用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田區有無好介紹的幼兒園 ?
go

藍田區有無好介紹的幼兒園 ? [複製鏈接]

囡囡 2010 年 12 月出世 !
今年要開始搵學校讀 N 班 !
請問藍田區有無好介紹呢 ?
唔該...........
   0    0    0    0

上年去過藍田朗思, 迦南同埋靈糧堂.
我最中意迦南, 安排得好, 而且校園有足夠空間, 唔錯呀.
朗思老師唔多笑, 校園有啲暗, 我唔多喜歡. 有朋友讀左一年就轉走左, 因為唔中意佢太學店feel. 連上K都要收多次留位費.
靈糧堂老師唔錯, 校園亦好, 而且佢好似都好歡迎細B, 不過我擔心佢淺, 所以最後冇俾留位費.

我阿仔藍田迦南同藍田靈糧都收咗,不過最後兩間都無揀

就INTERVIEW感覺上藍田迦南環境同校舍比藍田靈糧優勝,藍田迦南環境比較新淨,校舍較大...老師方面好似藍田迦南的比較嚴肅,但課程我知藍田迦南較深,其實藍田迦南我都交咗留位費,書單個LIST都好長吓,書費都唔平,對一個N班小朋友嚟講,我覺得無必要用咁多書,書費都好似要$1650....雖然半日班係平d,但係書費都係番度....

藍田靈糧課程偏向輕鬆,INTERVIEW完咗都唔知INTERVIEW 咗d 咩,同埋個感覺都幾商業化...

仲有啟思可以揀呀,啟思我無報,所以唔太清楚
可以再參考以下網址呀:
http://www.chsc.hk/kindergarten/tc/schoollist.asp?district=KT

回覆 2# tsangnamnam 的文章

我問過靈糧堂唔收細b
迦南要等第二輪16-DEC先有得APPLY

我上年去見面時, 有個12月嘅一齊interview 喎~

原帖由 wmyanc 於 11-8-16 17:09 發表
我問過靈糧堂唔收細b
迦南要等第二輪16-DEC先有得APPLY

試吓啟思啦,好似都收細b架

回覆 5# tsangnamnam 的文章

可能今年唔同咗, 我問到時可否APPLY插班? 佢話唔會安排插班

我個人感覺明年學校收細B幾會唔大, 因為出生率高咗, 特別係虎B.
我家住將軍澳, 一到WEEKEND屋苑平台同商場大部份係同齡B. 真係三步一個B.
我已經有心理準備會報唔到NURSERY, 到時俾佢讀PLAYGROUP.

原帖由 wmyanc 於 11-8-16 18:00 發表
我個人感覺明年學校收細B幾會唔大, 因為出生率高咗, 特別係虎B.
我家住將軍澳, 一到WEEKEND屋苑平台同商場大部份係同齡B. 真係三步一個B.
我已經有心理準備會報唔到NURSERY, 到時俾佢讀PLAYGROUP.
:t ...

真係成街都係bb呀...

咁又係, 將軍澳勁旺呀!!
我以前帶個女去將中間Gym, 一出地鐵站就成街都係BB~

hi 各位..我都係住藍田..細女1007 bb, 我已經開始入左form 去幾間幼兒園, 等緊9月尾報cannan , 得閒可以出黎傾傾下計wor...

請教各位細b意思係唔係9月後出世的bb??

我都想知邊間好, 唔係好多學校收細B.  暫時報左救世軍, 幫我排13年1月做插班.

請問你報左邊幾間呢 ??

回覆 10# tsangnamnam 的文章

我咪係住將中囉

原帖由 awinyee 於 11-8-17 05:53 發表
我都想知邊間好, 唔係好多學校收細B.  暫時報左救世軍, 幫我排13年1月做插班.

我都有報明德救世軍, 佢哋話我之前有9xx個bb排隊, 大約等2-3年

~~~ deleted ~~~

原帖由 CatEgg 於 11-8-17 19:58 發表
報佐先啦,我去年都有幫BB報救世軍同維景灣保護兒童會,直至今年六月,維景灣都話2011年9月都無位收我個B,但到七月忽然打比我,問我地讀唔讀。救世軍都打過比我叫我去in,但我唔記得幾時了。
...

我上年報果間救世軍連INTERVIEW嘅機會都未有...

原帖由 piglet1212 於 11-8-17 20:48 發表

我上年報果間救世軍連INTERVIEW嘅機會都未有...

救世軍果然好多人報...請問你幾時交表架?

原帖由 wmyanc 於 11-8-17 15:24 發表

我都有報明德救世軍, 佢哋話我之前有9xx個bb排隊, 大約等2-3年

我個b係09年...舊年明德話有7百個b排係我前面...CRAZY!!!
‹ 上一主題|下一主題