一下, 你個囝讀幾年班?

原帖由 appleycma 於 11-8-20 01:31 發表

英華前身係大角咀基全下午校
http://www.singtao.com/archive/fullstory.asp?andor=or&year1=2001&month1=10&day1=30&year2=2001&month2=10&day2=30&category=all&id=20011030g02&keyword1=&keyword2= ...

oic,so it's really a new school. So the term 新進直資 really applies woh… Why are some parents have such strong feeling towards this? it seems nothing wrong with the term.

回覆 205# wanmum 的文章

你令我諗起「人善人欺天不欺」
‹ 上一主題|下一主題