用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 想請教管教孩子的問題
go

想請教管教孩子的問題 [複製鏈接]

兒子三歲四個月大, 記性好, 對文字十分敏感和沉迷, 學習能力高, 但表達能力差, 脾氣很大, 對一些事情十分執著. 之前在健康院見了醫生做了測試, 沒有自閉症, 醫生覺得亞氏的機會也不大, 也沒語言遲緩.
孩子脾氣臭得很, 經常扔東西, 一不合心意, 在街就會訓地, 在家就會推翻全屋的東西.越是打鬧就越是更惡劣.我發現他比較受軟, 每次如果我在他情緒失控時緊抱著他, 柔和安慰, 孩子很快便平靜, 之後再解釋給他知道對錯, 跟他談話傾計, 但他很快又再犯同樣的事情.
問題是, 有時明明是他做錯了事而大發脾氣, 難道我也要用溫柔的方法去令他平伏? 這樣教下去會否令他是非不分? 但用罵又只會令事情更惡劣....我真的很煩惱.

此外, 婆婆或其他親友會覺得我這是縱容他, 但確實罵又罵過, 打又打過, 他一點也不怕, 有時更變本加厲. 大女一向大聲罵兩聲已聽教聽話, 這兒子卻受軟唔受硬....我都唔知點同其他人解釋.

校車的一位嬸嬸經常投訴兒子坐校車時攪事, 嬸嬸越罵他他便更作反. 但孩子的PN 和K1的班主任/老師都說他在校中十分乖巧合作, 評估分數更好高分... 我真係覺得佢有雙重人格, 有時好似天使一樣, 轉頭就好似惡魔. (難度真的跟是雙子座有關?)

大家覺得我應該點教? 謝謝.
   10    0    0    0

引用:兒子三歲四個月大,+記性好,+對文字十分敏感

原帖由 四隻貓 於 12-10-12 發表
兒子三歲四個月大, 記性好, 對文字十分敏感和沉迷, 學習能力高, 但表達能力差, 脾氣很大, 對一些事情十分執 ...
回應情緒問題:孩子大發脾氣,有說是自己未懂平伏情緒。妳的方法是用deep pressure, 是可以幫助他情緒平伏。我囝囝亦是這樣幫他,不然越講越失控。另外可以給他攬公仔或枕頭。

真的要等他平靜後才有計傾。

Vanessa_Li  "妳的方法是用deep pressure, 是可以幫助他情緒平伏." 看來您是專家, 理論及實戰經驗都很豐富  發表於 12-10-22 10:46
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 12-10-12 16:03
回應情緒問題:孩子大發脾氣,有說是自己未懂平伏情緒。妳的方法是用deep pressure, 是可以幫助他情緒平伏 ...

你兒子小時候都會越罵就越反抗嗎??
對住個仔, 成日要有好高EQ.

四隻貓 發表於 12-10-12 16:37
你兒子小時候都會越罵就越反抗嗎??
對住個仔, 成日要有好高EQ.
如果佢覺得我罵得無道理,心裏不服,就會哭得更大聲,用尖叫聲和我對抗。我絕少打佢,因為好早就發現他會很憤怒,打一下要做很多野才可和他修復關係。以前我老公頂唔順都試過大聲喝佢,點知佢哭得更大聲。老公於是宣佈怕咗佢。
通常我每一次都會好像偵探那樣,去查看究竟他有甚麼不開心。我囝囝很多時會玩玩下發脾氣,為到自己做不到一些事感到挫敗。有時因為肚餓,有時因為眼瞓。

緊抱着他,好似抱BB咁搖他,通常好快可以幫佢平伏心情。

扔東西,我囝囝都試過,記得當時我堅持要佢去執回來放在原處(拖住佢去做)。在街瞓地亦試過一次,我聽教仔專家建議,立即將佢帶入厠所一個角落,等佢無機會做戲,同埋亦保護他的尊嚴啦,在街被人指指點點好醜怪嘛。

就算是現在,練琴我話佢,佢都即時好唔憤氣掉眼淚,覺得我話得唔啱、唔俾機會佢之類之類。性格咁強硬的小朋友,我直覺係從良好關係入手。做媽媽的都只是想幫佢教佢,若帶住對抗情緒,就好難教了。
for every one criticism, three positives must be given.

我大囝就時不時會有ODD (oppositional defiant disorder), 一言九頂。以前我打枱打到我自己隻手瘀哂。後來學我老公個招,“態度溫柔,立場堅定”,唔罵唔打,但無論大囝講乜做乜,都堅持要佢服從。

我仲記得大囝試過幾次用憎恨的眼神對我講:“我唔做!妳逼唔到我!” 我當時放低手上的事唔做,就坐在他前等他合作,又唔准佢離開。佢見我咁平靜,自己又怕悶,結果都係態度軟化。

對住佢地呢D情緒真的好疲累!

回覆:lillymarie 的帖子

讚成“態度溫柔,立場堅定”。我女兒試過在街訓地,大哭每次半小時以上,爸爸只懂喊打喊罵,結果囡囡愈來愈叫得大聲,愈來愈

回覆:jumpjl 的帖子

愈喊愈大聲,結果要老公先離開,我留在原地,用平和的聲音,但態度堅定講出要她做的事,在俾時間佢思考,一陣子,我在講出我要她做的事,在這情況下通常都OK。

不過,要有心理準備要用很多時間才可完成

我個囝都係... 佢4歲, 受軟唔受硬, 又係越話越激動, 甚至話要跳出窗,  情緒失控時緊抱著他都會很快便平靜
所以暫時都係"“態度溫柔,立場堅定”" ... 不過真係好累, 好考"EQ"

想問妳地囝囝囡囡幾大呀,, 如果用 “態度溫柔,立場堅定” 方法, 佢地大啲會越黎越好, 定仍然一樣呢?
我個細囝1歲多, 開始見到哥哥影子... 希望細嗰冇咁激啦....

引用:我個囝都係...+佢4歲,+受軟唔受硬,+又係越

原帖由 mandytanghk 於 12-10-12 發表
我個囝都係... 佢4歲, 受軟唔受硬, 又係越話越激動, 甚至話要跳出窗,  情緒失控時緊抱著他都會很快便平靜
...
我囝9歲12歲,經過多年彼此磨煉,情況會改善的。我教佢地控制情緒,佢地教我婉轉說話。

最近細囝又爆了一次,因挫敗而破壞, 大哭大鬧,人地唔再同佢玩,佢就更激動。我當時好狠心咁同佢講:你一發脾氣,遊戲就結束了!
我後來拉佢去一個無人的地方,讓佢放聲大哭,喊個飽。我就坐在旁邊陪他。

有人問我事後有無再同囝傾返,好老實講,等到佢平靜下來,我已好exhausted, 完全不想再提!

Vanessa_Li  "我教佢地控制情緒,佢地教我婉轉說話。" 講得太好啦.  發表於 12-10-22 10:42

回復 lillymarie 的帖子

我的孩子過去亦有嚴重情緒問題,跌塊餅落地可以哭半個鐘,又非常硬頸,試過好多次發脾氣瞓街成個鐘,我也試過打罵,搞到自己都情緒失控,最後發現,唯有軟功至work 。現在他差不多五歲半,情況好轉了許多,再沒有瞓街,也甚少發睥氣。有幾點經驗可以分享:
1. 每天的活動編排不能太密,人一攰就容易情緒大爆發

2. 聰明的孩子通常自尊心很強,一旦覺得自己某樣事情做不好,會特別感到挫敗而發脾氣。試過一次他玩玩具砌來砌去也砌不好,突然大脾氣,我讓他發洩情緒後,攬著他慢慢傾,發覺原來人地一向讚他聰明,令他很怕失敗,我不斷對他說,媽媽無論怎樣也一樣愛他,他才慢慢平伏。自此以後,我們戒了讚他聰明叻仔,只會讚他努力嘗試,讓他慢慢擺脫「聰明魔咒」

3. 反省自己,都算是完美主義者,以前見到他寫字寫得不好,會擦掉要他再寫,現在只問他哪個字可以改善,盡量忍手不擦兼忍口不批評,他寫字反而大有進步

4. 孩子有時很懂得利用一些場合要脅你,如瞓地,以前我會由得佢瞓,同人佢鬥耐力,但面對超硬頸孩子,這樣也不一定work 。我會立即抱走他,對他說小朋友唔可以瞓地扭計,然後再慢慢處理他的情緒,提醒自己要語氣平靜,立場堅定。

5. 最好多到郊外,游水玩沙很能平伏孩子的情緒,讓你有幾日安寧

melonfans    發表於 12-10-16 10:10
四隻貓  很有用, 多謝你.  發表於 12-10-15 15:13

引用:我的孩子過去亦有嚴重情緒問題,跌塊餅落地

原帖由 mowmow2569 於 12-10-14 發表
我的孩子過去亦有嚴重情緒問題,跌塊餅落地可以哭半個鐘,又非常硬頸,試過好多次發脾氣瞓街成個鐘,我也試 ...
你講得真好!那五個要點我都認同,尤其是第一和第五點。

引用:我的孩子過去亦有嚴重情緒問題,跌塊餅落地

原帖由 mowmow2569 於 12-10-14 發表
我的孩子過去亦有嚴重情緒問題,跌塊餅落地可以哭半個鐘,又非常硬頸,試過好多次發脾氣瞓街成個鐘,我也試 ...
第2點正,學到嘢。謝謝。

mowmow2569 發表於 12-10-14 08:58
我都試過佢訓係街訓足一個鐘, 旁人都來圍觀, 情況變得更差. 之後我也是抱走他便算.
你提供的方法很有幫助, 真的感謝你.

我仔一睡眠不足就會做破壞搗蛋的行為, 所以我儘量要他午睡.

是呀, 佢太完美主義, 有時見塊餅崩左一個角, 佢都會發脾氣, 寧願掉左塊餅唔食, 我真係覺得好難理解. 佢好喜歡砌puzzle, lego 果類遊戲, 但一有少少挫折, 砌唔到就會好消沉, 我地提示下佢諗住幫下佢, 佢就更加接受唔到, 會把之前辛苦砌好既一切破壞, 我好擔心佢呢種性格會害死佢. 我和丈夫一開始發現孩子的特點時, 已協議儘量唔好係孩子面前成日讚佢, 不過佢依然表現出好強的自尊心, 對自己和其他人也要求很高. 秩序感很強.

前日剛和一位有經驗的家長傾談, 她教我最緊要讓孩子知道我們愛佢支持佢, 佢話呢類孩子十分聰明, 學什麼也快, 包括學歪也比其他人快和壞, 而且很固執, 所以我們家長要經常令孩子知道我們很愛他, 讓他一直行正路.

很高興見到有同路人分享, 原來你們也面對同樣的EQ 考驗...

回復 mowmow2569 的帖子

你講中晒,希望多D家長分享不同經驗啦!

講得好好!非常同意

版主

四隻貓 發表於 12-10-12 15:30
兒子三歲四個月大, 記性好, 對文字十分敏感和沉迷, 學習能力高, 但表達能力差, 脾氣很大, 對一些事情十分執 ...
試吓透過講故事讓佢明白當中o既道理。

你可以買一D有關品格行為o既故事書,亦可以就住佢曾經做過o既事"作"個故仔出o黎。

後者我老公成日都用,個仔聽完會指出個主角有咩唔啱,同埋應該點做。

心底裡忍唔住笑佢咪就係個主角,但個心亦都好甜,因為佢終於get 到自己o既行為有什麼不對及應如何改正。

p.s. 我個仔3歲3個月。

babyislove 發表於 12-10-17 21:34
試吓透過講故事讓佢明白當中o既道理。

你可以買一D有關品格行為o既故事書,亦可以就住佢曾經做過o既事"作" ...

多謝分享.
我晚晚都有同佢講故事, 當中亦融入左教佢品格行為, 佢知我講緊咩0架.
其實佢係好清楚咩係唔0岩咩係0岩, 但佢心情唔好或者想引人注意, 就會專登做唔好既事.
如果我可以100% 關注佢, 佢係好合作0架, 但問題係我都要照顧家姐, 無可以只專注呀仔.

剛路過, 見貼. 分享一下. 我大仔情況好類似. 但, 現在, 大仔已中六了. 個性很好.

大仔要到兩歲多, 才懂說話. (當時全個幼稚園只他不懂說話). 可是, 脾氣差, 愛哭不停. 校長都怕他, 差一點要退學..其實, 美國曾有學者研究過, 遲說話的兒童, 有部份可歸納為3M兒童(good memory, maths, & music)..

讀小學時. 由媽媽管教, 我太太確實辛苦. 由於情緒難控制, 便到家庭醫生跟進, 再轉政府精神科, 做了測試, 醫生說是"對立性反抗証"...每件事都反對. 醫生只建議行為治療(沒有藥食)... 另外, 政府排期很久. 最終, 病好了...

我作為爸爸, 有以下經驗:-
1) 好多情緒病, 可以睇醫生. 唔一定, 要話小朋友唔聽話, 可能, 有機會係身體的化學成份問題, 如過度活潑証
2) 要體諒和有耐心, 不要歧視....如果, 把自己tone到小朋友的睇法一樣.
    好容易相處 (這一點, 我太太做唔到, 佢去教, 佢好辛苦. 我就好輕鬆)
3) 如我個仔對立性反抗証.  既然, 係對立 ...相處時, 要想辨法. 比如, 你想佢去東, 你就叫佢去西. 佢會消化, 點解要去西, 最後有共識係去東...
4) 比佢有紀律的活動...剛巧, 當年, 要準備升中, 參加了童軍. 那童軍有紀律, 而且必須每人遵守, 這幫助很大....幫忙小朋友控制情緒
5) 怎樣那不要硬併, 跟小朋友留有空間...
6) 要管教時, 仍要管教.....小朋友可能有時控制不了自己情緒, 也要體罰. 不過, 體罰後, 要說明自己為何體罰, 要講道理
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

我大囝正正是3M, 亦是細細個已有“對立性反抗症”。歲幾兩歲我已發現想他午睡最有效的方法是對他說,“千萬不要睡覺呀!” 他就會5秒內睡着。相反不想他睡覺時,就要對他說,“快些睡覺!” 他就會睜大對眼睛。

的確不能硬併,他一覺得被強逼就會扺抗到底。要給他多幾個選擇,好像早上他要喝蜜糖水,但為健康理由他必須要喝牛奶,為了讓他感受上好一點,給他選擇:凍牛奶,熱牛奶,加不加朱古力粉,有時候還有兩種朱古力粉可供選擇。

現在他大個囝(11歲),很多事都讓他選擇,衝突就會少些。最近我帶他們去參加跑步訓練,因為不是他的選擇,就由上車那一刻開始唔開心不停地投訴,我都知道自己做錯了,心急沒給他選擇。若是他選擇的就會合作很多。
‹ 上一主題|下一主題