用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 長天和聖芳濟
go

長天和聖芳濟 [複製鏈接]

真心請教
呀囝剛派成績表,老師估算佢屬band one b, 如自行填這兩所學校,會有機嗎?因當年考小學曾抽不到心儀小學,要經歷一段叩門時間,心情難受至極,所以今次經歷考中學,希望能順順利利,不用折騰太多。所以,想請教各位,先謝謝!
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/mobile_v1.gif[/img]
   7    0    0    0

yvonnehoney 發表於 18-12-17 09:51
真心請教
呀囝剛派成績表,老師估算佢屬band one b, 如自行填這兩所學校,會有機嗎?因當年考小學曾抽不到 ...
B1B 報長天和聖芳濟,應該非常穩陣。

王家爸爸 發表於 18-12-17 09:53
B1B 報長天和聖芳濟,應該非常穩陣。

路過,如果band 1A, 但面試能力弱,長天穩陣嗎? thanks

回覆 mandytanghk 的帖子

我個人覺得應該穩陣~

mandytanghk 發表於 18-12-17 10:04
路過,如果band 1A, 但面試能力弱,長天穩陣嗎? thanks
應該穩陣,原因係你無嘜競爭對手,各方面都叻既B1A,應該有更好既選擇。

王家爸爸 發表於 18-12-17 10:59
應該穩陣,原因係你無嘜競爭對手,各方面都叻既B1A,應該有更好既選擇。

...
雖然未必有好多B1A對手,但我聽佢簡介會講上年有5百幾人申請,長天係十分熱門既中學。

王家爸爸 發表於 18-12-17 10:59

...

多謝意見,有諗過旅港,李兆基。不過有運動而band1的學校好似不多。面試應該真係弱,不敢高攀 band 1A 校。

bbforever 發表於 18-12-17 11:06
雖然未必有好多B1A對手,但我聽佢簡介會講上年有5百幾人申請,長天係十分熱門既中學。 ...
問題唔係有幾多個人申請,係有幾多個人BANDING高過你,或者一樣BANDING但係其他野叻過你。始終自行係先睇成績,後睇其他配菜野,以佢係B1A計,一千個B1C申請都唔會影響佢既機會。

mandytanghk 發表於 18-12-17 11:09
多謝意見,有諗過旅港,李兆天。不過有運動而band1的學校好似不多。面試應該真係弱,不敢高攀 band 1A 校 ...
我既建議係,第一,你小朋友既面試技巧可能無你想像中咁差,見唔少家長一係高估,一係低估咗自己小朋友。講真做得B1A,唔可能係讀死書,其他野都唔會太差。
第二,小朋友有無更鍾意既學校?
第三,如果入咗長天,你會唔會後悔?小朋友會唔會後悔?如果唔會,報間幾乎可以買定校服既,未必係壞事。

王家爸爸 發表於 18-12-17 11:29
問題唔係有幾多個人申請,係有幾多個人BANDING高過你,或者一樣BANDING但係其他野叻過你。始終自行係先睇成 ...

咁佢都讀得頗輕鬆。 但二線校1A 会否等同一線校的1B? 佢200人考大約級5。
另我見好多自行成績佔40%,面試都佔30%,其實面試会否鬆手些?

mandytanghk 發表於 18-12-17 11:53
咁佢都讀得頗輕鬆。 但二線校1A 会否等同一線校的1B? 佢200人考大約級5。
另我見好多自行成績佔40%,面試 ...
你既B1A係指學校裡面既B1A定係區內既B1A?
如果係區內,咁就一定無問題。如果係校內,咁就問清楚老師好啲,寶校既校內所謂B1A,可以係B2。
如果學校有200人一級,一般都係區內熱門學校,應該唔會係二線學校。

王家爸爸 發表於 18-12-17 12:03
你既B1A係指學校裡面既B1A定係區內既B1A?
如果係區內,咁就一定無問題。如果係校內,咁就問清楚老師好啲, ...

之前有大約30%同學升band 1 中,我估2線頭吧!

mandytanghk 發表於 18-12-17 12:52
之前有大約30%同學升band 1 中,我估2線頭吧!
咁你小朋友應該有B1A水平。

mandytanghk 發表於 18-12-17 11:53
另我見好多自行成績佔40%,面試 ...

搵個面試班,會發現海軍鬥水兵。面試只係一個儀式,況且八成學術有關,沙曾in 得非常易,接近全睇rank .

mianyang_99    發表於 18-12-18 12:16

Cliokohonda 發表於 18-12-17 23:40
搵個面試班,會發現海軍鬥水兵。面試只係一個儀式,況且八成學術有關,沙曾in 得非常易,接近全睇rank .
...
我都懷疑地區名校有幾睇重面試,不過只係懷疑,有無人有實際個案?

王家爸爸 發表於 18-12-18 00:18
我都懷疑地區名校有幾睇重面試,不過只係懷疑,有無人有實際個案?

曾經提過上年大女零準備in B1A ,數學冇題識,最後收左( 抽獎冇揀呢間的), 級5內/130 ,官津自行根本想盡搶高ranking 學生,十五分鐘interview 睇到幾多呢?中英數每樣五分鐘,我喺校長如學生識答當佢好彩lo .立正坐定打招呼基本野做齊就當 in 得好,正如小學老師合上雙眼比b1a 學生操行A- 相同做法。
直資就另外一回事

Cliokohonda 發表於 18-12-17 23:40
...

thanks, 我小朋友答問題,讀文章都ok, 係最怕小組討論。
我都諗過面試睇學校,in 得好好 10分,in 得差都8分。 雖然佔 30%,可能個個8-10分,變相减少比重。

mandytanghk 發表於 18-12-18 07:50
thanks, 我小朋友答問題,讀文章都ok, 係最怕小組討論。
我都諗過面試睇學校,in 得好好 10分,in 得差都8 ...

不是每間也有group in 英文的。級5/200 排名會吸引到b1a 的,如果想穏陣,自二聖芳濟,自一可博地區名校如林護/伊中/沙崇/曾肇添 ,不過b1b 中學不一定差過b1a ..聖芳濟谷成績的,男校來說紀律算好,不用太擔心。

Cliokohonda 發表於 18-12-18 08:53
不是每間也有group in 英文的。級5/200 排名會吸引到b1a 的,如果想穏陣,自二聖芳濟,自一可博地區名校如 ...

多謝意見,入到1B 已高興啦。呀仔指明要玩運動,所以睇緊旅港,李兆基(1B?),長天……。但好似重全人發展的中學多數睇重面試?!

王家爸爸 發表於 18-12-18 00:18

做SHOW多, 某朋友的朋友係校長, 她/他說, 基本上只睇成績頭幾十個, 除非很特異功能
‹ 上一主題|下一主題