用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五男生家長 - 純粹呻下
go

小五男生家長 - 純粹呻下 [複製鏈接]

純粹呻下,呀囝小五,成績算不錯,但沒有任何特異功能,近日去過d升中簡介會,見到d要求,真係好頭暈,剛剛又收到呀囝小提琴4級試唔合格通知書,我個人仲頹,呀囝體育已經唔多得,音樂又唔得,畫畫都死,咁可以點
   1    0    0    0

Yvonnehoney 發表於 17-11-18 14:42
純粹呻下,呀囝小五,成績算不錯,但沒有任何特異功能,近日去過d升中簡介會,見到d要求,真係好頭暈,剛剛 ...

成績好也是特異功能

kat0318    發表於 17-11-18 23:03

已經小五,米已成炊,無乜可以点了……唯有揀d以学術為重既津中,考好个呈分試吧~

醒目開學勳章

我仔小六,都無任何特異功能,我又唔覺有咩大問題喎。

Yvonnehoney 發表於 17-11-18 14:42
純粹呻下,呀囝小五,成績算不錯,但沒有任何特異功能,近日去過d升中簡介會,見到d要求,真係好頭暈,剛剛 ...

唉,四級合格又如何?大把人小學六年級有演奏級。
如果目標B1,只要目標不是神校及成績好,仍大把選擇。

唔駛灰我仔當年咩特異功能都無,比心機考好呈分試

樓主唔好灰,特異功能只係某啲學校會睇或會加分,但最重要的是成績同埋面試表現。你睇返每間學校計分比重,特異功能個比重唔係真係咁多。成績KEEP到,面試能淡定,會考到好學校的。加油!

考好成绩最實際,点解要颓?我地反而小五小六停晒所有比赛,只考樂器级同專注考呈分试。中学主要想收好成绩的学生,如果成绩吾好連入場机会都冇。你仔成绩算好的话,愁都未輪到你呢!

little_yolky    發表於 17-11-20 14:37

如果體育、音樂、畫畫都唔得,即係呢啲唔係佢既強項,無必要叫條魚去學爬樹,及早放棄。如果成績算唔錯,咁就將多出來既時間用係讀書度,多啲睇課外書,可能有意外收獲。

jefftam06 發表於 17-11-18 14:49

唉,四級合格又如何?大把人小學六年級有演奏級。
當年我哋小五,銅管5級,見好多人都有八級,所以都選擇放棄。
鋼琴、小提琴更加好多係演奏級,根本無得鬥。

謝謝各位,其實我理性上明白,但情感上真係覺得好頹。當我見到呀囝自己都唔開心,成個人謝曬時,我都有好好反思。我唔想打擊佢自信心,我本身係一個好緊張既人,現在呈分試都未開始,我已經有d吃不消既感覺,我真係怕自己影響左呀囝。

王家爸爸 發表於 17-11-18 15:42
如果體育、音樂、畫畫都唔得,即係呢啲唔係佢既強項,無必要叫條魚去學爬樹,及早放棄。如果成績算唔錯,咁 ...

笑左 叫條魚去學爬樹!
同我女一樣,5級琴岩岩收成績101分,唯有安慰自己鬼叫佢有時間寧願刨課外書都唔會掂琴。

最少鋼琴都幫左佢呈一,二樂器同樂理。

Yvonnehoney 發表於 17-11-18 16:05
謝謝各位,其實我理性上明白,但情感上真係覺得好頹。當我見到呀囝自己都唔開心,成個人謝曬時,我都有好好 ...

話佢知升中都係睇成績,其他體藝不用太緊張。我自己2個學音樂都係睇天分,對佢地考試比賽無論得與失我都盡量不形於色。得既我會不提及關於升中而暗地催谷吓,唔得既佢有興趣而態度認真,就算明知對升中無幫助,我也由得他們繼續玩。總之考中學成績好一定選擇多,不用太擔心。

如果體育、音樂、畫畫都唔得,即係呢啲唔係佢既強項,無必要叫條魚去學爬樹,及早放棄。如果成績算唔錯,咁 ...
咁叫豬爬樹好过叫魚爬

洋蔥頭媽咪    發表於 17-11-19 14:56

條鱼去爬樹比猪更高難度,

既然成績得咪OK囉,派位跟呈分,B1生就係派B1校,唔需講關係,唔需靠父幹同考家長,唔需要家長相片。
特異功能就算有,唔一定攞黎揾學校。

無知人 發表於 17-11-18 21:45
既然成績得咪OK囉,派位跟呈分,B1生就係派B1校,唔需講關係,唔需靠父幹同考家長,唔需要家長相片。
特異 ...
吾需要家长相片……笑左!

回覆 Yvonnehoney 的帖子

樓主不用担心,也不用呻啦!
Academic is the King.

既然成绩不錯,只要面試時表現理想,不難考入理想中学的。
我兒子也是只能文,不能武,音樂、艺術一般,上年考中学也只靠成绩及面試應對而己。
所以还是花時間讀書,考好呈分试,也可多看有关科學的書,例如十万个為什麼,增長知識,留意時事,比起操他其他力有不及的更化算

brother4 發表於 17-11-18 17:16
條鱼去爬樹比猪更高難度,
風口夠大,猪都可以吹上樹。

王家爸爸 發表於 17-11-19 14:34
風口夠大,猪都可以吹上樹。

龍卷風可將鱼升天

王家爸爸    發表於 17-11-19 18:10
‹ 上一主題|下一主題