用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 PARIO vs CPDA
go

PARIO vs CPDA [複製鏈接]

阿囡上緊CPDA幼潛,感覺上比較起五年前同大囡上Pario, 好像Pario學嘅野實用d。請教大家意見。因為CPDA嘅course就完成,唔知而家邊間好d?

8    0    0    0

回覆:pauline-alvin 的帖子

其實什麼是 “實用” 呢?阿女只上過CPDA的班,上到18-24個月班後便沒有再上。我覺得內容ok, 每堂學的東西不會太多,家長回家可以自己和小朋友玩番那些遊戲,加深記憶,也可以了解不同年齡組別,進度大約如何。

回覆:Potato001 的帖子

其實應該用內容富豐d

回覆:pauline-alvin 的帖子

兩個課程都上過,咁岩遇著個好導師,pario 好似pro d, 有系統d, 但嚴緊d, 冇補堂,每次只可一位家長陪同

Potao01 發表於 14-3-2020:36
其實什麼是 “實用” 呢?阿女只上過CPDA的班,上到18-24個月班後便沒有再上。我覺得內容ok, 每堂學的東西 ...
我剛剛先報咗20至30個月学前適應班、點解你吾continue?

回覆:PARIO vs CPDA

個人鐘意Pario多啲

回覆:josie.leung 的帖子

Me too

Thanks All.
我今日啱啱經過PARIO, 四月份嘅course仲有位,不過,如果我參加PARIO,我有兩堂CPDA堂會浪費,因為有 date overlap.

我只參加過 Pario, 但個人認為佢好少少,因為佢規定幾時開始,咁你唔會 miss 任何野,中途亦唔會加人,係個好完整既課程!

同埋有次KG interview, the teacher asked if my son has attended pg, I said yes, and she asked me which one, and I said Pario, she asked which site!!! And I told her which campus...

原來KG老師都識架!我諗 in KG 會有少少幫助!

I've joined pario TST for 3 courses. Highly recommend course for babies below 12M. The instructors are professional and experienced. They are observant and loving, can spot out the child's problem and give useful parenting tips. Esp great for first-time new parents. For above 18M, there are more choices in the market with even better quality

回覆:babieblue 的帖子

Hi, babieblue, can u recommend some of better quality? My girl is now 14 mths.

只參加過pario兩期,我諗好睇跟邊個導師,第一個麻麻,第二個好d,同埋唔太適合唔鍾意坐定定的小朋友,唔會再報了。

面試時,老師問有無上PG,我答pario,好似無咩人識咁,要答基督教服務處

我兩間都上過... 個人鐘意Pario多D, 感覺PRO d... 老師嚴D, 真係上堂FEEL
CPDA 每堂都有手作仔, 不過好似好趕!! 同埋輕鬆D... 似一班人去玩多D..

好見你想要D咩

PARIO好睇老師,尖沙咀的梁姨姨很資深、會個別小朋友去睇及俾意見,很好,對新手父母幫助很大。銅鑼灣的張姨姨(一定要是後生長髮那位,因為有其他姨姨也姓張)觀察入微,很有耐性同用心,落堂前的debriefing做得很好,會summarize家長可以點幫小朋友溫習動作。曾經上過好唔掂的姨姨,完全控制不到課室又hea,所以真係好在乎導師。至於CPDA就無上過。

我大女返過三期Pario (以前叫幼潛), 兩個姨姨都OK, 亦都去CPDA試堂, 感覺導師太年輕, 經驗麻麻地
但而家生左細仔, 唔想出尖咀啦, 想響屋企同區搵PG, CPDA係其中一個選擇, 可能都要試下

legolas625 發表於 14-3-21 11:09
只參加過pario兩期,我諗好睇跟邊個導師,第一個麻麻,第二個好d,同埋唔太適合唔鍾意坐定定的小朋友,唔會 ...

你答"幼潛"應該多D人知, 因為轉左叫PARIO都係呢一兩年間既事咋

剛打電話問過,Pario係慧慧姨姨,而CPDA係靜兒老師。

剛打電話問過,Pario係慧慧姨姨,而CPDA係靜兒老師。

我亦有地區性的問題,因為我上緊CPDA 觀塘分校,而家住藍田,相當方便。如果去PARIO, 要特登坐車出去。但感覺上,以前上的幼潛的上課內容比較充實及實用,但畢竟五年前,所以不太清楚現時狀況,如果相差不大,當然想選擇番CPDA.

Pario 比較好D
‹ 上一主題|下一主題